Građani Srbije na Kosovu plaćali i zgrade koje ne postoje

Info

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2012.

11:33

Default images

Opravdanje za izdvajanje novca svih građana za velike infrastrukturne projekte na Kosovu po pravilu je bilo socijalno zbrinjavanje i pomoć ugroženima.

Uz obrazloženje da je starima, izbeglim i raseljenim neophodan Gerontološki u Kosovskoj Mitrovici centar kako bi dobili odgovarajuću negu, u decembru 2003.potpisan je I ugovor za izgradnju ovog centra. Gerontološki centar ni devet godina kasnije nema čak ni temelje.

Ugovor je predviđao da se 40 odsto ukupne cene plati unapred, što je iznosilo 1,5 miliona evra. Ta sredstva plaćena su izvođaču radova firmi Masters čiji je vlasnik Bojan Radovanović. Masters je posao, kao podizvođača, angažovao firmu Daki, čiji je vlasnik bio Idriz Šijak. Firme Masters i Daki u to vreme za državu su otkupljivali stanove od kosovskih Albanaca i radili veliki broj državnih projekata na Kosova.

Predsednik Koordinaciong centra u tom periodu bio je Nebojša Čović.

B92: Kako je moguće da preduzeća Masters i Daki dobijaju toliko poslova na severu Kosova u vreme dok ste vi bili na čelu Koordinacionog centra?
Nebojša Čović: Sve po tenderima koje su radile i raspisivale lokalne samouprave. Nijedan tender nije raspisivao, niti birao izvođača Koordinacioni centar, niti predsednik Koordinacionog centra, bez obzira što bi mnogi voleli da prospu priču da je to radio predsednik Koordinacionog centra . Nije, nije. Žao mi je, šta da radim. Niti je to moj posao.

Kada je u pitanju izgradnja Gerontološkog centra koja praktično nije ni započeta, tadašnji vlasnik firme Daki, Idriz Šijak koji se u zvaničnoj dokumentaciji navodi kao podizvođac, kaže da prvi put čuje da je bio angažovan na ovom projektu. On dodaje da mu takav posao nikad nije plaćen. Šijak naglašava da nikada nije imao čak ni mešalicu za beton.

Idriz Šijak: Evo sad od vas sam prvi put čuo za Gerontološki centar.Nikad znao nisam da se radilo. Ja nisam imo ni običnu mešalicu za beton, a kamoli da pravim zgradu. Centar.

B92: Imamo nalaz veštaka koji je veštačio neke radove koji su tamo izvedeni, gde se navodi da je vašem preduzeću plaćeno preko 100 miliona dinara

Šijak: Jeste i koliko je to para?

B92: Vi mi recite, Vi ste dobili te pare..

Šijak: Bravo, svaka ti čast prijatelju, ti možeš ovde i malo da me zabavljaš još...Tako da…. mi ćemo da pričamo, ali moramo malo i da se nasmejemo. Mislim, ovo stvarno, ovo je za Ginisovu knjigu.

Centar za zbrinjavanje starih iako avansno plaćen novcem građana Srbije, nikada nije izgrađen. Oni kojima je bio neophpdan ovaj Gerontološki centar i koji su na ovaj način trebali da dobiju pristojne uslove za život, ostali su i danas u Kolektivnim centrima u Kraljevu i Kragujevcu.

Koje su sve projekte plaćali građani Srbije, ali i kako su se prilikom promene vlasti menjale i privatne firme koje su dobijale poslove videćete u sledećoj emisiji Insajdera.

Peta epizoda serijala „Patriotska“ pljačka na programu je u ponedeljak u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: