Holesterol i trigliceridi (3.deo) - lečenje

Kako se leči povišen nivo holesterola i triglicerida? Piše Richard N. Fogoros, M.D.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2005.

22:26

Default images

Primarni metod za lečenje povišenog nivoa holesterola (i triglicerida) jeste promena ishrane, fizička aktivnost, i smanjenje telesne težine. Preporučuje se smanjenje unosa ukupne masti, nisko zasićene masti, holesterola, a povećan unos skroba i prirodnih vlakana. U idealnim uslovima fizička aktivnost podrazumeva najmanje 20 minuta aerobika tri do pet puta nedeljno, ali u suštini svako povećanje fizičke aktivnosti biće od pomoći. Pacijenti koji su gojazni često uspevaju da smanjenjem težine u znatnoj meri smanje nivo LDL holesterola i triglicerida.

Nivo holesterola treba proveravati na svakih 3 do 6 meseci od preduzimanja ovih nefarmaceutskih mera. Ako nivo lipida i nakon toga ostane nezadovoljavajući, treba razmisliti o terapiji lekovima.

Koji lekovi se koriste za medicinski tretman povišenog holesterola i triglicerida?

Postoje četiri osnovne kategorije:

Kolestiramin i kolestipol – ovi lekovi sprečavaju da se holesterol u žuči (digestivni proizvod koji luči žučna kesa) apsorbuje u utrobi.  Dakle u pitanju je kontrolisanje žučne kiseline

Nijacin: Nijacin jedan od vitamina B. Kada se uzima u velikim dozama on može značajno da smanji LDL holesterol i poveća HDL holesterol, i to putem mehanizama o kojima se ne zna mnogo. Neželjeni efekti prilikom uzimanja nijacina su najčešće crvenilo kože i jak svrab, kao i stomačne tegobe. Nijacin je vrlo efikasan, ali se zbog neželjenih efekata slabije koristi.

Gemfibozil i klofibrejt - njihova ključna osobina je što smanjuju trigliceride. Oni utiču i na smanjenje LDL holesterola, ali u znatno manjoj meri. Neželjena dejstva su stomačne tegobe i kamen u žučnoj kesi.

Statini: na tržištu ima nekoliko vrsta statina, među kojima su lovastatin, pravastatin, atorvastatin i simvastatin. Ovi lekovi inhibiraju reduktazu enzima jetre HMG-CoA, što u značajnoj meri smanjuje proizvodnju holesterola u jetri. Ovi lekovi dovode do značajnog smanjenja LDL holesterola, umerenog smanjenja triglicerida, i umerenog uvećanja HDL holesterola. Oni se u principu dobro tolerišu, ali može da dođe do povećanja nivoa enzima u jetri (što treba pratiti). Statini mogu i da poremete funkcionisanje mišića što može da ima ozbiljne posledice kod pojedinih osoba, mada retko. Poremećaj rada mišića (miopatija) se naročito može očekivati kada se statini koriste u kombinaciji sa gemfibrozilom.

Od svih ovih lekova, statini ne samo što su efikasniji od drugih kategorija, već se često i mnogo bolje tolerišu. Osim toga, sve je više dokaza koji govore u prilog tome da agresivna terapija statinima može i da zaustavi razvoj koronarnih arterijskih bolesti, a u nekim slučajevima može da se koristi umesto komplikovanijih postupaka kao što je angioplastija.

Tretman nenormalnog nivoa lipida može se rezimirati na sledeći način: Prvo treba pokušati sa promenom ishrane, smanjenjem telesne težine, i povećanom fizičkom aktivnošću. Ukoliko to ne pomogne da se nivo lipida vrati na prihvatljiv nivo, većina lekara će sugerisati statine. Ako ni statini ne pomognu ili ako ih pacijent ne podnosi, treba pokušati sa lekom iz neke druge klase lekova za smanjenje nivoa lipida.

Zaključak:

Tradicionalnu medicinu često optužuju da ignoriše prevenciju bolesti, i da umesto toga dozvoljava da se bolest razvije, a zatim pokupi nagrade što je uspela da high-tech metodama pobedi bolest. Međutim, "tradicionalna medicina" čini ogromne napore da identifikuje oblike prevencije aterosklerotična srčana oboljenja, koja su još uvek glavni uzrok smrti u Sjedinjenim državama. Novi metodi lečenja holesterola, i sve više dokaza da oni mogu da spreče, pa čak i zaustave razvoj koronarnih arterijskih bolesti, verovatno je najbolji odgovor na takve optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: