I danas bez kontrole milijarde odlaze na Kosovo

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2012.

15:31

Default images

Istraživanje na terenu, neformalni razgovori sa više desetina ljudi, brojni intervjui, analiza i ukrštanje ogromnog broja dokumenata dobijenih po Zakonu o dostupnosti informacija – istraživanje za serijal Patriotska pljačka trajalo je godinu dana, a na serijalu je radila cela redakcija Insajdera. Ivan Angelovski, jedan od novinara Insajdera koji se od početka bavi ovom temom, rekao je na tribini u Medija centru da upravo zbog toga što je svaka informacija potrekpljena ozbiljnim dokazima, niko nije mogao ništa da demantuje, a tužbe koje su pojedinci najavljivali nikada nisu podnete. Insajder je sa druge strane podneo tužbe zbog tekstova u kojima se naši novinari proglašavaju veleizdajnicima, Soroševim i Tačijevim -plaćenicima.

- Mi još uvek nismo dobili odgovor na pitanje koje postavljamo svima koji nas pominju u negativnom kontekstu. Nismo dobili odgovor na pitanje šta se brani time što se osporava emitovanje insajdera , da li se brani pljačka koju smo dokazali, da li se brani nekontrolisano trošenje novca koje traje već najmanje 12 godina ili se brane pojedinci koje smo imenovali u našem serijalu - rekao je Angelovski.
Medija Centar Beograd
Predstavnici NUNS-a složni su u oceni da u suštini imamo "sistematsku državnu neiskrenost" kada se tretira problem Kosova, da nema društvenog dijaloga i da ni o jednoj od važnih stvari ne znamo dovoljno. Primer za to je da na severu Kosova živi manje Srba nego južno od Ibra, a niko se zapravo ne bavi time šta se dešava u južnom delu.

- Ovo trošenje para predstavlja kako da kažem trošenje istine, jer istina o Kosovu nije sever Kosova - naglašava predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Dragan Janjić, potpredsednik NUNS-a, rekao je da se od javnosti kriju pravi podaci o trošenju novca na Kosovu.

- Suština je ono što mi ovde imamo situaciju da je država neiskrena prema javnosti kada je reč o Kosovu. Imamo sistematsku neiskrenost, to nije sadašnji trenutak to traje jako dugo - ističe Janjić
Medija Centar Beograd
Ostali učesnici tribine ukazali su na to da bi mediji trebalo da posvete više pažnje izveštavanju o osetljivim temama sa Kosova jer je to jedini način da se vlast ponaša odgovornije i prema Srbima koji su ostali da žive na Kosovu i prema novcu svih svojih građana.

-Onda dolazimo do suštinske stvari, dolazimo do disfunkcionalnosti države koja nije funkcionalna i racionalna. I kada govorimo o nacionalnim interesima, a ne govorimo ovde o onim patetičnim, teatralnim, mi dolazimo do tačke da država ne zna šta da uradi da ljudi, Srbi do kojih im je stalo zvanično i nezvanično ja to verujem, da bi ostali na Kosovu, kako da ih zadrže - rekao je Velimir Ćurgus.

Insajder je u prvih pet epizoda izneo brojne dokaze o tome da ne postoji kontrola kako se troše sredstva iz budžeta Srbije namenjena za pomoć ugroženim Srbima na Kosovu. Tako je moguće da veliki broj najugroženiji na Kosovu i dalje teško živi, iako se, prema istraživanju Insajdera, iz budžeta Srbije u poslednjih 12 godina za Ksoovo izdvojilo 2,8 milijardi evra odnosno u proseku 650.000 dnevno. Poslednja epizoda serijala Patriotska pljačka je na programu TV B92 u utorak u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: