Clio sa pogonom na etanol

I dok se radi smanjivanja potrošnje pribegava sofisticiranim rešenjima poput hibridnih pogona, prelazak na novo gorivo ne mora nužno biti povezan sa visokim tehnologijama.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2006.

13:31

Default images

Upotreba etanola ne iziskuje velike modofikacije motora
Verovali ili ne, u nekim delovima sveta derivati nafte i nisu dominantni u pogonu automobila. Latinska Amerika je možda najbolji primer na tom polju. Usled velikog potencijala za uzgoj šećerne trske, Brazil već decenijama proizvodi alkohol koji u mešavini sa 7% benzina pokreće motore miliona vozila na njegovoj teritoriji.

Druga varijanta sa 85% udela etanola, oznake E85 je takođe u upotrebi jer dodatak benzina otklanja neke nedostatke etanola poput otežanog hladnog starta i zapaljivosti rezervoara.

Navedene činjenice bile su prilično nezanimljive za ostatak sveta sve do kraja XX veka, no danas mnogima nije pravo što Brazilci uživaju blagodeti stabilne cene pokretačkog goriva i što im skok cena nafte gotovo i ne pogođa novčanik. Ovo je zato potencijalno zemlja na čija bi se iskustva mogle ugledati mnoge manje ali i više razvijene zamlje.
Clio II sedan, kod nas poznat pod imenom Thalia, izabran je da promoviše novi motor
Sa druge strane, Brazil je veliko automobilsko tržište te proizvođači automobila imaju interes da razvijaju motore koji rade na gorivo koje sadrži visok procenat alkohola. Svoju računicu u tome našao je i Renault, pa je promovisao novi dvogorivi motor visoke tolerancije na sastav goriva.

Clio Hi-Flex

Na Pariskom poljoprivrednom sajmu Renault je predstavio verziju Clia II sedan (kod nas Thalia) namenjenu brazilskom tržištu, koja je pogonjena četvorocilindarskim motorom sa 16 ventila. Odlika motora je sposobnost rada na gorivo koje sadrži mešavinu benzina i etanola u svim zapreminskim odnosima - od čistog benzina do čistog etanola. Evo nekih podataka vezanih za to vozilo.
Savremeno pakovaje konvencionalne tehnologije odlikuje visoka adaptibilnost na gorivo
Gorivo: benzin/alkohol

Ubrizgavanje: multipoint

Ukupna zapremina: 1598 ccm

Najveća snaga (benzin - alkohol): 110 KS - 115 KS pri 5750 o/min

Najveći obrtni moment (benzin - alkohol): 152 Nm - 160 Nm pri 3750 o/min

Najveća brzina (benzin - alkohol): 192 km/h - 194 km/h

Ubrzavanje od 0 do 100 km/h (benzin - alkohol): 9,8 s – 9,7 s Inače, primena biogoriva se danas i u Evropi smatra jednim od najperspektivnijih rešenja za smanjivanje oslobađanja ugljendioksida u atmosferu. U svom razvojnom planu Renault je, stoga, predvideo modifikacije motora u proizvodnju za rad sa biogorivima. Cilj je da do 2009. godine polovina benzinskih motora u ponudi bude sposobno za rad na E85, a svi dizel motori na rad sa trećinskim udelom biogoriva.

2008. godine, Renault namerava da na tržište plasira milion vozila čija emisija ugljendioksida ne prelazi 140 g/km, a trećina od njih bi emitovala čak manje od 120 g/km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: