Nastavak „Patriotske pljačke“

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2014.

22:41

Default images

Formiranje Anketnog odbora Skupštine Srbije posledica je dokaza iznetih u serijalu "Patriotska pljačka", koji je emitovan pre godinu i po dana.

Na osnovu brojnih dokaza u Insajderu su iznete činjenice da novac koji Srbija izdvaja za Kosovo, zbog neadekvatne kontrole, uopšte ne stiže onima kojima je namenjen. Tako je bilo moguće da građani Srbije iz budžeta izdvajaju za zgrade koje nikada nisu izgrađene i za puteve koji nikada nisu napravljeni.

Anketni odbor na čijem čelu je bio Momir Stojanović iz Srpske napredne stranke se bavio samo periodom od 2000. do 2012. ali ne i periodom od 2012. do danas, od kada je koalicioni partner SNS-a Aleksandar Vulin, iz Pokreta socijalista, vodio kancelariju za Kosovo.

Momir Stojanović, SNS, predsednik Anketnog odbora: Pa jeste, ali, ali je predlagač na odboru za KiM, gospodin Borko Stefanović tražio da se ispita do 2012.

B92: Da, ali je u tom momentu, kad je on to predložio, bila 2012. Sad je 2014.

Stojanović: Šta, hoćete da produžimo mandat do 2014.? Šta, ne razumem...

B92: Da ispitate zloupotrebe do 2014.

Stojanović: To je vaš predlog? Pa dobro, ako dobijemo takav mandat, ali ja verujem da neću biti član takvog Anketnog odbora jer sam se toliko umorio i, ovaj, neko će drugi to ispitivati...

Prema istraživanju Insajdera i 2013. godine u proseku se, kao i ranijih godina, iz budžeta Srbije izdvajalo 650.000 evra dnevno za pomoć Srbima na Kosovu. Međutim, prema dokumentaciji koju smo dobili na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ni danas nema adekvatne kontrole kako se troši taj novac i da li odlazi onima kojima je namenjen.

Milovan Drecun, SNS, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju: Ali znate šta, kada posmatramo Kosovo i Metohiju, ipak moramo da napravimo razliku koja je tamo i situacije u centralnoj Srbiji. Tamo je to mnogo osetljivije, mnogo je teže sprovesti, morate da gledate svestranije na rešavanje tih problema.

Insajder se u serijalu "Patriotska pljačka" bavio i Markom Jakšićem, članom DSS-a sa Kosova koji je u depešama Vikiliksa označavan kao "kralj Kosova". Tokom serijala Jakšić je optuživao redakciju Insajdera da satanizuje čitav narod na Kosovu.

Godinu i po dana kasnije, nakon što je i Anketni odbor, čiji je bio član, potvrdio dokaze iznete u Insajderu, Jakšić je pristao na Intervju.

B92: Znači iz patriotskih razloga mi ne treba da pričamo o kriminalu koji se dešava?

Marko Jakšić, DSS, član Anketnog odbora: Ne, ne, ne, ja se zalažem upravo za to.

B92: Ali mi niste rekli da li smo pogrešili u tome što kažemo da novac iz budžeta srbije koji je namenjen najugroženijima na Kosovu treba da završi kod onih kojima je namenjen...

Jakšić: Da vam kažem, to je demagoška priča... Svi smo za to...

B92: A vaš patriotizam nije demagoška priča?

Jakšić: Ali je vaša postavka jako loša.

Novi serijal Insajdera o nastavku Patriotske pljačke na Kosovu biće emitovan u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: