Nemački mediji: O Srbiji se trenutno svašta može reći

O Srbiji se trenutno svašta može reći, ali sigurno ne da podržava Šešeljevu politiku Velike Srbije, piše štampa na nemačkom jeziku, prenoseći reakcije na rezoluciju EP.

Info

Izvor: Dojèe vele

Nedelja, 30.11.2014.

11:34

Default images

Dve najvažnije zemlje zapadnog Balkana ponovo su u političkom klinču, piše Tiroler tagescajtung onlajn.

Hrvatski premijer Zoran Milanović u petak je otkazao posetu Beogradu zakazanu za sredinu decembra. Aleksandar Vučić, njegov srpski kolega, ne dozvoljava da mu se drže "lekcije iz demokratije". Pun gneva, on kaže: "Nismo mi vreća za udaranje!“ Srpski list "Danas" smatra da izbija novo "ledeno doba".

Dakle, opet je uspeo: Vojislav Šešelj, srpski nacionalistički lider, posle jedanaest godina pušten iz Tribunala za ratne zločine u Hagu zbog toga što boluje od raka, određuje politiku kao nekada.

"Mi nemamo ništa zajedničko sa Šešeljem", kaže Vučić zapanjen. "Ko ga je otpustio iz Haga? Mi ili vi?", pita on.

I zaista, o Srbiji se trenutno svašta može reći, ali sigurno ne da podržava Šešeljevu politiku Velike Srbije.

U klinču sa Crnom Gorom i Albanijom

EU kandidat Srbija, ipak najveća zemlja u regionu, smatra da je druge zemlje nepravedno tretiraju. Prethodnih dana svuda na Kosovu je bilo zastava sa granicama Velike Albanije - Beograd se oseća ugroženim.

Novi spor postoji i sa Crnom Gorom. Premijer Milo Đukanović je kao teroristu žigosao Gavrila Principa, srpskog atentatora, koji je ubistvom u Habsburškog prestolonaslednika pre 100 godina izazvao svetski rat.

Ponovo je oživljen i dugogodišnji spor sa Albanijom, prekinutom fudbalskom utakmicom na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i odlaganjem istorijske posete premijera Edi Rame: Tirana je zabranila uvoz lekova iz Srbije. Srbija ne zna šta ju je snašlo.

Glavni cilj Evropske unije u regionu je politički mir Balkana. Sada Brisel ima gomilu novih "gradilišta", piše Tiroler tagescajtung onlajn.

Srbija se oseća poniženom

Dorstener cajtung piše: "Oni koji su podneli ovu rezoluciju hteli su da unize ugled Srbije" , kritikovao je srpski premijer Aleksandar Vučić u Beogradu rezoluciju EP.

Članovi EP očigledno nisu znali o čemu glasaju, sumnja Vučić: "Zašto daju podstrek mržnji, ksenofobiji i aveti prošlosti", pita se on i nastavlja: "Šta hoće? Da ćutimo, dok ponižavaju Srbiju, dok falsifikuju činjenice i govore neistinu?".

Zvanična Srbija nema ništa zajedničko sa politikom Šešelja, piše Dorstener cajtung.

Kronen cajtung piše da su se povratkom Šešelja u Srbiji na muci našli baš premijer Vučić i predsednik Nikolić. Obojica su bili njegovi bliski saradnici koji su s njim raskrstili tek u jesen 2008.

I dok Vućić pokušava da se distancira od novonastalog problema, Nikolić se do sada nije javio za reč. Međutim, sudeći po najnovijoj anketi, objavljenoj u četvrtak, a i po izjavama Zorana Babića i Ivice Dačića, list zaključuje da Šešelja ne treba bagatelizovati, ali da on više nije važan poltički faktor u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: