Službena (zlo)upotreba - kraj

 
Video
ponedeljak 25. 05. 2009. / Komentari: (0) / Pošaljite komentar

Najveći resurs svakog grada i države jeste gradsko građevinsko zemljište. Od prodaje, odnosno davanja u zakup zemljišta, novac ide u budžet, od čega se pravi infrastruktura, obnavljaju se putevi i prave mostovi. Na osnovu višemesečnog istraživanja, “Insajder” je došao do zaključka da su predstavnici države, gradskih i nadležnih institucija, svojim odlukama, sami oštetili budžet, tako što su na razne načine, ali bez licitacije, ustupali hektare zemljišta biznismenima.

Službena (zlo)upotreba, deo šesti

 
Video
ponedeljak 18. 05. 2009. / Komentari: (0) / Pošaljite komentar

U šestoj epizodi serijala Službena (zlo)upotreba, Insajder otkriva sve o građevinskoj mafiji, kako je i na koji način povezana sa korupcijom u nadležnim državnim i lokalnim institucijama i ko sve učestvuje u lancu primanja i davanja mita. Saznaćete i kako se cena kvadrata stambenog prostora uvećava baš zbog toga što investitori podmićuju službenike u administraciji.

Službena (zlo)upotreba, deo peti

 
Video
ponedeljak 11. 05. 2009. / Komentari: (0) / Pošaljite komentar

Preduzeće ili fabrika se prezaduži, ponekad ode i u stečaj, pa zainteresovani kupac, tako kupuje propalo preduzeće ispod tržišne cene. Pošto kupca kupoprodajni ugovor, čak i u slučaju privatizacije, obavezuje da delatnost kupljenog preduzeća ili fabrike, zadrži samo tri, ili maksimum pet godina, za to vreme pokreće se postupak za izmenu plana detaljne regulacije. Na taj način, Skupština grada usvaja plan i tako se industrijska ili privredna zona pretvara u gradsko građevinsko zemljište. Tako su danas na mestima gde su bile fabrike izgrađeni luksuzni stanovi ili se planira njihova izgradnja. Radnici su ostajali bez posla, jer su zakoni omogućili biznismenima, da fabriku ne moraju da kupe, da bi oporavili privredu i pokrenuli proizvodnju, već da bi promenom Detaljnog ili Generalnog plana, došli u stvari, do ekskluzivne lokacije.

Službena (zlo)upotreba, deo četvrti

 
Video
ponedeljak 04. 05. 2009. / Komentari: (1) / Pošaljite komentar

Reditelj Emir Kusturica prvo je 2005. godine, uredbom Vlade Vojislava Koštunice, dobio da upravlja park šumom Mokra gora. Tri godine kasnije Vlada Mirka Cvetkovića odlučila je da proširi zemljište kojim će, kao prirodnim dobrom, upravljati Kusturica

Službena (zlo)upotreba, deo treći

 
Video
ponedeljak 27. 04. 2009. / Komentari: (0) / Pošaljite komentar

Po pravilu, najbolju lokaciju u Beogradu, koje su nekada bile u vlasništvu privatnih lica, početkom 90-tih poklanjane su firmama bliskih partiji Slobodana Miloševića. Kada su lokalnu vlast, sredinom 90-ih, počeli da preuzimaju partije koje su u republičkom Parlamentu bile opozicija, nisu ništa učinili, da rasipanje državne svojine zaustave, nego su raznim ugovorima, aneksima i odlukama, štetnim za opštinu, grad, državu, luksuzne lokacije poklonili raznim, u to vreme povlašćenim biznismenima.

Službena (zlo)upotreba, deo drugi

 
Video
ponedeljak 20. 04. 2009. / Komentari: (0) / Pošaljite komentar

Drugi deo serijala o građevinskoj mafiji bavi se pitanjem zemljišta Luke Beograd, Ade Huje i odluka koje su gradske vlasti donosile tim povodom.

Službena ( zlo )upotreba, deo prvi

 
Video
ponedeljak 13. 04. 2009. / Komentari: (0) / Pošaljite komentar

Posle nekoliko meseci istraživanja, ‘Insajder’ otkriva sve o funkcionisanju tzv. građevinske mafije, koja na lokalnom nivou postoji pre svega zbog korupcije u nadležnim institucijama. Zbog korupcije je i cena kvadrata stana u Beogradu, ali i u Srbiji , veća od realne. Predstavnici države najavljuju obračun sa građevinskom mafijom, dok istovremeno pojedincima praktično poklanjaju ekskluzivne lokacije, čime je budžet Grada i Republike, a samim tim i građana, mnogo više oštećen.


Insajder: Rudnik dugova - 3. epizoda

9.01.2014. / 12:14 / Komentari: 2

Godine 1990. RTB bio je ogroman rudarski kompleks. U okviru RTB radilo je više od 20 hiljada ljudi a tokom samo te godine iz rudnika u Boru I Majdanpeku proizvedeno je nešto više od 102 hiljade tona katodnog bakra. Kada bi se danas ova količina metala