Italijansko tužilaštvo traži oslobađajuću presudu za Caneta

Info

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2013.

20:18

Default images

Kako je za B92 potvrdila advokatica Stanka Subotića, Vesna Čejović, italijansko tužilaštvo je samo predložilo oslobađajuću presudu za Subotića.

Istraga koju su pokrenule italijanske institucije a zatim i podizanje optužnice, prema saznanjima Insajdera, bila je zasnovana između ostalog i na iskazu urednika i vlasnika hrvatskog lista Nacional Ive Pukanića, koji je ubijen pre četiri godine, a čiji je list 2001. objavio seriju tekstova o tzv duvanskoj aferi. Tužilaštvo u Bariju je postupak protiv Stanka Subotića pokrenulo 2001 godine, a na današnjem ročištu je sam tužilac predložio oslobađajuću presudu.

"Javni tužilac je, iz Barija, ne povukao optužnicu, jer takva procesna mogućnost u italijanskom zakonodavstvu ne postoji, već je predložio da se protiv Subotića donese oslobađajuća presuda. To je ovako jedan presedan i jedan redak slučaj koji se dešava u praksi u ovakvim procesima u Italiji", rekla je za B92 Vesna Čejović, branilac Stanka Subotica.

Hrvatski Nacional je 2001 iz nedelje u nedelju, objavljivao tekstove u kojima su tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić i predstavnici njegove Vlade povezivani sa izvršenjem najtežih krivičnih dela, od ubistva i otmica do šverca duvan i oružja. Te tekstove u Srbiji preuzimali su svi mediji, dnevni listovi i svakodnevno razrađivali ono o čemu piše "Nacional". Međutim, kako je Insajder objavio još 2007, u pozadini pisanja hrvatskog lista "Nacional" bili su poslovni interesi, a duvanska afera, koja je bila vezivana za Srbiju, smišljena i plasirana.
Emisija “Mreža” iz 2007 (insert):

Početkom maja 2001. premijer Zoran Đinđić prvi put u javnosti saopštava da je u planu izgradnja fabrike duvana u Srbiji i da će multinacionalna duvanska kompanija BAT biti investitor. Na takav način planirano je regulisanje tržišta duvana i sprečavanje krijumčarenja cigareta. Hrvatski list Nacional 2001. u prvom tekstu se bavi tada predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i Stankom Subotićem i njihovoj umešanosti u šverc cigareta. Međutim, kako je interes hrvatskog TDR-a bio da se stopira dogovor vlade Zorana Đinđića i BAT-a o izgradnji fabrike u Kragujevcu, Nacional počinje da objavljuje seriju tekstova u kojima glavna tema postaje vlada Zorana Đinđića. U dokumentu Hrvatske obaveštajne službe navodi se da je vlasnik Nacionala Ivo Pukanić u interesu hrvatskog TDR-a plasirao razne naručene tekstove o umešanosti Vlade Srbije u šverc cigareta.

Ivo Pukanić je jedan od onih koji su dali iskaz u istrazi italijanskom tužilaštvu i to povodom pisanja Nacionala. B92 nije uspeo da stupi u kontakt sa italijanskim tužilaštvom, pa ostaje nejasno zbog čega je tužilac predložio oslobađajuću presudu za Subotića i na osnovu čega je onda uopšte podignuta optužnica. U Srbiji se inače protiv Subotića vodi postupak za zloupotrebu službenog položaja a na osnovu podataka iz tajne akcije Mreža iz 2003. godine Detalji iz tajne akcije Mreža objavljeni su u Insajderu još 2006 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: