Insajder na otvaranju Južnog toka

Info

Izvor: B92

Nedelja, 24.11.2013.

21:13

Default images

Prve cevi su zavarene, ugovori su potpisani i date su izjave, ali brojna pitanja i dalje ostaju bez odgovora.

Najviši predstavnici dve države i Gazproma i danas su bili potpuno odvojeni od novinara i nije im bilo moguće postaviti nijedno pitanje, a u pres centar su došli samo Dušan Bajatović i Aleksandar Siromjatin, dva direktora srpskog preduzeća za izgradnju Južnog toka.

B92: Zašto ste vi određeni da danas određeni da govorite, pošto bi možda imali neko pitanje i za one koji donose odluke u ovom projektu?

Aleksandar Siromjatin, direktor South Stream d.o.o: Pred vama se nalaze dva direktora zajedničke kompanije koji zapravo donose odluke i želimo da kažemo da nam je drago što poštovana emisija Insajder prati i čita sve ovo čime se mi bavimo.

Južni tok je veoma važan projekat za Srbiju koja time dobija novi pravac snabdevanja gasom, što je mnogo bolji položaj od današnjeg u kom potpuno zavisi od tranzita gasa kroz Ukrajinu i Mađarsku.

Međutim, kao što je prikazano u serijalu Insajdera "Energetski (ne)sporazum", Srbija je najskuplje platila učešće u ovom projektu. Da bi bila na trasi Južnog toka, ruskom Gazpromu je za 400 miliona evra prodata Naftna industrija Srbije, uz obavezu investiranja dodatnih 500 miliona evra, s pravima na korišćenje domaćih rezervi nafte i gasa vrednih sedam milijardi evra. Jedino domaće skladište gasa predato je na upravljanje ruskoj strani. I na kraju, Srbija je, jedina od svih zemalja na glavnoj trasi gasovoda, pristala da bude manjinski partner u ovom poslu i jedina je pristala da se ovim projektom upravlja iz of-šor zone. Sve ostale zemlje su ravnopravni partneri ruskom Gazpromu i u svim zemljama su firme za izgradnju Južnog toka osnovane na njihovim teritorijama.

Srbija je do sada već izdvojila 105 miliona evra, iako prema istraživanju Insajdera Vlada nema mogućnost potpune kontrole kako se novac troši jer se projekat vodi iz of šor zone.

Umesto odgovora na brojna pitanja u javnosti je plasirana teza kako Insajder ruši Južni tok, uz upozorenje kako su ruski partneri nezadovoljni jer srpski novinari postavljaju pitanja.

Istovremeno, mesecima unazad, pa ni danas, novinarima Insajdera nije data mogućnost da od najodgovornijih predstavnika poslednje tri vlade dobiju odgovore na ključna pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: