Autogas za EURO-3 motore

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2006.

23:33

Default images

Većina ovih vozila ima plastičnu usisnu granu i za njih je razvijen poseban sistem ubrizgavanja tečnog naftnog gasa (TNG). On poseduje svoju elektronsku jedinicu koja se spaja na upravljačku jedinicu motora i njen zadatak je da vrši optimizaciju parametara ubrizgavanja goriva. U sistemu ne postoji difuzor, već se pored brizgaljki za benzin postavljaju brizgaljke za gas. Na taj način se postiže preciznije definisanje radne smeše, pa je ostvarena snaga približna onoj pri radu sa benzinom, a i potrošnja je slična.

Sistem za plastični usis

veliki automobili brže gube cenu i zbog veæe potrošnje - ugradnjom TNG ureðaja ova mana se može ukloniti
Ovakav sistem se može ugraditi i na starije tipove motora sa elektronskim ubrizgavanjem, ali se tada postavlja pitanje isplativosti. Naime, za razliku od klasičnih uređaja čije cene sa ugradnjom počinju od 200 €, ugradnja savremenih uređaja počinje od 700 €, i to za manje kvalitetne uređaje. Pored toga, cena ovde zavisi od broja cilindara i za bolje uređaje iznosi oko 200 € po cilindru. Takođe, za neophodnu upravljačku jedinicu potrebno je dodati još oko 200 €...

Interesantno je da se pri skidanju kleme sa akumulatora (npr. pri njegovoj zameni) upravljačka jedinica resetuje i gasni sistem više ne funkcioniše do ponovnog učitavanja programa rada. Stoga sledi savet: ovaj problem je moguće izbeći ukoliko se u toku zamene akumulatora obezbedi napajanje sa nekog drugog izvora.

Sistem za metalni usis

Za Euro 3 motore koji nemaju plastičnu usisnu granu preporučljiva je ugradnja sistema LOV.ECO koji je negde između klasičnih i onih za plastičnu usisnu granu kako po efikasnosti, tako i po ceni. LOV.ECO se može nadograditi na motor sa elektronskim ubrizgavanjem koji poseduje lambda sondu (senzor stanja izduvnih gasova).

LOV.ECO se sastoji iz centralne elektronske jedinice koja prima podatke od lambda sonde o udelu kiseonika u izduvnim gasovima i spram toga preko elektroupravljanog ventila vrši regulaciju dotoka gasa u usisni vod. Na taj način se postiže optimalna smeša u svim radnim područijima motora, što daje veću snagu i manju potrošnju nego sa standardnim MPI sistemom.

Ni ekologija nije zapostavljena, pa ovakvi motori u potpunosti ispunjavaju Euro 3 norme za izduvne gasove. Kao što se može iz samog naziva zaključiti, ovaj uredjaj je iz familije Lovato. Sisteme sa sličnim karakteristikama nude i konkurentske firme, ali su nešto slabijih karakteristika i opreme, pa se retko i uvoze.

Održavanje TNG sistema

ugradnjom novih sistema nema osetnog pada performansi - sportski duh tako ostaje oèuvan
Održavanje uređaja za napajanje gasom je veoma jednostavno. Pre svega, potrebno je redovno menjati filter za gas koji se nalazi u kućištu elektroventila za isti. Uređaji vozila sa većom potrošnjom zahtevaju češću zamenu pa je servisni interval 20.000 km, dok se za vozila sa manjom potrošnjom interval zamene produžava do 30.000 km. Cena filtera je skromna i iznosi 50-100 din.

Druga stvar o kojoj treba voditi računa jesu membrane. One se u isparivaču posle nekog vremena ukrute, pa ih je neophodno zameniti. Bitno je napomenuti da su membrane posebno osetljive na hladan start motora kada je temperatura gasa niska. Iz tog razloga one pre stradaju kod karburatorskih sistema i kod vozila koja često prelaze kratke relacije, pa samim tim ne postižu redovno radnu temperaturu. Statistika je pokazala da zamenu najčešće treba vršiti nakon pređenih 80.000 km. Simptomi da je ova intervencija potrebna su nagli gubitak snage i otežano startovanje motora, te povećana potrošnja. Cena jednog seta membrana je oko 20 €.

Proizvođači

Italijani imaju tradiciju proizvodnje TNG uređaja dugu nekoliko decenija, pa je i kvalitet njihovih proizvoda na zavidnom nivou. Naša preporuka je svakako ugradnja uređaja poznatih proizvođača, jer loš proizvod ima slabije performanse i kraći radni vek uz intezivnije održavanje, pa se na duže staze nikako ne isplati.

Iz italije nam stižu uređaji Lovato i BRC (najzastupljeniji na našem tržištu), a poznati su nam još i Renco-Landy, Zavoli i Bedini. Lovato se preporučuje za motore do 120 kW, a BRC za one čija maksimalna snaga prelazi ovu vrednost. Sa druge strane, iz Mađarske i Turske dolaze TNG sistemi nižeg kvaliteta, koji mogu da budu zadovoljavajući za karburatorske sisteme, dok je sve ostalo pod znakom pitanja. Na našem tržištu iz ove grupe poznati su KAR-gas, Longas i Voltran koji nastupaju sa pristupačnim cenama.

Cene uređaja

torusni rezervoar je od cilindriènog skuplji za oko 15 €, ne smanjuje prtljažnik ali izbacuje rezervni toèak
Karburatorski sistem Lovato sa ugradnjom košta oko 210 €, SPI sistem 260-310 €, dok je za MPI potrebno izdvojiti 300-340 €. Za nadogradnju sistema na LOV.ECO se doplaćuje još 130 € na već postojeći SPI ili MPI sistem.

Plastična usisna grana zahteva dublje zavlačenje ruke u džep, tako da za motor sa 4 cilindra za Lovato uređaj treba izdvojiti 900 €, 700 € za Voltran ili 1.000 € za BRC. Za 6 cilindara sa Lovato uređajem potrebno je 1.300 €, dok za BRC je potrebno 1.600 €. Za osmocilindrične motore, Lovato uređaji sa ugradnjom koštaju 1.400 €, a BRC 1.800 €. Napomenimo da su BRC uređaji komplikovaniji, pa ih serviseri stoga izbegavaju.

Isplativost ugradnje gasa

Ključno pitanje pre ugradnje TNG uredjaja jeste: posle koliko pređenih kilometara će se sistem otplatiti?

Na odgovor utiče mnogo faktora, a najvažniji su kakav je TNG uređaj potreban, kolika je radna zapremina motora, kolika potrošnja na 100 pređenih kilometara i, naravno, kakvo je stanje motora.

Za karburatorske motore prosečno je potrebno preći oko 7.500 km da bi se na razlici u ceni pogonskog goriva otplatila cena ugradnje uređaja, a svaka dalja vožnja predstavlja uštedu. Ovde je odgovor o isplativosti lako dati ali kod motora sa usisnom granom načinjenom od plastične mase, stvari nisu tako jednostavne. Pošto je za njih uticajan faktor i broj cilindara, uzećemo par slučajeva:

Automobilu čiji motor ima 4 cilindra potrebno je da pređe čak oko 19.500 km. Puno ili ne, stvar je ličnog mišljenja ali svakako u obzir treba uzeti i da u ovoj varijanti nema osetnog pada performansi pogona i da motor još dugo ostaje u dobrom stanju.

Za motore sa 6 cilindara je situacija nešto povoljnija, tako da je potrebno preći oko 17.500 km. Dakle, što više cilindara investivija se ranije isplati jer ušteda u troškovima goriva prevazilazi cenu dodatnih brizgaljki. Shodno tome, još zahvalniji u ovoj kategoriji su V8 motori – vozilima sa njima je potrebno da pređu oko 14.500 km do otplate uloženih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: