SZO: Diskutovaćemo o vakcinama

Stručni skup u organizaciji ministarstva zdravlja, najavljen kao javna rasprava o pitanjima pokrenutim u serijalu Insajder Kupoprodaja zdravlja,održan je danas.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2011.

21:37

Default images

Međutim, skup je prošao bez prisustva svetskih stručnjaka koji su o vakcini protiv svinjskog gripa govorili kritički.

Podsetimo da su u Insajderu objavljeni brojni dokazi o tome da je u promet puštena vakcina protiv svinjskog gripa čija bezbednost nije bila do kraja ispitana, kao i da je SZO donosila odluke pod uticajem farmaceutske industrije.

Skupu su prisustvovali predstavnici Svetske zdravstvene organizacije, a njihova predstavnica ocenjuje da bi mnoge teze objavljene u Insajderu morale da budu korigovane, ali nije želela da kaže koje su to teze.

B92: Kada to kažete moram da Vas pitam što nije tačno, a što je objavljeno u Injsaderu?

Dorit Nican Kaluski, šef kancelarije SZO u Srbiji: Mislim da možemo da posvetimo specijalni program za to. Ne možete me uhvatiti na sekund jer ste imali dugačak serijal i u najmanju ruku neki od podataka koje ste pomenuli u profesionalnom smislu bi trebalo da budu korigovani. Trebalo bi nam vreme I nas dve bismo mogle da sednemo I da raspravimo

B92: Rekli ste neke stvari treba da budu korigovane, molim Vas da kažete koje?

Dorit Nican Kaluski: Kao što sam rekla to bi dugo trajalo. Neću vam sad taksativno nabrajati. Ne bih da vam priuštim to zadovoljstvo. Diskutovaćemo u detalje i razjasniti.

B92: To deluje…

Dorit Nican Kaluski: Hajde da zakažemo sastanak kao profesionalci

B92: Vi imate nešto što želite da demantujete. Zbog čega onda nije demantovano?

Dorit Nican Kaluski: Ja mislim da je to potpuno jasno zar ne. Mozete to shvatiti kao “da”.

B92: Kratko pitanje. Da li je tačno da je SZO savetovala trudnicama da prime vakcinu…

Dorit Nican Kaluski: Tako je, tako je, definitivno da!

B92: Koja nije bila testirana?

Dorit Nican Kaluski: Evo ovo pitanje pokazuje da vi imate problem da prodiskutujete. Da, SZO je preporučio vakcinaciju trudnih žena. Neću da diskutujem sa Vama sada, hoću da pokažemo dokaze I onda mi recite da li je testirana ili nije testirana.

B92: Vi tvrdite da je bila testirana na trdnicama?

Dorit Nican Kaluski: Prekinućemo diskusiju sada jer ja mislim da ste jako tvrdoglavi. Vi ćete iseći suštinu iz konteksta. Ja hocu da razgovaram u detalje. Ja u stvari ne razumem Vase pitanje. Testirana je kao I ostale vakcine ranije, a razgovaraćemo o detaljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: