Moderna bajka: Od DDR do najmoćnije žene sveta

Uz poklone - knjige, cveće, pesme, piće, pa čak i jedan dres i čestitke mnogih znanih i neznanih političara, Nemci su joj - njih 47 odsto, u anketi Špigla", poželeli da još puno godina ostane kancelar.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

13:00

Default images

O Merkelovoj, premda ona svoj privatni život drži "zatvorenim", puno toga se već zna.

Zna se da je rodjena u Hamburgu, a da se zatim njen otac, evangelistički sveštenik, preselio u okrug Ukremark u DDR, da je u Lajpcigu studirala fiziku, da je bila udata za jednog studenta po prezimenu Merkel, da svom mužu profesoru Joahimu Zaueru zna da spremi doručak, da kuva čorbu od krompira, da za Božić peče gusku, da uvek sama plaća svoje račune, da se boji psa, da na muškarcima prvo primeti oči, da provodi obične odmore i....da živi bez skandala.

Upravo bi život bez skandala mogao biti i jedan od razloga njene popularnosti u sopstvenoj zemlji, ocenjuju analitičari pred njen sutrašnji rodjendan na koji je u centralu njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) pozvano oko 1000 gostiju.

Merkelova je prva žena u istoriji na čelu nemačke vlade, a nedavno, prilikom njenog puta u Peking, jedan kineski student želeo je da zna da li to ona, kao žena, vodi politiku drugačije od muškaraca.

U ovoj "kineskoj pričici" Merkelova je rekla da joj nije baš jednostavno da odgovori na to pitanje, jer nije muškarac, što su nemački mediji ocenili da je to tipično "merkelovski" da daje odgovor, a da ne odgovori.

Uprkos "kineskom slučaju" jasno je, medjutim, da Merkelova zna da da bude čelična, hladnokrvna i bez emocija, upravo onako kako se muškarci doživljavaju.

Ona je "muški" pobedila bivšeg kancelara Gerharda Šredera i potukla kancelarske kandidate, sadašnjeg šefa diplomatije Franka - Valtera Štajnmajera i bivšeg ministra finansija Pera Štajnbrika, hladnokrvno se pre petnaestak godina distancirala od svog političkog oca Helmuta Kola i bez emocija eliminisala konkurenciju....

Merkelova se danas u EU dobro oseća, a od početka finansijske krize profilisala se kao spoljnopolitički vodja i u EU joj niko ne stoji na putu - predsednici Amerike, Kine i Rusije zovu Merkelovu, kada žele da pričaju sa Evropom, ukazuju nemački mediji.

"Njena karijera je bajkovita", rekao je jednom američki predsednik Barak Obama.

Jedna fizičarka iz DDR postala je najmoćnija političarka Nemačke, Evrope i sveta, proglasio je Merkelovu, i to četiri puta, američki magazin "Forbs".

Merkelova vodi Evropu, zbunjuje i iza sebe ostavlja političke protivnike, beskompromisno spašava Grčku i evro, odnosno, štiti nemačku privredu i kao prvi kancelar sklopila je u Mongoliji bilateralni sporazum i tako osigurala pristup Nemačke zlatu, uranu i silicijumu te azijske zemlje i svojoj privredi poslove vredne milijarde evra.

Ona, kao ni jedan evropski političar, sve ove godine "muški" i časno branii interese svoje zemlje, a kada je reč o Srbiji, znala je, do dolaska nove srpske vlade, politički surovo da obeležii evropski put Srbije.

Šta je, medjutim, ono što gradjani cene kod Merkelove, pitanje je na koje ne postoji "bajkoviti", već običan odgovor nemačkih analitičara -život bez skandala i, možda, što ne zauzima pozu pobednika, premda pobedjuje, već se, kao kada je lane osvojila skoro apsolutnu pobedu na saveznim izborima, samo nešto malo smeši i maše "pobedi".

Osim toga, ona ima i kondicije - zna da bez sna izdrži višesatne sastanke i putovanja, da tri dana po operaciji meniskusa otvori sajam u Hanoveru, da uprkos gripu drži govore, da direktno, posle poslovnog puta u Čile, gde je išla na jedan vikend, dotrči na sastanak CDU-predsedništva...

Merkelova, osim političke moći, zna da pokaže i ličnu odvažnost, pa se tako "usudila" da, kao prvi nemački kancelar, baš u Kancelarskoj službi u sred Berlina, pre par godina primi tibetanskog verskog i političkog vodju dalaj lamu i tako "navuče" gnev Kine sebi "na glavu" ili da Obami, dok je bio predsednički kandidat, zabrani da govori pred Brandenburškom kapijom.

Ona je to uradila i "ostala na nogama"- odnosi Nemačke sa Kinom su dobri i prijateljski, a Obama joj je dodelio "medalju slobode", najviše američko civilno priznanje i kao prvom evropskom političaru priredio državni banket.

Merkelova je već devet godina kancelar i nemački mediji koji prenose spekulacije o navodno mogućem njenom prevremenom povlačenju iz politike postavljaju pitanje o "večnom kancelaru" i pokreću temu da li će se ona na saveznim izborima 2017. godine ponovo kandidovati za kancelara.

Merkelova je ovih dana kratko odogovorila da će ona "naravno" do kraja legislativnog perioda vladati i sebi za rodjendan poželela da ostane zdrava i radi ono, što joj predstavlja zadovoljstvo.

Šta je to, tema je za novo poglavlje, kažu komentatori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: