Godinu dana od izbora - Zna se ko će biti premijer

Da budem iskren, možda se ne zna ko će biti predsednik, ali se dobro zna ko će biti premijer, rekao je u izbornoj noći 6. maja 2012. godine lider SPS Ivica Dačić.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2013.

13:20

Default images

Pre godinu dana u Srbiji su održani parlamentarni i lokalni kao i prvi krug predsedničkih izbora.

Đurđevdanski izbori doneli su očekivanu raspodelu glasova između DS-a 22,06 odsto i SNS-a 24,04 odsto glasova, neočekivano visok procenat glasova koje je dobila Dačićeva koalicija 14,51 odsto glasova, pad radikala ispod izbornog cenzusa (osvojili su 4,61 odsto glasova) i rezultat belih listića 4,37 odsto oko kog se nedeljama vodila polemika da li je to uspeh ili neuspeh.

U izbornoj noći najveće slavlje je bilo u sedištu SPS-a, a lider Ivica Dačić je tada i u obrćanju javnosti prorekao svoju buduću poziciju kada je rekao da se možda se u Srbiji ne zna ko će biti predsednik, ali se dobro zna ko će biti premijer.
Foto: FoNet, 6. maj 2012.
Aleksandar Vučić, u to vreme drugi čovek SNS-a, stranke sa najviše osvojenih glasova, izjavio je da su naprednjaci najjača stranka u Srbiji i da žele da formiraju vladu.

Koalicija okupljena oko SNS-a je na izborima 6. maja dobila 73 poslanička mandata i u poslaničke klupe uvela nove ljude, neke od ranije poznate sa estrade, a pre svih bišvu modelsicu Nevenu Adžemović.
Foto: FoNet, 6. maj 2012.
DS je opuštenije doživljavao izborne rezultate, zadovoljan prednošću koju je Boris Tadić ostvario u prvom krugu predsedničkih izbora u odnosu na Tomislava Nikolića, ubedljivom pobedom Dragana Đilasa u Beogradu i Bojana Pajtića u Vojvodini.

Boris Tadić je tada izjavio da će drugi krug predsedničkih izbora odlučivati kojim putem će suštinski ići Srbija u narednih pet godina dodajući da će o novoj vladi razgovarati posle drugog kruga.

Demokrate su međutim prožurile, i dva dana kasnije objavile da su sa SPS-om postigle dogovor o kaliciji.
Foto: Tanjug, 11. maj 2012.
U isto vreme SNS je krenuo sa optužbama za izbornu krađu i pred novinarima ispred Skupštine Srbije pokazao vreću punu glasačkih listića "pronađenih u kontejneru".

Zbog te krađe je SNS podneo krivične prijave protiv NN lica, ali je nakon postizbornog raspleta i dolaska na vlast ta priča zaboravljena.
Foto: Facebook, 6. maj 2012.
Listići i to beli uneli su pometnju u takozvanom demokratskom bloku.

Još uvek nema jedinstvene ocene u tome koliko su apeli intelektualaca tokom izborne kampanje da građani treba da ponište listiće urodili plodom i da li je procenat od 4,37 odsto nevažećih "belih listića" dobar ili loš rezultat.

Ipak bilo je dosta ocena da su upravo ti beli listići uticali na rezultat DS-a, a pre svega LDP-a koji u Beogradu nije prešao cenzus.
Lideri Preokreta, Foto: FoNet, 6. maj 2012.
Sa osvojenih 6, 53 odsto glasova za Skupštinu Srbije LDP je ostvario "umereno zadovoljavajući rezultat". Tako je barem u izbornoj noći govorio Čedomir Jovanović.

On je te večeri predsedničkim kandidatima poslao čestitke i poklon pakete i ujedno poručio da LDP neće statirati u politici.
Foto: FoNet, 6.maj 2012.
Uprkos brojnim potcenjivanjima i prognozama da su Mlađan Dinkić i njegova partija bivši, URS je ipak uspeo da pređe cenzus sa osvojenih 5,51 odsto glasova.

To je po Dinkićevoj oceni u izbornoj noći bio i te kakav uspeh jer "svi su mislili da nećemo ući u parlament". Prvu čestitku tada je poslao lideru SPS-a Ivici Dačiću.
Foto: Tanjug, 26. jul 2012.
Nakon drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja na kojima je pobedio Tomislav Nikolić i tako postao novi predsednik Srbije, politička scena u Srbiji ulazi u turbulentni period međustranačkog dogovaranja i pregovaranja, raspodele funkcija i fotelja, obrta i previranja koja su trajala gotovo dva meseca.

Krajem juna postalo je jasno da će novu vladu formirati SNS, SPS i URS, ubrzo im se pridružila i stranka Rasima Ljajića.

DS je otišla u opoziciju, slomljena unutarstranačkim previranjima koja su dovela do toga da Boris Tadić više nije prvi čovek demokrata, a da Dragan Đilas koji je preuzeo stranku mesecima ne uspeva da je stabilizuje.

Godinu dana od đurđevdanskih izbora SNS je ubedljivo najjača stranka u zemlji, a njen lider Aleksandar Vučić najpopularniji političar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: