Fizičari protiv nuklearnog oružja

Više od 1300 fizičara, uključujući i sedam nobelovaca, potpisalo je peticiju protiv novog predloga američkog Ministarstva odbrane koji omogućava SAD upotrebu nuklearnog oružja protiv država koje ne poseduju nuklearno naoružanje. Pripremio: Vladimir Šamara

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2005.

14:40

Default images

Peticiju su pokrenula dva profesora fizike sa Kalifornijskog Univerziteta, San Dijego, Kim Grist i Jorg Hirš, koji ističu da osećaju potrebu da progovore protiv nove nuklearne politike jer su baš fizičari dali svetu nuklearnu pretnju pre 60 godina. Zajedno sa ostalim priznatim fizičarima koji su potpisali peticiju upozoravaju da nova politika briše oštru liniju  između nuklearnog i konvencionalnog hemijskog i biološkog naoružanja.

"Dok je politika SAD dugo bila da se nuklearno oružje koristi samo kao odgovor na nuklearni napad, nova politika omogućava SAD da koristi nuklearno oružje protiv zemalja koje ne poseduju nuklearno naoružanje kao i za gomilu drugih razloga, uključujući ubrzani prekid konflikata u korist SAD kao i osiguravanje uspeha američkih vojnih snaga.", rekao je Hirš.

"Čovečanstvo je preživelo više od pola veka bez korišćenja nuklearnog oružja, uglavnom zbog uspeha Sporazuma o ne širenju nuklearnog naoružanja." navodi Grist. "Upotreba nuklearnog oružja od strane SAD protiv država koje ne poseduju nuklearno naoružanje uništiće Sporazum o ne širenju nuklearnog naoružanja i dati jak podsticaj drugim državama za razvoj nuklearnog oružja, čineći nuklearni rat verovatnijim. Kao fizičari osećamo potrebu da upozorimo na ovo predlagače nove politike kao i javnost, u cilju izazivanja diskusija i nadamo se odbijanja nove politike."

Dva fizičara započela su peticiju nakon izveštaja u "Njujork tajmsu" i "Vašington postu" da je savezna vlada u završnom stepenu prihvaćanja nove SAD politike koja će omogućiti upotrebu nuklearnog oružja u sledećim slučajevima:

- radi ubrzanog okončanja rata u korist SAD

- radi osiguravanja uspeha američkih i multinacionalnih snaga

- radi demonstracije namere i mogućnosti SAD da upotrebi nuklearno oružje protiv napadača koji planiraju korišćenje oružja masovnog uništenja

- u slučaju napada oružjem masovnog uništenja protiv američkih, multinacionalnih i savezničkih snaga

Nakon objavljivanja poziva za potpisivanje peticije na sajtu Physics Grist i Hirš su bili zasuti lavinom odgovora.

Peticiju su potpisala dva bivša predsednika Američkog društva fizičara, najvažnijeg profesionalnog udruženja američkih fizičara, sedam nobelovaca, sedam dobitnika Fildove medalje i drugi velikani savremene nauke.

"U peticiji ističemo da je nuklearno naoružanje na sasvim drugoj skali u odnosu na ostala konvencionalna oružja i oružja masovnog uništenja, kao i da je osnovni motiv Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja dogovor da se države koje nemaju nuklearnog odriču razvoja istog a da se države koje ga već poseduju u zamenu za to obavezuju na razoružanje svog nuklearnog potencijala.", navodi Hirš. "Umesto toga, nova politika SAD dramatično povećava rizik od nuklearnog naoružavanja i konačno, rizika da regionalni konflikti kulminiraju u sveopšti nuklearni rat, sa potencijalom da uništi civilizaciju."

Fizičari se nadaju dodatnoj podršci pre sastanka izvršnog odbora Američkog društva fizičara 18. novembra i sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju 24. novembra.

Izvor: Mladi fizičar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: