Poslednja epizoda "Patriotske" pljačke

Info

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2012.

16:43

Default images

Pod parolom “Kosovo je srce Srbije” i pod izgovorom da pomaže najugroženijima, država pojedincima na Kosovu i u Srbiji omogućuje ogromne zarade.

Građani Srbije, kako smo objavili, za Kosovo izdvajaju u proseku najmanje 650.000 evra dnevno poslednjih 12 godina, po različtim osnovama. Svaki način izdvajanja novca prema istraživanju Insajdera prepun je zlupotreba.

Najveći deo novca uložen je u finansiranje izmeštenih i fiktivnih institucija i javnih preduzeća kako bi se odbranila ideja da Srbi imaju vlast u delovima Kosova koji su odavno pod kontrolom Albanaca. Istovremeno, oni koji nikada nisu imali državni posao jedva preživljavaju.

Građani Srbije finansirali su pod izgovorom pomoći ugroženima i projekte koji nikada nisu završeni. Sanacija kuća nakon zemljotresa u Kosovskom pomoravlju koštala je 16 miliona evra, a brojni temelji započetih kuća i danas su u korovu. Najugroženiji na severu Kosova nikada nisu dobili Gerontološki centar, niti četiri zgrade namenjene raseljenima, pa i dan danas mnogi od njih žive u izbegličkim centrima širom Srbije ili u kontejnerskim naseljima i kolektivnim smeštajima na samom Kosovu. Sve građevinske projekte izvodile su firme sa jakim političkim vezama kako na Kosovu tako i u Beogradu.

U projektu otkupa stanova kosovskih Albanaca na severu Kosova, na šta je potrošeno najmanje 14 miliona evra, cene nekretnina su veštački povećavane, a razlika u novcu nestajala je u lancu posrednika i organizatora tog posla. Stanovi su deklarativno bili namenjeni najugroženijima, a u stvari su ih dobijali pojedinci po političkim linijama.

Uredbu Vlade Srbije iz 2005. godine o ukidanju PDV-a za robu namenjenu Kosovu, a koja je u velikoj meri i danas na snazi, iskoristili su trgovci i šverceri koji su profitirali na razlici u ceni, pri čemu roba na Kosovu nije jeftinija a budžet Srbije je oštećen svaki put kada se ta roba zbog nedostatka kontrole alternativnim putevima vrati u Srbiju.
Svi dokazi izneti u serijalu Patriotska pljačka prikupljeni su po Zakonu o pristupu informacijama, od zvaničnih institucija. To znači da sve institucije u Srbiju znaju koliko se novca bez kontrole izdvaja za Kosovo, ali do sada ništa nisu uradile kako bi sprečile zloupotrebe.

Ovakav sistem se, između ostalog, brani barikadama i incidentima naročito na severu Kosova, u čijoj organizaciji učestvuju osobe povezane političkim, poslovnim i kriminalnim vezama.

Najugroženiji su, za to vreme, osuđeni na skromnu pomoć nevladinih organizacija i narodnih kuhinja. Oni ni danas ne vide gotovo ništa od sredstava koja se, u njihovo ime, ulažu na Kosovo.

Iako je ovo bila poslednja epizoda u serijalu Patriotska pljačka, ekipa Insajdera nastaviće rad na ovoj temi što ćete moći da pratite kroz vesti B92 i na internet stranici Insajdera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: