Neobična vlada Aleksisa Ciprasa

Vladu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, prvu u Evropi koja se protivi strogim merama štednje, zapadna štampa naziva "neobičnom" i "neprirodnom". Oni to navode ne zbog njene politike ili nekonvencionalnog stila odevanja pojedinih njenih članova, već zbog toga što je sastavljena od radikalne levice i evroskeptične desnice.

Info

Izvor: B92

Utorak, 10.02.2015.

15:59

Default images

Ciprasova partija Siriza ostvarila je ubedljivu pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima 25. januara, osvojivši 149 od 300 mesta u parlamentu.

Međutim, pošto su joj nedostajala dva poslanika da samostalno formira kabinet, ušla je u koaliciju s desničarskim Nezavisnim Grcima (ANEL), što su pojedini zapadni mediji nazvali "neverovatnim savezom tvrdokorne levice i nacionalističke ekstremne desnice".

Mada su i Siriza i ANEL jedinstveni u opredeljenosti protiv mera štednje, neki analitičari smatraju da bi nova vlada mogla biti kratkog veka jer su, s jedne strane, Nezavisni Grci u najmanju ruku "nepredvidivi", a s druge, Siriza je u određenoj meri i sama krhka jer je čine različite frakcije s različitim ideologijama.

Siriza je 2013. godine iz koalicije socijaldemokratskih, levičarskih, komunističkih, maoističkih i trockističkih grupa prerasla u jedinstvenu stranku, koja svoj uspeh, prema mišljenju analitičara, duguje ogorčenju i nezadovoljstvu grčkog naroda zbog višegodišnje teške ekonomske situacije u zemlji.

Cipras (40), najmlađi predsednik grčke vlade u poslednjih 150 godina, mladoliki, nekonvencionalni političar koji nikada ne nosi kravatu i prkosi establišmentu, i u privatnom životu je nekonvencionalan - ateista koji živi već 20 godina u vanbračnoj zajednici s Peristerom Bacianom, s kojom ima dva sina, od kojih je jedan dobio ime Ernest, po Če Gevari.

Inženjer po profesiji, koga bije glas da je perfekcionista, temeljan u radu i da pažljivo planira strategiju, obećao je u predizbornoj kampanji da će Atina ponovo pregovarati s EU, MMF i ECB o otpisu velikog dela grčkog duga, a po stupanju na dužnost pokazao je rešenost da reči sprovede u delo i u drugoj nedelji mandata je posetio Brisel, Rim i Pariz.

Ciprasov kabinet čini 40 članova - univerzitetskih profesora, boraca za ljudska prava, buntovnika i vizionara, od kojih je većina iz Siriza, petoro su članovi ANEL-a, osmoro su nezavisni, dok jedan član pripada Ekološkim zelenima, koji su na izborima podržali Sirizu.

Zapadni mediji navode da je vlada "neiskusna" pošto većina njenih članova nije ranije bila u izvršnoj vlasti zemlje.

Među članovima kabineta najveću pažnju medija nesumnjivo privlači novi ministar finansija Janis Varufakis, ne samo zbog njegove ključne funkcije u pregovorima Grčke na sastancima evrozone, već i zbog nekonvencionalnog stila odevanja.

Ovaj 53-godišnji bloger oštrog jezika, koga neki smatraju i arogantnim, u Grčkoj je dostigao status koji se može meriti sa popularnošću rok zvezde, kako zbog ležernog oblačenja, tako i zbog, u početku, konfrontacionog tona prema grčkim kreditorima.

Varufakis, koji ima grčko i australijsko državljanstvo, na sastanke odlazi motorom, sa rancem na leđima, nikada ne nosi kravatu, ne uvlači košulju u pantalone i često nosi podignut okovratnik. Svakodnevno radi jutarnje vežbe, trči i zagovornik je skromnog života.

Sa stranim zvaničnicima se pozdravlja sa jednom rukom u džepu, a često se može videti u jednom od, verovatno, najkomentarisanijih kaputa koje je ikada nosio neki grčki politicar.

Njegov dolazak u London pre nekoliko dana izazvao je "pljusak" komentara pošto je prošetao Dauning stritom u uzanim crnim pantalonama, crnom zimskom kaputu do kolena i poluraskopčanoj svetoplavoj košulji.

Varufakisov izgled pozdravljaju mnogi Grci, koji ga veličaju zbog toga što im je vratio ono što smatraju izgubljenim osećajem dostojanstva.

On je pre izbora obećao da će okončati ono što je nazvao "grčkom humanitarnom krizom" i uništiti oligarhe koji su "isisali energiju i ekonomsku moć iz svih ostalih".

Premijer Cipras je za potpredsednika vlade izabrao ekonomistu i levičarskog veterana Đanisa Dragasakisa, koji je zadužen za nadgledanje pregovora s "trojkom" - Evropskom komisijom, MMF i ECB.

Dragasakis (67), bivši član centralnog komiteta Grčke komunističke partije i jedan od osnivača Sirize jedan je od malobrojnih u Ciprasovom kabinetu koji ima iskustva u vladi pošto je 1989. godine bio zamenik ministra finansija.

Novi šef diplomatije je Nikos Kocijas, koji je doktorirao u Nemačkoj, predavao na Harvardu i Oksfordu, do 2008. godine bio na visokoj funkciji u Ministarstvu spoljnih poslova, a u vreme vojne diktatura dva puta je bio zatvaran.

Kako navode mediji, izbor proevropski orijentisanog Kocijasa, s bliskim vezama u Nemačkoj, jasan je simbol poruke koju Cipras želi da uputi Briselu.

Mlađi partner u vladi, lider ANEL-a Panos Kamenos, novi ministar odbrane, otvoreno je evroskeptičan i optužuje međunarodne kreditore da su pretvorili Grčku u "okupiranu zonu, dužničku koloniju". Kamenos je jednom prilikom izjavio da Evropom vladaju "nemački neonacisti".

Kamenos, s druge strane, snažno podržava NATO, za razliku od većine parlamentaraca Sirize.

Panajotis Lafazanis, marksista koji predvodi ekstremnolevičarsku frakciju Sirize, zadužen je za "superministarstvo" za energetiku, industriju i zaštitu prirodne sredine. Lafazanis se otvoreno protivio bilo kakvim ustupcima grčkim kreditorima i nije pristalica zajedničke valute.

U grčkoj vladi je, prvi put, jedan slepi ministar: Panajotis Kurublis je imenovan na čelo Ministarstva zdravlja.

Kurublis je kao desetogodišnjak izgubio vid u eksploziji granate iz Drugog svetskog rata. Saradnici ga opisuju kao vrednog, saosećajnog i moralno ispravnog čoveka.

Advokat po profesiji, Kurublis je bio poslanik Pasoka do 2011. godine, kada je odbio da glasa za memorandum koji bi imao negativne posledice u oblasti zdravstvene zaštite i pomoći hendikepiranima. Tada je postao nezavisan, a 2012. se pridružio Sirizi.

Cipras je smanjio broj ministarstava sa 20 na 10, a uveo je i jedan novi portfelj - Panajotisa Nikoludisa imenovao je za ministra za transparentnost, što, prema navodima medija, šalje jasnu poruku da se vlada sprema da iskoreni izbegavanja plaćanja poreza i angažuje se u borbi protiv korupcije.

Nikoludis će biti zadužen za koordinisanje raznih agencija za borbu protiv korupcije, od finansijske policije do tužilaštva.

Kritičari navode da među ministrima nema žena, ali u kabinetu ih ima šest.

Mediji su najveću pažnju posvetili zamenici ministra spoljnih poslova Nadji Valavani, prevodiocu po struci i istaknutom borcu protiv vojne diktature, koju levica smatra herojem pošto je bila zatvarana i mučena.

Zamenica ministra turizma Elena Kudura takođe uživa veliku popularnost: bivši model, atletičarka i novinarka, pre nego što je postala članica ANEL-a bila je poslanik Nove demokratije bivšeg premijera Antonisa Samarasa.

Ostaje da se vidi da li će Cipras uspeti da sačuva jedinstvo svoje vlade, imajući u vidu raznovrsnost stavova i ideja njenih članova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: