Platu iz Prištine primaju predstavnici svih stranaka

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2012.

10:06

Default images

Prema dokumentaciji do koje je Insajder došao, a koja je objavljena u serijalu “Patriotska” pljačka, više od 1300 radnika opštinske administracije, prosvete i zdravsta sa severa Kosova, i posle proglašenja nezavisnosti Kosova prima plate iz Srbije koja je uvećana kosovskim dodatkom, ali je nastavilo da prima plate i iz Prištine.

Kako smo utvrdili poređenjem raznih zvaničnih podataka, na spisku su između ostalih I Stojanka Petković iz URS-a, Branimir Vukadinović iz DS, Milomir Kuzmanvić iz SPSa. Svi oni odbili su razgovor. Na spisku se nalazi izmedju ostalih i Miodrag Andrić iz DSS-a koji je takođke odbio razgovor, ali kratko da od 2006.ne prima platu iz Prištine. Jedini koji je pristao da da izjavu o tome je Dragiša Vasić predsednik opštine Leposavić i funkcioner Srpske napredne stranke. Vasić priznaje da prima platu iz iz Prištine kao službenik katarstra, a iz Beograda kao predsednik opštine.

Dragiša Vasić, predsednik Opštine Leposavić ( SNS): To moramo da regulišemo na nivou četiri opštine. Mi smo već nekoliko puta imali sednice gde smo to pitanje potencirali, gde, ovaj zahtevamo od svih zaposlenih da se jednostavno odreknu ili jedne ili druge plate.

B92: Ali i vi primate platu i iz prištine i iz Beograda.

Dragiša Vasić: Paaa jeste, ali kako god, ko god da ukine tu platu

B92: Ali zar to nije neko priznavanje Kosova i Metohije?

Dragiša Vasić: Naravno da jeste, naravno da jeste.

B92: A što niste do sada ugasili taj račun?

Dragiša Vasić: pa mi smo to jednom gasili

B92: I vi ste ponovo to otvorili.

Dragiša Vasić: Pa, svi su otvorili, svi mogući, svi su za... zapošljeni. Ko je god primao on je ponovo to otvorio.

Nakon što su u Insajderu objavljeni dokazi o tome da pojedinci već godinama primalju plate i iz Srbije i iz kosovskog budžeta, predsednik skupstinskog odbora za Kosovo i Metohiju i funkcioner SNS-a Milovan Drecun najavljuje da će vlada preispitati ko prima dve plate.

Milovan Drecun: Znate, dosta ljudi prima te duple plate, ali skrivaju to. Ono što mogu da vam kažem da koliko sam ja informisan, da će uskoro dakle ta praksa biti presečena. Pa za sve one za koje se zna da primaju duple plate iz Prištine i iz Srbije da će biti ukinute plate koje idu iz Beograda. I na taj način če se pokušati da se zaustavi to.

Na spisku onih koji primaju duple plate do kojeg je Insajder došao, i koji je objavljen u emisiji “Patriotska” pljačka, nalaze se i lider SNV- a Milan Ivanović, kao i dvojica funkcionera DSS-a – aktuelni predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović i bivši predsednik opštine Leposavić Velimir Bojović. Svi oni su rekli da je tačno da su primali platu, ali u vreme UNMIK administracije i da su posle toga račune zatvorili. Istovremeno kosovska vlada u odgovoru Insajderu potvrđuje da je spisak i dalje važeći. Naredna epizoda serijala “Patriotska” pljačka je u ponedeljak u 21 sat.

Milan Ivanović demantuje informacije koje nisu ni bile u Insajderu

Četiri dana nakon što je u Insajderu objavljeno informacijama da se na spisku plata kosovske vlade koji nam je i zvanično potvrđen nalazi i predsednik SNV-a Milan Ivanović, on je danas sazvao konferenciju za novinare na kojoj je negirao navode objavljene u emisiji Insajder.

- Ono što priča Priština u prethodnim mesecima, u prethodnim godinama čujemo sada na B92. Potpuno neargumentovano i potpuno tendenciozno. Narvno, cilj je isti - pokušaj da se destabilizacije situacija na severu Kosova i Metohije, da se mi kriminalizujemo, da se mi diskreditujemo, da se proglasimo kriminalcima– kazao je Ivanović.

U emisiji Insajder nije ni objavljeno da Ivanović prima platu i iz budžeta Kosova već samo činjenica da se njegovo ime nalazi na spisku kosovske vlade. Dokaz za to je insert iz emisije koja je emitovana u ponedeljak.

Deo iz treće epizode "Patriotske" pljačke:

Milan Ivanović je odbio razgovor za Insajder, ali nam je u telefonskom razgovoru rekao da je taj spisak na kojem se nalazi njegovo ime falsifikat, jer on nikada nije bio potpredsednik Opštine, već odbornik Opštine Zvečan. Na pitanje da li je ipak u nekom periodu bio potpredsednik Opštine Zvečan, kaže da jeste, ali 2004. Prema njegovim rečima, on je zatvorio račun na koji mu Priština uplaćuje novac, odnosno on taj novac ne želi da dobija i tvrdi da je podatak Kosovske Vlade jedna obična laž.

Novinari Insajdera pozvali su ponovo danas Milana Ivanovića i snimili telefonski razgovor sa njim. Posle odgovora da jeste gledao emisiju, pitali smo ga zbog čega onda iznosi laži na konferenciji za novinare kada i sam zna da tako nešto nije objavljeno u Insajderu, Ivanović je odgovorio da je Insajder tendeciozna emisija. Pošto je bio obavešten da se razgovir snima, Ivanović je zabranio emitovanje razgovora, na šta, po Zakonu, ima pravo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: