Insajder: Šta se radilo u Azotari

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

11:24

Default images

U emisiji možete videti sve dokaze do kojih je došla ekipa ove emisije, a koji ukazuju na to da je spisak odgovornih za loše stanje u Azotari mnogo duži.

Nadležne institucije su do sada vodile istrage o privatizaciji Azotare i trgovini đubrivom. Ipak, prema istraživanju Insajdera, Azotara je štetu pretrpela i zbog odluke države da ta fabrika đubriva počne da se bavi trgovinom pšenicom. Predstavnici vlasti navode da će taj deo doći na red kada se završi istraga o malverzacijama u prodaji đubriva.

Azotaru je posle neuspele privatizacije, 2009 godine preuzelo državno preduzeće SrbijaGas. Naredne godine Vlada Srbije na čijem je čelu tada bio Mirko Cvetković donosi odluku da se ta fabrika za proizvodnju đubriva praktično pretvori u trgovca pšenicom. Prema istraživanju Insajdera Azotara u celom poslu beleži gubitke.

Azotara je pozajmljivala pšenicu od državnih Robnih rezervi sa kamatom i od privatne kompanije Viktorija Grupa, ali bez kamate. Plan je bio da Azotara proda tu pšenicu i od toga obezbedi novac za pokretanje proizvodnje đubriva. Međutim, prema istrazivanju Insajdera, Azotara je pšenicu praktično prodavala kompanijama INVEJ I Yu Point, po nižoj ceni od one po kojoj je pozajmljivala.

U Intervjuu koji je snimljen u vreme vlade Mirka Cvetkovica, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović tvrdi da je posao sa pšenicom bio dobar za Azotaru.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa: "Azotara je napravila svoj finasijski i proizvodni plan, sračunala svoje troškove, izračunala šta joj treba, uzela žito, realizovala na tržištu u skladu sa tržišnim mogućnostima i organizovala proizvodnju u Azotari na kojoj smo zaradili. I tačka"

Prema istrazivanju Insajdera, ispostavilo se da su međutim iz potpuno nejasnih razloga Azotari naknadno kompanije Invej I Yupoint praktično doplatile psenicu koju su prethodno već platile.

Tako je komapanija Invej Predraga Rankovića - Peconija pristala da Azotari doplati 135 hiljada evra.

B92: Mogu da vas pitam nešto vrlo jednostavno? Odete u prodavnicu i kupite cipele za 5 hiljada dinara. Psole godinu dana Vas zove prodavac i kaže: znate naše cipele su u međuvremenu poskupele, je l' možete da doplatite još hiljadu dinara. Da li biste otišli da doplatite?

Bajatović: Ne bih

B92: Dakle, ja pokušavam da shvatim koji je motiv preduzeća Invej.

Bajatović: Pa evo ja vam sad kažem, uopšte nije bilo potrebe za tim aneksom ugovora

B92: Da ali taj aneks ugovora je potpisan na zahtev Azotare.

Bajatović: Pa šta.

B92: Da li možete da nam objasnite zbog čega Azotara naknadno traži povećanje cene?

Bajatović: Pa hoćemo da uzmemo još para, a oni hoće da plate. Vi sad mene hoćete da pitate da li je neko uzeo taj novac od Inveja kao korupciju? To hoćete da me pitate? Ja vam kažem - ne, nemojte me više pitati o tome.

Insajder više od godinu dana istražuje sporne privatizacije, pa i prodaju, a zatim i raskid ugovora o prodaji HIP Azotara Pančevo. Taj serijal priprema se za sledeću godinu.

Međutim, zbog novonastale situacije, u vanrednoj emisiji Insajdera koji se emituje večeras u 21 sat, videćete sve detalje oko trgovine pšenicom u koju je Azotara ušla zahvaljujući odlukama tadasnje Vlade Srbije, ali i šta sve dešavalo oko privatizacije ove kompanije.

Transkript cele emisije, kao i video materijal, biće dostupni na sajtu Insajdera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: