Skijanje u Austriji

Austrija ima veliki broj skijaških centara, u glavnom srednje veličine. Austrijski ski centri nisu glamurozni kao u Švajcarskoj i Francuskoj, ali su često prijatniji, bez hordi turista, i nešto jeftiniji.

Uroš Veličković

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2005.

21:11

Default images

Ski turizam u Austriji se vremenom pretvorio u industriju vrednu milijarde eura, a pojedini gradovi su se zahvaljujući njemu neverovatno obogatili.

Međutim, zbog globalnog zagrevanja zime su poslednjih godina toplije, i na nižim planinama ima znatno manje snega.

Kada otići

Skijaška sezona počinje krajem novembra i traje do kraja marta. U manjem broju ski centara žičare na glečerima rade tokom cele godine.

Najbolji uslovi za skijanje su sredinom januara, koji je najhladniji mesec u godini. Ukoliko na skijanje ne možete bez sunčanja, idite u februaru.

Najveća gužva na skijalištima je od 25. decembra do 2. januara, i tada su staze bukvalno krcate. Najmanja gužva je početkom decembra, sredinom januara i krajem marta.

Sedmodnevni ski passevi u svim boljim centrima koštaju oko 200 eura.

Izaberite ski centar

Opšte je pravilo da je skijanje skuplje u većem ski centru i na većoj nadmorskoj visini. Ski pass će biti najveći deo vašeg troška za skijanje. Početnici treba da imaju u vidu da će teško uspeti da iskoriste sav potencijal velikog ski centra i da treba da se odluče za jeftiniji ski pass.

Si centri kao što su Carinthia i Styria često su jeftiniji od na primer Tyrola i Salzburga, a i gužve su manje.

Veći ski centri imaju običaj da turiste izmuzu koliko god mogu, dok manja mesta ulažu više napora da steknu poverenje skijaša.

Osim toga, imajte u vidu da brži liftovi (sedežnice i gondole) znače više skijanja u odnosu na spore liftove (tanjire i sidra). Pojedini centri imaju veliki broj crnih staza i manje su pogodni za početnike.

Neki ski centri su usmereni samo na skijanje i snoubording, dok drugi nude čitav dijapazon aktivnosti ili porodičnog turizma. Ako ste više raspoloženi za relaksaciju posle napornog sportskog dana, ili za večernje žurke, nemojte ići u čisto atletske centre; tako ćete između ostalog uštedeti pare.
Praktični saveti

Opasnost od lavina – Lavine se često potcenjuju, ali to je ubica turista broj jedan u Austriji. Ukratko, klonite se avantura izvan obeleženih staza osim ukoliko ne znate tačno šta radite.

Oprema – U svakom većem ski centru postoji minimum jedno dobro mesto gde možete kupiti ili iznajmiti opremu. Možda deluje iznenađujuće, ali pojedine prodavnice u ski centrima su bolje opremljene i jeftinije su nego one u gradovima.

Ski škola – Industriju austrijskih ski škola reguliše vlada. Da bi dobili licencu, ski instruktori moraju da polože čitav niz državnih ispita, kojima napreduju u hijerarhiji od tri nivoa 1. Skilehrer (konvencionalni ski instruktori koji u glavnom tezgare tokom sezone) , 2. Landesskilehrer (regionalni ski instruktori), i 3. Staaticher Skilehrer (nacionalni ski instruktori).

Časove možete uzeti privatno ili u grupi (ski školi).

NAJBOLJI I NAJVEĆI SKI CENTRI U AUSTRIJI

Lech and Zürs am Arlberg
(http://www.lech-zuers.at)
Sezona - od 25.11.2005. do 01.05.2006.

Kao jedan od najvećih ski centara u Austriji, Lech nudi skijaško iskustvo visokog kvaliteta. Gotovo da ne postoji žičara na kojoj se čeka duže od 5 minuta.

Ski škole su nastale upravo na Arlbergu, i danas se on može pohvaliti najkvalitetnijim instruktorima.

Program "Priprema za zimu 05/06" - Početkom svake sezone, skijaši u Lech i Zürs imaju prilike da se pripreme za ski zimu. Ostavite skije kod kuće, jer ćete kao polaznici ovog programa moći besplatno da testirate najnoviju sportsku opremu. Profesionalci u sportskim prodavnicama Friendly Brändle, Strolz, Pfefferkorn i Sportalp Waldhart tačno će znati da izaberu opremu koja vam odgovara.

Program traje od 3. do 17. decembra 2005. i uključuje:

Šestodnevnu ski školu sa specijalnim trening programom od nedelje do petka

Šestodnevni ski pass Arlberg s kojim možete da se vozite na 86 žičara na području Arlberga Sonnenkopfa, uključujući zabavne parkove, kurs veleslaloma, proveru vrzine, tobogan staze i besplatan prevoz ski busom

Cene:
435 eur – odrasli
311 eur – deca rođena između 1990. i 1997.

St Anton am Arlberg Kliknite za uvecanje
(+43-5446-22690, www.stantonamarlberg.com)
Sezona počinje 25. novembra

St Anton am Arlberg ima 270 km staza i 83 lifta. Firma za proizvodnju žičara Arlberg je za predstojeću sezonu u centar uložila 13 miliona eura. Jedna od atrakcija je novoizgrađeni lift Valfagehrbahn in Stuben, sedežnica sa šest sedišta koje se greju. Ovaj lift prevozi do 2600 skijaša i snoubordera na sat.

U punoj sezoni 7-dnevni ski pass za odrasle košta 213 eur, za decu 128 eur, a za starije i tinejdžere 183 eur. Dnevni ski pass za odrasle je 39.50 eur.

Ischgl
(www.ischgl.com)
Ski centar za 42 lifta i 205 kilometara staza. Ovde se nalazi i najveći zabavni park za snoubordere.

Soellden
(www.soelden.com)
Sezona počinje već sredinom oktobra kada počinje svetski kup u alpskom skijanju i snoubordingu. Na glečeru na visini od 3.249 metara već sada ima 110 cm snega.

OSTALI POPULARNI SKI CENTRI

Kiztbuehel - (www.kitzbuehel.com)

Čuven je po noćnom životu, pati od hroničnog nedostatka snega zbog niske nadmorske visine.

Flachau/Wagrain (http://www.flachau.at, http://www.wagrain.at)

Prijatan i miran centar, pogodan za početnike.

Obertauern
(+43 (0)6456 / 7252, www.obertauern.com)

Kompaktan, nudi odlično skijanje, dobar je za napredne skijaše. Nalazi se sa obe strane regionalnog puta i ima odlične panoramske staze. Sedmodnevni ski pass za odrasle je 182.5 eur.

Nassfeld (www.skiarena.at)

Vrvi od italijanskih turista.

Mayrhofen (http://www.mayrhofen.at)

Vrvi od britanskih turista

Zell am See
(www.zellamsee.at)

Glavni tekst: Zell am See

Zell am See (u prevodu Cel na jezeru) sastoji se od tri skijaška centra – glečer Kitzsteinhorn na Kaprunu gde je skijanje moguće preko cele godine, Maiskogel na Kaprunu, i Schmittenhöhe u Zell am See-u. Ova tri centra zajedno imaju 130 km skijaških staza i 54 žičare.

Iz jednog u drugi centar nije moguće doći na skijama, ali su povezani odličnim sistemom ski buseva.

PO NEUTABANIM STAZAMA

Heiligenblut (http://www.heiligenblut.at)
Turracherhoehe (www.turracherhoehe.at)

LETNJE SKIJANJE

Hintertux (www.tux.at)
Kitzsteinhorn (www.kitzsteinhorn.at)
Moelltaler Gletscher (www.gletscher.co.at)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: