Nekada Nesvrstani, Gadafi i kamile, danas OEBS

"Još od samita Pokreta nesvrstanih nije bilo većeg skupa", rečenica je koja se poslednjih godina čuje kad je Beograd domaćin nekog međunarodnog skupa. Ova rečenica čula se kad je u Beogradu održan Treći samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Ista rečenicu ponavlja se i ovih dana kad je srpska prestonica domaćin Ministarske konferencije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Info

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2015.

23:03

Default images
Dolazak svake delegacije praæen špalirima graðana po beogradskim ulicama (Tanjug)

Iako Pokret nesvrstanih više nema toliki politički značaj kao nekada, uzimanje tih samita kao repera kako bi se istakao značaj i veličina nekih događaja je i logična. Srbija i Beograd su jedini u svetu gde je samit nesvrstanih održan tri puta: 1961. kada je Pokret nesvrstanih i osnova, 1989. i 2011. kad je u Beogradu obeležena 50. godišnjica postojanja.

I ne samo to, prva konferencija Pokreta nesvrstanih koja je održana septembra 1961. godine nije imala samo politički značaj za tadašnju Jugoslaviju, već i za sam grad Beograd. Život grada bio je podređen tom događaju.

Šta je Beograd dobio?

Na prvoj konferenciji prestonica je ugostila delegacija šefova država i vlada 25 zemlje učesnice, ali i oko 850 novinara iz celog sveta. Na samitu su učestvovali šefovi država i vlada 25 zemalja, većina iz Afrike i Azije i dve evropske: Avganistan, Alžir, Burma, Cejlon, Etiopija, Gana, Gvineja, Indija, Indonezija, Irak, Jemen, Jugoslavija, Kambodža, Kipar, Kongo, Kuba, Liban, Maroko, Mali, Nepal, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Tunis i Ujedinjena Arapska Republika, koju su tada činili Egipat i Sirija.

Beograd se veoma ozbiljno pripremao za doček.

Izgrađeno je 40 novih ulica, rekonstruisani su vodovod i kanalizacija, kao i ulično osvetljenje. Ostaće upamćeno i to da su se na Terazijama i drugim trgovima pojavile prve svetleće reklame.

Tih prvih septembarskh dana 1961. godine, tokom trajanja Samita, i Kalemegdan je bio noću osvetljen, kako bi gosti u potpunosti uživali u siluetama beogradske tvrđave.

U Pionirskom parku, preko puta tadašnje Savezne narodne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, u kojoj se održavala Konferencija, uređena je "aleja nacija". Na panoima duž aleje ispisani su bili podaci i infrormacije o zemljama učesnicama.

Prvog dana šestodnevne Konferencije građani su stajali u špaliru dugom nekoliko kilometara i prostor preko puta zgrade Savezne narodne skupštine bio je ispunjen do poslednjeg mesta.

Te 1961. godine, a povodom prvog Samita nesvrstanih Beograd je dobio i Park prijateljstva. Na inicijativu i predlog Pokreta mladih gorana Beograda prvo stablo posadio je predsednik te organizacije. U vreme samita nesvrstanih, visoki gosti zajedno sa domaćinom Josipom Brozom Titom zasadili su 28 stabala i formirali aleju koja predstavlja “kičmu” parka. Poslednje veliko sađenje u Parku prijateljstva bilo je septembra 1989. godine, ovog puta za vreme Devetog samita nesvrstanih.

Gadafi u centru pažnje

Foto: Getty Images
Pred pad Berlinskog zida 1989. godine, raspad Varšavskog ugovora i završetak "hladnog rata" Beograd je po drugi put bio domaćin Samita nesvrstanih. Za razliku od prvog, koji je održan u tadašnjoj Saveznoj Skupštini, ovaj Samit je održan u centru "Sava".

Nesvrstani su već izgubli značaj u svetskoj politici, a prema mnogima Samit će ostati upamćen po tadašnjem predsedniku Libije Muameru el-Gadafiju.

Gadafi je doveo šest kamila i dva arapska ata i doneo svoj šareni, arabeskni šator koji mu je poslužio umesto hotelskog apartmana. Beogradom se pronela glasina da će šator biti razapet u Dobanovcima. Ipak na kraju je završio u dvorištu libijske rezidencije na Dedinju.

Pravi spektakl se odigrao 4. septembra na ulazu u Sava centar. Gadafi je stigao uz kašnjenje od gotovo jednog sata. Obezbeđenje je pustilo malobrojne koji su imali propusnice. Ostali su hteli da upadnu silom, pa i pukovnikove "Amazonke", obučene po modi komandosa.

Na govornicu je Gadafi izašao u nacionalnoj nošnji bele boje, ogrnut dugačkim belim plaštom preko oba ramena, sa kožnim jelekom i crnim fesom na glavi. Do mikrofona ga je pratilo 11 telohranitelja - šest muškaraca u radničkim odelima i pet žena, od kojih dve u maskirnim uniformama i sa crvenim beretkama.

Na treće okupljanje nesvrstanih povodom obeležavanja 50 godina postojanja Pokreta u Beograd su došli zvaničnici više od 100 država. Tokom dva dana održani su skupovi u Domu Narodone skupštine i Palati pravde, a sam skup nije ostavio neki veći trag i znača. Srbija danas ima status posmatrača u Pokretu nesvrstanih.

Ministarskom savetu, koji počnje u četvrtak u Beogradu, prisustvovaće 44 ministara inostranih poslova zemalja članice OEBS, kao i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Akreditovano je 1.700 ljudi i više od 500 novinara iz više od 120 redakcija. Po prvi put je i Beogradska arena pretvorena u kongresni centar. Ovim skupom će Srbija praktično završiti predsedavanjem OEBS-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: