Ovo je "Aleksin zakon", na redu političari

Docent pravnog Fakulteta u Novom Sadu Dragana Ćorić napisala je nacrt "Aleksinog zakona" koji ima za cilj sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Info

Izvor: Branislav Grkoviæ

Petak, 04.12.2015.

16:35

Default images
Foto: Thinkstock

"Aleksini zakonom" podrazumeva promenu više pravnih ataka, koji uređuju različite oblasti, ali im zajednički imenitelj, po mišljenju Dragane Ćorić, može biti borba protiv vršnjačkog nasilja.

Dragana Ćorić je nacrta "Alesinog zakona" sa svojim timom napisala uz dogovor sa roditeljima Alekse Jovanovića, koje je pre četiri godine izvršio samoubistvo nakon više mesečnog maltretiranja koje je doživeo od svojih vršnjaka. Iako su roditelji prijavili nasilje nad njihovim sinom, škola i nadležne institucije nisu reagoval.

“Zakoni čije promene predlažemo ovim nacrtom se nalaze u postupku svoje promene, kao Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja, ili je u postupku svog prvog donošenja kao što je Zakon o zaštitniku prava deteta, ili je potrebno inicirati izmene već postojećeg propisa, a isti nije u postupku svoje promene”, navela je Čorić

Pored pooštravanja kaznenih mera prema nastavnicima i roditeljma, ako bi "Aleksin zakon”" bio usvojen, po prvi put bi se kod nas uvela suspenzija učenika i premeštaj učenika u drugu ustanovu, bez saglasnosti roditelja.

Jedna od novina je i takozvani "ugovor o ponašanju učenika".

Prvi predlog odnosi se Nacrt Zakona o zaštitiniku prava deteta koji još nije usvojen. Predlaže se da seustanovi nezavisni organ sa ekskluzivnom kompetencijom prevencije/borbe protiv vršnjačkog nasilja”.

Zaštitnik prava deteta imao bi zamenika koji bi se bavi prevencijom vršnjačkog nasilja.

Premeštanje učenika bez saglasnosti roditelja

Kada sa radi o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, predlaže se:

- formiranje posebnog tela u svakoj ustanovi koje će se baviti isključivo organizovanjem i sprovođenjem aktivnosti u cilju prevencije vršnjačkog nasilja

Direktor bi bio obavezan da formira mešoviti tim za prevenciju vršnjačkog nasilja.

Tim za prevenciju vršnjačkog nasilja bi činili: psiholog i/ili pedagog, dva predstavnika izabrana od strane vaspitno-obrazovnog veća, nastavničkog veća ili pedagoškog veća; dva predstavnika saveta roditelja, dva predstavnika učeničkog parlamenta.

Članovi tima bi se birali na početku svake školske godine.

- uvođenje nove vaspitno-disciplinske kazne za povredu obaveza ili zabrana koje su opisane u zakonu - suspenzija učenika i premeštaj učenika u drugu ustanovu, bez saglasnosti roditelja

Suspenzija predstavlja novu vaspitno-disciplinsku kaznu, kojom se učenik udaljava sa nastave, u određenom vremenskom trajanju.

Prema mišljenju autora "Aleksinog zakona", ovakva mera je potrebna jer, kako se navodi, predviđa rešavanje problema fizički van same ustanove u kojoj se odigravaju incidenti, te omogućava nastavnom osoblju i drugim zaposlenima da se koncentrišu na rad sa drugim učenicima, bez daljih ometanja procesa.

Takođe se nadovi da se ovom merom težište rešavanja problema devijantnog ponašanja prebacuje na porodicu: roditelje, staratelje, hranitelje i druge koji obavljaju funkciju i ulogu roditelja detetu

- uvođenje alternativne vaspitne mere za lakše prekršaje učenika - ugovor o ponašanju

Ovom izmenom se predviđa da se učeniku odlaže primena suspenzije, za lakše povrede obaveza učenika, ako uz saglasnost roditelja, uz pomoć i podršku stručne službe ustanove, sa ustanovom zaključi ugovor o ponašanju.

Kako se ističe, "deca poznaju svoja prava, a ovo je prilika da se upoznaju sa svojim obavezama i odgovornostima, tako što će ih, uz pomoć ustanove, roditelja i drugih stručnih lica sami ispisati."

Strože kazne za roditelje i nastavnike

- preciziranje pozivanja roditelja u ustanovu u slučaju vršnjačkog nasilja i uvđenje novih kazni zbog neodazivanja na pozive ustanove

Ukoliko se roditelj ili staratelji ne bi odazvali pozivima ustanove, mogli bi da budu kažnjeni novčanom kaznom od 5.000 pa do 100.000 dinara.

Kako se navodi u obrazloženju, roditelji ne shvataju ozbiljno pozive ustanova, kada su u pitanju incidenti u kojima njihovo dete učestvuje.

Škola, sa druge strane nema drugi mehanizam kojim bi mogla da izvrši pritisak na roditelja da dođe do ustanove i uz saradnju da pokušaju rešiti navedeni problem.

"Smatramo da jedino pretnja novčanom kaznom može uroditi plodom u ovakvim situacijama", navodi se u obrazloženju predloga.

- postrožavanje odgovornosti direktora ustanove u slučaju propuštanja reagovanja na slučajeve vršnjačkog nasilja

Ovo bi značilo da se oduzima licenca direktoru koji je propustio da reaguje ili je neadekvatno ili neblagovremeno reagovao u slučaju vršnjačkog nasilja. Takođe, podnošenje ostavke direktora ne bi oslobodilo odgovornosti.

- trajno oduzimanje licence nastavniku, vaspitaču i stručnom saradniku zbog nepoštovanja procedura i pravila reagovanja u slučajevima vršnjačkog nasilja, opisanih u opštem i posebnom protokolu za zaštitu dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja

"Nedopustivo je da se nastavno i drugo stručno osoblje u školama može kazniti kaznom suspenzije licence do šest meseci za slučajeve neprimene bezbednosnih mera, a da se vršnjačko nasilje i njihovo nepostupanje u ovom slučaju niti spominje, niti prepoznaje", stav je predlagača. Određene izmene zakona biće predložene i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

- osnivanje koordinacionog tela za bezbednost dece i učenika u osnovnim i srednjim školama na teritoriji opština/gradova (preventivna mera)

Prema ovoj izmeni Skupština opštine bi osnivala koordinaciono telo za bezbednost dece i učenika u osnovnim i srednjim školama na svojoj teritoriji.

Članovi ovog tela, po funkciji, moraju biti opštinski/gradski većnici za sport i omladinu i obrazovanje, direktor ustanove socijalne zaštite, predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova iz oblasti suzbijanja maloletničke delinkvencije, predsednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine, predstavnik/ci predškolskih ustanova, doma zdravlja, saveta roditelja osnovnih i srednjih škola, kao i druga lica sa iskustvom u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Ovo Koordinaciono telo bi imalo pravo i obavezu da daje preporuke u oblasti bezbednosti dece i učenika u školama, vrši analize i podnosi predloge skupštini opštine i drugim relevantnim institucijama koje se bave zaštitom i bezbednošću dece i učenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: