Konsolidacija umešanih u zločine

Pretnje sudiji i skrnavljenje spomenika na mestu ubistva Stambolića ukazuju na konsolidaciju snaga umešanih u te zločine.

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2007.

17:59

Default images

Samo nekoliko sati pošto je sudija Nata Mesarević, predsedavajuća na suđenju optuženima za ubistvo premijera, saopštila da je primila preteće telefonske poruke, stigla je vest da su nepoznate osobe oskrnavile spomenik Ivanu Stamboliću na Fruškoj Gori. Ovo sve je znak da su se snage koje su umešane u ubistvo Zorana Đinđića i Ivana Stambolića konsolidovale, upozoravaju advokati i analitičari.

Za ubistvo Stambolića osuđeni su isti pripadnici Jedinice za specijalne operacije kojima se sudi za ubistvo Đinđića.

"Alibi ubicama"

Advokat Nikola Barović, pravni zastupnik porodice Stambolić, šokiran je sknavljenjem spomenika nekadašnjeg predsednika Srbije, koji je otet i ubijen za vreme vlasti Slobodana Miloševića.

Barović kaže da je Stambolića ubio režim Slobodana Miloševića na zverski način i da se zverstva nastavljaju.

"I sada, na svim suđenjima za dela koja je počinio Miloševićev režim, pojavljuju se aktivni pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i Žandarmerije, koji pokušavaju da daju alibije ubicama", kaže on.

"Dok god takvi ljudi budu u državnim institucijama, u BIA, u Žandarmeriji, takve bestijalnosti će se ponavljati", kaže Barović.

Pravni zastupnik porodice Đinđić, Rajko Danilović, smatra da su skrnavljenje spomenika i preteće poruke sudiji koja vodi postupak za ubistvo proizvod atmosfere u Srbiji.

On kaže da je moguće da se sa približavanjem izricanja presude dogode još neki incidenti: "Mi nemamo službe koje su čiste, ispravne, kvalitetne i angažovane", kaže on.

"Znači, to su službe koje treba očigledno tek sada post festum da se angažuju da se vidi ko je uznemiravao, kako kaže predsednica Vrhovnog suda Vida Škero, ko je uznemiravao gospođu Mesarević ili pretio, mi ne znamo kakva je to poruka", kaže Danilović.

"Javnost je upoznata u onoj meri u kojoj je gospođa Mesarević imala potrebu da obavesti javnost o tome a ona je imala potrebu da to uradi na glavnom pretresu", navodi on.

Na pitanje da li ga je to začudilo, Danilović odgovara potvrdno. "Kako da ne, to znači da ona nema poverenja u neke druge institucije kojima je mogla da predoči tu činjenicu nego je morala da traži zaštitu javnosti“, kaže on.

Novinar nedeljnika Vreme Miloš Vasić i autor knjige "Atentata na Zorana“ procenjuje da je u pitanju panika.    

"Ovo što se dešava sada oko suđenja, a i bogami oko  skrnavljenja Stambolićevog spomenika, to je još jedan znak da panika među tim ološem raste", kaže on.

"Suđenje se bliži svom logičnom kraju, ovo uzgred budi rečeno, nije ni prva pretnja sudiji Mesarević, ona je i ranije doživljavala pretnje, kao i sudija Maja Kovačević, Marko Kljajević i to sada spada u neku rutinu", kaže Vasić.

"Međutim, svako ko misli da će mu ovo nešto pomoći, da će izbaciti iz takta sud, da će nekoga prepasti, vara se, ja mislim. Jednostavno, ta stvar ide kako ide i ovo su znaci nemoći i panike“, kaže on.

"Nikakav problem za BIA"

Prema saznanjima B92, sudija Mesarević je preteće poruke dobila sa ispisanim brojem telefona upravnika Centralnog zatvora Miroslava Micića, pošto je neko kompjuterskim softverom zloupotrebio njegov broj telefona.

Tužilac Branko Stamenković kaže da za takvu zloupotrebu nije potrebno veliko znanje, poruke se mogu slati besplatno preko internet servisa koji su svima lako dostupni i koji mogu da sakriju brojeve.

Tužilac Stamenković navodi i da se pažljivim analiziranjem poruke može doći do pravog pošiljaoca, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

I Miloš Vasić smatra da bi nadležni, ukoliko bi se potrudili, mogli lako da sa tim izađu na kraj. "Ako se u javnosti sistematski stvara atmosfera u kojoj je ubistvo Đinđića maltene patriotiski čin, ako određena radio-stanica permanentno one ljude koje naziva izdajnicima Srbije krsti Stambolićevcima, onda nije nikakvo čudo da se sudiji preti i da se spomenik Ivanu Stamboliću skrnavi", kaže Vasić.

"Ne bi smeo da bude nikakav problem za BIA, koja ima najbolju opremu i kadrove za to, da ustanovi sa kog telefona su zapravo slate uznemiravajuće poruke, a ne bi smeo da bude problem pošto je jasan broj sumnjivih da se nađu počinioci tog odvratnog skrnavljenja spomenika Ivanu Stamboliću na Fruškoj Gori“, kaže Vasić.

Suđenje za ubistvo premijera Zorana Đinđića pratile su brojne prepreke i ometanja od samog početka procesa 22. decembra 2003.

Početkom marta 2004. ubijen je svedok očevidac Kujo Kriještorac. U aprilu 2004. kao publika u sudnicu Specijalnoh suda dolaze pripadnici Žandarmerije sa istetoviranim ružama i u majicama s vukovima, simobolom jedinice.

U maju iste godine napadnuta je sestra Zorana Đinđića. Anonimne pretnje upućivane su i Đinđićevoj majci, kao i sudijama Specijalnog suda koji vode proces.

U junu 2006. u Beogradu je ubijen svedok-saradnik Zoran Vukojević Vuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: