Patriotska pljačka, šesta epizoda

 
Video
sreda 14. 11. 2012. / Komentari: (0) / Pošaljite komentar

Ovo je poslednja emisija iz serijala “Patriotska” pljačka. Pored brojnih dokaza o zloupotrebama i pljački budžeta koji su izneti u pet emisija, pojedincima je najviše smetalo zašto se serijal zove “Patriotska” pljačka. Tako, umešto odgovora na iznete dokaze, već nedeljama iznose optužbe da je cilj serijala Insajdera kriminalizacija svih Srba na severu, jer je naslov “Patriotska” pljačka.

Na kraju serijala, posle svih dokaza koje ste videli u prethodnim emisijama, a zbog zamena teza, dužni smo da objasnimo da je ovaj serijal nazvan “Patriotska” pljačka zbog toga što je već godinama patriotizam izgovor za razne zloupotrebe.

Patriotska pljačka, peta epizoda

 
Video
utorak 30. 10. 2012. / Komentari: (1) / Pošaljite komentar

16 miliona, 14 miliona, 10 miliona, 15 miliona evra i tako u krug iz projekta u projekat građani Srbije godinama kroz budžet plaćaju za infrastrukturne projekte, stambene zgrade, škole, staračke domove, studentske centre, sportske hale i puteve na Kosovu. Međutim, prema istraživanju Insajdera, zbog toga što nema adekvatne kontrole, mnogi od ovih projekata koji su plaćeni milionskim iznosima, ostali su samo temelji zarasli u korov ili zgrade koje nisu privedene nameni. Novac je u najvećem broju slučajeva i pored toga isplaćen, zato što su uglavnom privatna građevinska preduzeća dobijala iz budžeta avanse i do 40 odsto. Posao za državu radile su određene firme, a ko će u kojem trenutku biti izvođač skupih državnih investicija, zavisilo je često od veza predstavnika firmi sa vlastima na lokalu ili u Republici.

Patriotska pljačka, četvrta epizoda

 
Video
utorak 16. 10. 2012. / Komentari: (2) / Pošaljite komentar

Već 12 godina, ne postoji gotovo nikakva kontrola da li se namenski troši novac koji po raznim osnovama odlazi iz budžeta Srbije za Kosovo, a čiji je iznos u proseku 650 000 evra dnevno. Od 2000. godine do danas na vlasti su se menjali DOS, DSS, DS, deo lokalne vlasti na Kosovu imali su i SNS i SPS i SRS, a nijedna partija nije pokrenula pitanje odgovornosti za nenamensko trošenje novca svih građana Srbije. Dok su krivični postupci veoma retki, političari koji se smenjuju na vlasti, o zloupotrebama znaju sve.

Patriotska pljačka, treća epizoda

 
Video
utorak 09. 10. 2012. / Komentari: (0) / Pošaljite komentar

Kosovski Srbi koji nemaju političke veze, koji nikada nisu radili u državnim institucijama Srbije i koji nisu imali gde da odu, već su posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma 1999. godine, kada se država praktično povukla sa Kosova, tamo morali da ostanu, godinama jedva preživljavaju. Potpuno zaboravljeni i od Srbije i od lokalnih srpskih vlasti na Kosovu. Istovremeno država Srbija je, po raznim osnovama, za poslednjih 12 godina izdvojila minimum 2,8 milijardi evra, za Kosovo. To znači da se u proseku godinama unazad troši preko 650.000 evra dnevno, najvećim delom iz budžeta Srbije. Ni deo tog novca, prema istraživanju Insajdera, ne stiže do onih kojima je neophodan.

Patriotska pljačka, druga epizoda

 
Video
utorak 02. 10. 2012. / Komentari: (2) / Pošaljite komentar

Novinari Insajdera otkrili su, tokom višemesečnog istraživanja, da su alternativni putevi koji iz Srbije vode na Kosovo pretvoreni u puteve šverca koji i danas nesmetano funkcionišu. Budžet je zbog toga oštećen višemilionskim iznosima.

Patriotska pljačka, prva epizoda

 
Video
ponedeljak 24. 09. 2012. / Komentari: (3) / Pošaljite komentar

“Kosovo je srce Srbije”, parola je, koja je građane Srbije prema istraživanju Insajdera, koštala za poslednjih 12 godina minimum dve milijarde evra. Novac iz budžeta, pod izgovorom patriotizma i navodnog opstanka Srba na Kosovu, odlazi po raznim osnovama i to bez ikakve kontrole. Rezultat su s jedne strane bogati lokalni moćnici na Kosovu, a sa druge strane Srbi koji u enklavama jedva preživaljavaju i budžet Srbije koji je oštećen, jer je za deset godina u proseku odlazilo dnevno 650. 000 evra skoro bez ikakve kontrole.


Insajder: Rudnik dugova - 3. epizoda

9.01.2014. / 12:14 / Komentari: 2

Godine 1990. RTB bio je ogroman rudarski kompleks. U okviru RTB radilo je više od 20 hiljada ljudi a tokom samo te godine iz rudnika u Boru I Majdanpeku proizvedeno je nešto više od 102 hiljade tona katodnog bakra. Kada bi se danas ova količina metala