Pritvor za braću Veselinović

Istražni sudija Višeg suda u Kraljevu odredio pritvor do 30 dana Zvonku Veselinoviću, biznismenu iz Kosovske Mitrovice koji je pre 2 dana uhapšen na Kopaoniku.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2011.

13:18

Default images

Istražni sudija Milan Davidović je rekao novinarima da je Veselinoviću određen pritvor zbog neovlašćenog nošenja oružja. Davidović je rekao da je Zvonko Veselinović nosio pištolj i na skijalištu na Kopaoniku, kao i da je istraga protiv osumnjičenog i dalje u toku. Njegov brat Žarko Veselinović trenutno je na saslušanju u Specijalnom sudu u Beogradu.

"Veselinoviću je odredjen pritvor zbog postojanja osobitih okolnosti da bi mogao bekstvom da osujeti krivični postupak koji se vodi protiv
njega, izjavio je Davidović i dodao "da je Veselinović sa pribilaištem na teritoriji automone pokrajine Kosovo i Metohija".

"Veselinović bi odlaskom na teritoriju Kosova i Metohije mogao da postane nedostupan državnim organima Srbije", rekao je sudija.

Sudija je kazao da je Viši tužilac u toku istrage predložio izvodjenje dokaza saslušanjem svedoka, a da bi Veselinović ukoliko se nadje na slobodi, mogao da ometa istragu i utiče na njih.

Davidović je kazao da je Zvonko Veselinović vatreno oružje nosio na Kopaoniku na skijalištu, na mestu gde se ljudi skijaju i sankaju, što predstavlja osobito teške okolnosti za izvršenje ovog krivičnog dela".

"Iz svih ovih razloga, tokom istrage, odredjen je pritvor do 30 dana Zvonku Veselinoviću za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja, za koje zapredjena zatvorska kazna od 2 do 12 godina", rekao je dežurni istražni sudija Višeg suda u Kraljevu Milan Davidović.

Zvonko Veselinović je, kako je ranije bilo navedeno, saslušan povodom sumnji da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Pritvor i Žarku Veselinoviću

Pritvor od 30 dana je određen i njegovom bratu Žarku Veselinoviću koji je saslušan u Specijalni sud u Beogradu. Protiv njega je takođe i pokrenuta istraga.

Istražni sudija doneo je rešenje o proširenju istrage protiv Veselinovića u okviru istrage koja se vodi protiv sudije Osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića (55), precizirao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Žarko Veselinović se tereti za krivično delo podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, naglasio je tužilac za organizovani kriminal.

Radisavljević je precizirao da je Tužilaštvo protiv Žarka Veselinovića podnelo zahtev sudu za proširenje istrage koja se vodi protiv sudije Osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića.

Topalović se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, primanje mita i kršenja zakona od sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika, jer je nezakonito učestvovao u prodaji zaplenjene akcizne robe.

Braću Veselinović kraljevačka policija je uhapsila na Kopaoniku pre dva dana i zadržala ih u policijskom pritvoru.

Razlozi njihovog hapšenja nemaju veze s incidentima na administrativnom prelazu Jarinju.

Sudija Topalović je uhapšen sa Milomirem Nikićem (69), Validom Halidovićem (27) i Abdulahom Muminovićem (54) iz Novog Pazara.

Topalović i Nikić su se sumnjiče da su od 2008. do 2011. godine, suprotno Zakonu o izvršnom postupku, vršili prodaju i otu]enje sudske robe - cigareta, tekstila, bezalkoholnih pića, vozila, a ta roba je bila oduzeta kao predmet izvršenja krivičnog dela i uskladištena u magacinu sudskog depoa.

Na taj način su, kako je saopšteno, otu]ili robu i oštetili republički budžet u ukupnom iznosu od oko 6,5 miliona dinara.

Na ime isporuke te robe tokom 2011. godine, osumnjičeni Topalović i Nikić su od osumnjičenih Halidovića i Muminovića primili novac u, za sada utvrđenom iznosu, većem od 70.000 dinara.

Topalović je, takođe, u svojstvu predsednika tadašnjeg Opštinskog suda u Raški tokom 2008. i 2009. godine, u više navrata Srećku Raduloviću iz tog mesta, nezakonito odlagao izvršenje kazne zatvora u trajanju od osam meseci, usled čega je Raduloviću nastupila zastarelost izvršenja kazne zatvora.

Policija je ranije saopštila da je on uhapšen zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem.

Razlozi njihovog hapšenja ne bi trebalo da imaju veze sa izjavom komandanta Kfora Erharda Drevsa, koji je braću Veselinović pre nedelju dana označio kao glavne organizatore nereda na Jarinju i u Jagnjenici, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Srpska policija, kako su objasnili u Ministarstvu, nema nadležnost da vodi istrage za događaje koji su se desili na teritoriji KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: