“Patriotska” pljačka: Svi dokazi

Info

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2012.

15:36

Default images

Serijal Insajder - "Patriotska" pljačka - pripreman je više od godinu dana. Za to vreme istraženo je i provereno na stotine informacija, prikupljeno nekoliko hiljada autentičnih dokumenata, snimljeno nekoliko desetina sati materijala, obavljeno više od stotinu sastanaka sa predstavnicima svih institucija koje imaju veze s Kosovom, kao i sa ljudima kojima su bila namenjena sredstva koja se tamo plasiraju, a koji i danas, sa čitavim porodicama, žive u nehumanim uslovima jer je novac namenjen njima, uzeo neko drugi, krijući se iza patriotizma.

Insajder je između ostalog otkrio da je na Kosovo u poslednjih 12 godina Srbija potrošila najmanje 2.8 milijardi evra. To znači da je Srbija dnevno za Kosovo u proseku izdvajala preko 650.000 evra.

Podaci su prikupljeni od različitih ministarstava vlade Srbije, agencija, fondova i javnih preduzeća koja su mogla da imaju troškove na Kosovu.

Zahteve sa istim pitanjem ekipa Insajdera poslala je pojedinačno svakom ministarstvu. Nijedno od njih, međutim, nije dostavilo kompletne i detaljne podatke. Ovakav odnos ministarstava pokazao je da ni predstavnici državnih institucija nemaju preciznu evidenciju ni koliko se novca troši na Kosovo, niti kome taj novac zaista ide.

Kako bi izračunali tačan iznos novca koji se izdvaja za Kosovo, ekipa Insajdera je potražila i sve ostale javno dostupne podatke.

Duple plate- ukrštanje i analiza dokumetacije

Analizirani su svi budžeti i svi završni računi svih prethodnih vlada, tokom 12 godina, prikupljeni podaci iz ranijih sličnih projekata, a korišćene su i baze podataka samih agencija i fondova.

Iznos od 650 hiljada evra dnevno u proseku je najmanja cifra do koje se dolazi analizom dostupnih podataka. Ekipa Insajdera je iz konačnog zbira morala potpuno da isključi novac izdvajan iz Nacionalnog investicionog plana, jer se iz nejasnih odgovora različitih ministarstava nije moglo utvrditi da li su u svoje troškove uračunavali i ova sredstva.

Najveći deo novca i dan danas odlazi na plate predimenzioniranog administrativnog sistema koji služi samo kako bi se dokazalo da je Kosovo i dalje deo Srbije.

Istovremeno, brojni radnici ovog sistema dobijaju i platu iz kosovskog budžeta.

Na spisku na kojem se nalaze svi oni koji primaju plate iz Kosovskog budžeta do kojeg je došao Insajder pronašli smo preko 1300 Srba na severu Kosova.

Među onima koji primaju plate i od Prištine, pronašli smo i lidere kosovskih Srba kao i predstavnike gotovo svih parlamentarnih stranaka, upoređujući ove spiskove sa izbornim listama na severu Kosova.

Da bismo potvrdili ova saznanja ukrštali smo podatke i sa biračkim spiskovima u kojima postoje i datumi rodjenja svih koji se vode kao glasači na Kosovu.

Navodna pomoć ugroženima

Insajder je otkrio i da je projekat obnove kuća nakon zemljotresa u Kosovskom pomoravlju 2002. godine koštao 16 miliona evra. Kako bismo istražili kako je trošen novac svih građana, Insajder je došao do originalnih otpremnica za celokupan građevinski materijal kupljen za obnovu kuća.

Danas je na terenu vidljivo da on nije utrošen onako kako je to bilo namenjeno.Naime, ekipa Insajdera je obišla nekoliko sela u Kosovskom pomoravlju u kojima smo pronašli svedoke koji su potvrdili da su bili primoravani da potpisuju da su im kuće završene, iako to nisu bile.

U projekat otkupa stanova od kosovskih albanaca na severu Kosova utrošeno je 14 miliona evra.

Kako bi došli do kompletnih podataka, ekipa Insajdera je od Vlade Srbije, Ministarstva za Kosovo i Metohiju, Kosovsko-mitrovačkog okruga i Republičke direkcije za imovinu tražila i dobila podatke o svim stanovima koji su otkupljeni od 2003. godine do danas.

Tako smo došli do podatka da su pojedine nekretnine otkupljivane i za 900 evra po kvadratu.

U ponedeljak u 21 sat TV B92 emituje nastavak serijala Insajder - “Patriotska” pljačka- u kojem otkrivamo kako su i zašto veliki projekti države ostali samo temelji zarasli u korov i ko se u ovakvoj situaciji obogatio?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: