Armagedon - o žrtvama pedofilije i zamkama koje vrebaju

Čitanje ove knjige, koja sadrži četiri priče zasnovane na literarno uobličenim stvarnim događajima, uvodi nas u onaj deo ljudske prirode koji nazivamo tamnom, mračnom stranom, a koja izaziva nevericu, zbunjenost, čuđenje, zaprepašćenje, bes, strah...

Info

Izvor: Biljana Lajoviæ specijalista školske psihologije

Ponedeljak, 21.07.2014.

16:30

Default images

Koliko god znali da nisu plod mašte pisca, već u osnovi stvarni, neverovatno drastični, surovi oblici nasilja, teško nam je da tu činjenicu priznamo i prihvatimo. Možda je to jedan od razloga koji nas sprečava da prepoznamo sve signale koji nam ukazuju na to da se zlo priprema i događa.

Sva negativna osećanja, koja se javljaju kada saznamo za takvo nasilje, trebalo bi da nas vode ka razmišljanju o tome šta možemo da učinimo, kako da reagujemo da bismo sprečili da se ovakva zlodela događaju, kako da zaštitimo decu i mlade, kako da im pomognemo da što pre prepoznaju ponašanje drugih koji nisu dobronamerni, ma kako nekad izgledali, da ne dozvole da ih zavaraju, kako da ih naučimo da znaju kome da se obrate i ko im je prava sigurna luka, podrška i pomoć.

Autor nam kroz potresne priče daje slike događaja, opisuje emocije, razmišljanja svih koji su uključeni i nas kao čitaoce uvodi da lično proživljavamo i saosećamo sa onima koji i direktno i indirektno trpe nasilje i pate zbog njega. Podstiče nas da tražimo odgovore na brojna pitanja koja nam se sama nameću.

Upućuje nas da obratimo pažnju na ono što nam deca govore, ili pokušavaju da kažu, da pratimo da li se njihovo ponašanje menja i na koji način; da stvaramo atmosferu u kojoj mogu otvoreno da nam kažu šta im se događa, šta rade, sa kim se druže i provode vreme, bilo realno ili ono virtuelno: za kompjuterom, na društvenim mrežama. Jasno nam ukazuje da taj prostor, koji deci ostavimo prividno slobodnim, može da zauzme neko nedobronameran, ali veoma strpljiv i lukav. Jasno nam govori o tome na koji način se ponašaju, kako koriste neiskustvo i nezrelost dece, koliko su uporni i brutalni, vešti manipulatori i kako pletu mrežu iz koje dete teško samo može da se spase.

Kroz priče, autor nam ukazuje i na to da je važno da prave osobe od poverenja, škola, policija i centar za socijalni rad budu povezani, reaguju zajedno i na vreme. Informiše nas o postojanju odgovarajućih zakona (nažalost, nastalih nakon strašnih zločina, sa ciljem da pomognu sprečavanje takvih događaja u budućnosti), ali i nekim materijalima (film „Sestre“) koji govore o nasilju (fizičkom, seksualnom, emocionalnom…) i trgovini ljudima, odnosno decom, iz čega možemo mnogo da naučimo.

Ovim kratkim uvodom želimo da istaknemo da je veoma dobro što je ova knjiga napisana jer, osim ostalog, ima snažan obrazovni potencijal. Želimo čitaoce da podstaknemo da podele informaciju o knjizi sa drugima - i odraslima i decom i mladima.

Mislimo da je važno da roditelji, vaspitači i nastavnici razgovaraju o svemu što je u njoj napisano sa decom i mladima, da niko od njih ne dozvoli da ih ovakva ili slična događanja uplaše i da taj strah blokira sve ono što mogu da učine; da istraže i upoznaju se sa svim mogućnostima, procedurama, službama koje postoje i rade na sprečavanju i zaštiti dece i mladih od nasilja i da se tako pridruže svima koji rade na stvaranju bezbedne i podsticajne sredine za rast i razvoj dece i mladih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: