Hapšenje iskaz ozbiljnosti Srbije

Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju, smatra da je hapšenjem Zvonka Veselinovića Srbija pokazala da je ozbiljna u nameri da smiri situaciju.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2011.

10:00

Default images

Kako kaže, ova vest je više nego dobrodošla, te predstavlja signal Beograda da je spreman da se suoči s kriminalom i istraje u borbi protiv njega.

Vejvoda podseća da je predsednik Srbije Boris Tadić pre nekoliko meseci označio Veselinovića kao kriminalca i dodao da su dobre vesti da je uhapšen i sklonjen. Ipak on postavlja pitanje zašto još tada nije bio uhapšen.

Sada bi, kaže Vejvoda, trebalo istražiti koje su to veze i gde je Veselinović imao podršku, pogotovo što je označen kao vinovnik nasilja na administrativnim prelazima.

Prema njegovim rečima sever Kosova je ofšor zona za kriminalne delatnosti, stecište koje je trebalo polako da se razreši.

Vejvoda, ipak, ne vezuje hapšenje sa ukidanjem tzv. paralelnih institucija, već smatra da je to iskaz ozbiljnosti da se Srbija suoči sa kriminalom.

Rešenje statusa Kosova treba tražiti u okvirima četiri tačke, koje je Tadić već pomenuo, a to su autonomija, zaštita prava, manastiri, svojina. To je, smatra Vejvoda, paket koji treba da čini kičmu rešenja.

On dodaje da su bitni životi građana na Kosovu, ali i da li će 7,5 miliona građana imati posao, znati kako će živeti.

"Koliko je osujećujuće, koliko je to zaista bitno, bitni su životi građana na Kosovu, ali i da li će 7,5 miliona građana imati posao, kako će živeti".

"Kosovo moramo da rešimo zbog nas samih i, kako bi narod rekao, od čega ćemo da živimo sutra", ističe Vejvoda.

Ipak, on nije mogao da potvrdi da li je priznavanje KiM uslov za status kandidata, ali je dodao da, budući da je punopravno članstvo u EU daleko, treba se posvetiti unutrašnjim reformama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: