“Strogo poverljivo” poslovanje Srbijagasa

Info

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

16:31

Default images

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izbegava da odgovori na pitanja koja su u interesu javnosti, iako je direktor javnog, a ne privatnog preduzeća.

Oznaka “strogo poverljivo” sastavni je deo gotovo svih ugovora koje se tiču takozvanog posla veka u Srbiji – izgradnji Južnog toka u Srbiji. Za izgradnju gigantskog međunarodnog gasovoda kojim ruski gas treba da se transportuje u južnu i srednju Evropu, a koji treba da prođe kroz Srbiju, država već troši na desetine miliona evra. Međutim, prema istraživanju Insajdera skoro nijedna nadležna institucija ne može da kontroliše u šta se sve ovaj novac ulaže.

Koliko će šta koštati i da li će i kada Srbija početi da naplaćuje takse od protoka gasa kroz Srbiju po svemu sudeći malo ko precizno zna. Ovi podaci trebalo bi da su do detalja razradnjeni u dokumentu koji se zove Studija izvodljivosti, ali prema istraživanju Insajdera ovaj dokument nema ni nadležno ministarstvo ni Vlada Srbije.

Kako najavljuju mediji izgradnja Južnog toka koštaće Srbiju oko 830 miliona evra. Prema odluci Vlade ceo posao vodi Srbijagas, javno preduzeće čiji je osnivač država.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa više od šest meseci na sve moguće načine izbegava da odgovori na pitanja koja su u interesu javnosti, iako je i zvaničnim dopisom pristao na intervju za novi serijal Insajdera.

Snimanje je posle više odlaganja bilo i zakazano za 27. februar, pa potom odloženo zbog prehlade Dušana Bajtovića. Nakon toga Bajatović je prekinuo komunikaciju sa novinarima Insajdera u vezi snimanja intervjua.

Ekipa Insajdera je zato odlučila da sačeka Dušana Bajatovića ispred njegove kuće u Novom Sadu kako bi mu postavila pitanja u vezi poslovanja Srbijagasa I razloga za izbegavanje intervjua.

Insajder: Gospodine Bajtoviću, Ivan Angelovski, emisija Insajder B92, zbog čega se ponašate kao da je Srbijagas vaše privatno preduzeće?

Bajatović: Ja se uopšte ne ponašam kao da je Srbijagas...

Insajder: Pa izbegavate da odgovarate na pitanja Insajdera, izbegavate da dođete na intervju već godinu dana...

Bajatović: Nije...

Insajder: Izbegavate da nam dostavite odgovore na pitanja...

Bajatović: Kao što znate, ne izbegavam, dostavili smo vam sve u pisanoj formi...

Insajder: Niste nam dostavili ništa već godinu dana...

Bajatović: Snimili ste, snimili ste, ovaj, snimili ste i pokrivalice.. A ja ću vam odgovoriti kad budem smatrao da je to shodno...

Insajder: Pa shodno je...

Bajatović: Pošto po zakonu nisam dužan. Pa rekao sam da ću dati intervju kad budem imao vremena za to...

Insajder: Ako imate vremena da odgovarate na pitanja o skrivenoj kameri premijera, imate vremena i za Insajder...

Bajatović: Ne brinite, javiću se ja vama. Hvala vam.

Insajder: Kada možemo da očekujemo?

Bajatović: Čim budem stigao, javiću vam se, hvala vam.

JP Srbijagas nije ni po Zakonu o dostuponosti informacija poslao odgovore i dokumentaciju o poslovanju. Insajder je zbog toga uputio žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja, po kojoj je Poverenik danas doneo rešenje i naložio da Srbijagas dostavi traženu dokumentaciju B92 u roku od 5 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: