Kako je ubijen svedok saradnik Vukojević

Danas se nastavlja suđenje pripadniku Zemunskog klana Aleksandru Simoviću za ubistvo svedoka-saradnika Zorana Vukojevića Vuka, 3. juna 2006. Samo dva dana nakon ubistva jednog od ključnih svedoka saradnika, Insajder je objavio detalje koje ukazuju na to da je Vukojevićevim ubistvom Zemunski klan, tri godine posle ubistva Zorana Đinđića, poslalo još jednu poruku sistemu.

Zoran Vukojević, svedok-saradnik na suđenju za ubistvo premijera Srbije, 3. juna 2006. otet je, mučen, iskasapljen, a potom zapaljen. Telo je nađeno nedaleko od Aerodroma Beograd, pored autoputa. Patolozi kažu da je telo bilo toliko unakaženo da to dugo nisu videli.

Prebijan, sečen noževima i tako izmasakriran, a još živ, umotan u celofan, zapaljen je i bačen u raku iskopanu pedesetak metara od mesta na kom je nađen u šumi. Tako zapaljen i izmasakriran puzao je još nekih pedeset metara.

Podsetimo u emisiji Insjader je dva dana posle ubistva Vukojevića, objavljeno da su ga po prepoznatljivom rukopisu verovatno ubili odbegli pripadnici Zemunskog klana.

Već u novembru 2006,. kada je uhapšen Aleksandar Simović ispostavilo se da je to tačno jer je policija tada podnela krivičnu prijavu protiv njega za to ubistvo. Naime, DNK-a analizom utvrđeno da su njegovi otisci nađeni na lisicama kojima je tokom mučenja bio vezan Vukojević.

U trenutku ubistva Zorana Vukojevića od članova Zemunskog klana u bekstvu su braća Aleksandar i Miloš Simović, Milan Jurišić, Sretko Kalinić, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević Budala.

Načinom na koji je ubijen Vukojević poslato je nekoliko poruka. Spaljivanje automobila kojim je izvršena otmica, u garaži kod Arene, je prva poruka i simbolika - tu smo i radimo neometano kao i ranije. Vukojevića su očigledno hteli živog da bi ga mučili, inače bi ga ubili još u dvorištu da su hteli samo likvidaciju. To mučenje je druga poruka svim “izdajnicima”, odnosno svedocima-saradnicima, da će svako biti mučen i da oni nemaju nikakav problem da to odrade. Treća simbolika i poruka je iskopana rupa kao za Ivana Stambolića.

U junu 2006. suđenje za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i dalje je bilo u toku. Optužnica se između ostalog oslanjala i na iskaze tri svedoka saradnika, Ljubiše Buhe Čumeta, bivšeg šefa Surčinskog klana I članova Zemunskog klana Zorana Vukojevića i Miladina Suvajdžića zvanog Đura Mutavi.

Ubistvo svedoka saradnika tri godine posle ubistva Đinđića bila je i poruka sistemu da Klan I dalje funkcioniše i ubija.

Dan posle ubistva svedoka-saradnika ministar policije Dragan Jočić i ministar pravde Zoran Stojković tvdili su da je problem što sud odugovlači s procesom i da u suprotnom svedok ne bi bio ubijen. Tadašnji direktor BIA Rade Bulatović nije se oglašavao povodom ubistva svedoka-saradnika, ali je istog dana pisao tekst u Poltici o Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Zoran Vukojević je do 2000. bio profesionalni policajac, radio je u SUP-u Zemun. Dušana Spasojevića, čiji je bio kum, poznaje od '95. i od tada se druže. 2000. počinje da radi kao njegov šef obezbeđenja u Šilerovoj ulici u Zemunu. Vukojević je policiji prvi iskaz dao u akciji Sablja.

Posle toga postaje svedok-saradnik i sve što je rekao policiji ponovio je na glavnom pretresu i u suočavanju sa optuženima.

On je na glavnom pretresu, koji je bio zatvoren za javnost, rekao da je grupa Dušana Spasojevića radila za Državnu bezbednost od '98. i da su se s Radomirom Markovićem tada dogovorili da mogu da rade šta hoće i koga treba da ubiju po gradu. "Koliko ja znam, oko 30 ubistava su izvršili oni po gradu i time su se javno hvalili", rekao je Vukojević. On je svedočio o ulozi Milorada Bracanovića, koji je na mesto direktora Bezbednono-informativne agencije postavljen posle pobune Jedinice za specijalne operacije, a koji je odavao podatke. Vukojević je svedočio o tome da je JSO obezbeđivao Spasojevića, a da ih je on finansirao, ali i o tome da su Milorad Ulemek i Dušan Spasojević odlučili da ubiju Zorana Đinđića.

Zoran Vukojevic bio je svedok koji je u svom iskazu govorio i o tome koji su političari i pripadnici vojne službe imali konatke sa Zemunskim klanom.

Na glavnom pretresu ponovio je ceo iskaz i pred optuženima i u suočavanju s njima. Pošto na glavnom pretresu advokati i članovi veća postavljaju pitanja, Vukojević je izneo i nove informacije u odgovorima na postavljena pitanja. Tako je na glavnom pretresu, sa kog je javnost bila isključena, rekao da su general Aco Tomić i sadašnji šef BIA Rade Bulatović u Šilerovu dostavljali informacije o tome da se planira izručenje Legije Hagu. Podsetimo, to je zvanično bio razlog da JSO krene u pobunu 2001.

Na početku suđenja za ubistvo Vukojevića Aleksandar Simović je negirao da je za vreme bekstva ubio Vukojevića, tvrdeći da je za to čuo iz medija. U stanu u kojem je uhapšen Simović pronađeni su revolver "Smit i Veson", automatska puška sa municijom, ručna bomba, kao i municija za magnum 357 kojim je izvršeno ubistvo Vukojevića.

Aleksandar Simović je mlađi brat Miloša Simovića koji je uhapšen u junu 2010. posle sedam godina bekstva, nakon što se policiji u Zagrebu predao još jedan odbegli pripadnik Klana Sretko Kalinić.

Kako je funksionisao Klan sve do 2010 kada su uhapšeni Sretko Kalinić I Miloš Simović I koja su “pravila mafije”, ali I propusti države u pokušaju da se obračuna sa kriminalom, Insajder je objavio u emisiji emitovanoj u junu 2010.