Nemački mediji o Samitu: Događaj kakav bi se svideo Titu

Peking privlači partnere jeftinim kreditima za projekte koje će realizovati u sopstvenoj režiji, a "zov milijardi" Puta svile osvaja u "ekonomski sušnoj" čekaonici Evropske unije, piše nemačka štampa o samitu u Beogradu.

Info

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.12.2014.

12:00

Default images

"To je događaj kakav bi se svideo Josipu Brozu Titu: šefovi vlada iz 16 evropskih zemalja, stotine delegata, 1.200 predstavnika iz preko 500 firmi, više od hiljadu novinara. I kineski premijer", piše minhenski "Zidojče cajtung".

List navodi da je evropskim državama na samitu u Beogradu u izgled stavljeno ukupno deset milijardi dolara za eventualne energetske i infrastrukturne projekte.

"Srpski domaćini sa premijerom Aleksandrom Vucicem na čelu prostrli su uvaženom gostu crveni tepih, i ne samo to. Li Kećiang će otvoriti most preko Dunava i postati počasni građanin Beograda. Slično kao tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina u oktobru, i sada ekonomski tanki Srbi izvlače sve moguće simbole počasti kako bi motivisali visokog gosta i njegove šefove firmi na investicije“, piše nemački dnevnik.

Beogradski dopisnik lista Florijan Hasel u tekstu ukratko objašnjava situaciju Srbije i okolnih zemalja: visoki dugovi, zaostala privreda, masivna birokratija.

"U jeku krize, iz Evrope teško ili nikako stižu krediti i investicije. Stoga ni Vučić ni njegov mađarski kolega Viktor Orban ne kriju da moraju da se okrenu Pekingu kako bi dobili dve milijarde evra za brzu prugu izmedu Beograda i Budimpešte", navodi se u tekstu i dodaje da "naravno, Kinezi ne dolaze kao dobri Samarićani".

Kako se objašnjava, kod onih deset milijardi koje je pomenuo Li Kećijang radi se o infrastrukturnim projektima na kojima ce biti uposlene kineske firme.

"Ali i očekivani ishod sastanka u Beogradu je recikliran: jer kineski premijer je i novembra prošle godine u Bukureštu pominjao kreditnu liniju od deset milijardi. Tada je najavio da ce ove godine početi gradnja brze pruge Beograd-Budimpešta. Sada se govori da će najranije sredinom sledeće godine biti gotova studija izvodljivosti…“, piše list.

Hasel u dužem komentari o istoj temi piše da u Srbiji, koja nije članica EU pa Brisel ne može da nadgleda tendere, kritičari zameraju da se projekti sa Pekingom zaključuju uz sprečavanje konkurencije i da od toga domaća privreda malo profitira.

"Tu je paralela sa postupanjem Rusije kod – u meduvremenu propalog – gasovoda Južni tok. Ni tu nije bilo govora o transparentnosti, i tu su na korupciju ukazivali troškovi koji su bili daleko iznad evropskog nivoa. Još više korupcije – to je poslednje što treba međunarodno zaostalim zemljama srednje i istočne Evrope, ukoliko žele da se prikljuce ostatku Evrope,“ ukazuje se u tekstu.

Dodaje se da je EU dovoljno moćna da zaustavi projekte koji nisu u skladu sa njenim pravilima – kao što je to bilo u slucaju Južnog toka.

Regionu trebaju investicije, ali EU mora širom da otvori oči“, zaključuje se u članku "Zidojce cajtunga".
Foto: Tanjug
"Štutgarter cajtung" svoj dopisnički tekst iz Beograda počinje citatom iz lista "Alo", gde piše da je samit najveci politički spektakl u Srbiji još od Titove sahrane.

Kao i na prethodnim sastancima u Varšavi i Bukureštu, kako navodi list, i ovde su u centru pažnje nastojanja Kine da privrednom saradnjom takode ojača i politički uticaj u regionu.

"Peking privlači partnere jeftinim kreditima za projekte koje ce realizovati u sopstvenoj režiji. Zov milijardi Puta svile osvaja uši u ekonomski sušnoj cekaonici Evropske unije, ali i u kriznim članicama poput Madarske. Krediti i finansijska pomoć EU, SAD ili Svetske banke ne mogu da pokriju ogromne potrebe i često se dodeljuju pod strogim uslovima. Nade koje su pre svega Srbija i Madarska uložile u Rusiju doživele su težak udarac nakon što je šef Kremlja Vladimir Putin objavio kraj prestižnog projekta Južnog toka. Tako u ranjenom regionu sredstva iz Kine postaju više nego dobrodošla“, dodaje štutgartski list.

Samitu u Beogradu tekst posvecuje i švajcarski Noje cirher cajtung.

"Glavni cilj Kine je verovatno stvaranje novih tržišta i skraćivanje rokova isporuke izvoznih dobara. Li je prvi kineski premijer koji je posetio Beograd nakon 28 godina", piše ovaj list i konstatuje da Peking davanje kredita gotovo nikada ne vezuje uz političke uslove, ali da kreditirane zemlje moraju da prihvate da domaće firme dobiju tek delić posla.

"Kina je atraktivni partner za vlade Zapadnog Balkana između ostalog i jer njihovo približavanje EU ide traljavo. Još uvek važi izjava novog predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da u narednih pet godina EU nece primati kandidate", kaže se u tekstu i dodaje se da je Srbiji iz Brisela poruceno da je neophodna dalja normalizacija odnosa sa Kosovom i da se ne gleda blagonaklono na odnos sa Rusijom, prenosi nemački radio "Dojče vele" pisanje nemačke i štampe na nemačkom jeziku o Samitu u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: