Počinje Prajd sezona, čeka se druga Parada ponosa u Beogradu

Kako se približava 28. jun, godišnjica Stounvolske pobune 1969. godine i godišnjica prve Parade ponosa 1970. u Njujorku, tako se zahuktava i Prajd sezona – manjim delom u slavu tog najznačajnijeg datuma u istoriji borbe LGBT zajednice, a većim delom zbog suočavanja sa problemima i izazovima u borbi protiv diskriminacije koja postoji u današnjici.

Info

Izvor: Dušan Kosanoviæ

Petak, 10.06.2011.

06:16

Default images

U subotu 11. juna će se u Rimu održati Europrajd, centralna manifestacija LGBT zajednice na kontinentu, koja se svake godine održava u drugom gradu. Očekuje se veliki broj prisutnih iz celog sveta, a dobrodošlicu učesnicima je poželeo, između ostalih, i desničarski gradonačelnik Đani Alemano.

Desetine hiljada učesnika će marširati centralnim rimskim ulicama, pored Koloseuma, sve do Ćirko Masima, antičkog lokaliteta, gde će koncert održati i trenutno najveća globalna pop zvezda Lejdi Gaga.

"Parade će biti u Beogradu i ove godine, i svake naredne"

Organizacija Prajda u Srbiji bi se najbolje mogla opisati po onoj narodnoj: "Početak je najteži". Nakon brutalnih scena sa ulica Beograda 2001. godine, kada je okupljene LGBT aktiviste rasterala i prebila rulja koju su predvodile klerofašističke organizacije, trebalo je proći čak osam godina do novog pokušaja.

2009. godina je bila prelomna. Iako je na kraju Prajd zabranjen od strane policije samo dan pre održavanja zbog bezbednosnih rizika, postalo je jasno javnosti, a i državnim organima, da je krajnje vreme da se preduzmu konkretne mere protiv pretnji nasiljem.

Evropska unija je takođe prvi put jasno poručila da je preduslov evropskih integracija i poštovanje svih prava LGBT osoba, a samim tim i pravo na okupljanje.
Da li najzad stvarno 'ima mesta za sve nas'?
Ono što je propušteno te godine, učinjeno je sledeće godine, bar kada je u pitanju rešenost Vlade Srbije da zaštiti učesnike. To nije sprečilo nasilje na ulicama, pa je u okršajima policije i protivnika Parade ponosa uhapšeno i povređeno na stotine osoba.

Iako su i gradonačelnik Dragan Đilas i ministar policije Ivica Dačić u svojim izjavama uglavnom afirmisali tezu "šta nam je ovo trebalo", LGBT aktivisti su poručili da nasilje ne može biti argument koji bi doveo u pitanje smisao održavanja protestnog marša podrške borbi za ostvarivanje prava LGBT osoba.

U međuvremenu su započeli sudski procesi članovima organizacija Obraz i 1389 za organizovanje nasilja i pretnje protiv LGBT populacije 2009. i 2010. Izrečene su i prve presude, a Ustavni sud je, nakon odluke o zabrani neonacističke organizacije Nacionalni stroj, najavio da će odluku o ustavnosti delovanja Obraza i 1389 doneti do kraja jula.

Lazar Pavlović, predsednik Gej-strejt alijanse, kaže za B92 da je veoma važno, neophodno, da se Parada ponosa održi i ove godine.

Osnovano je udruženje Parada ponosa Beograd, u koje se mogu uključiti pojedinci iz LGBT organizacija i van njih, koje će se baviti organizacijom beogradskog Prajda. Prema Pavlovićevim rečima, GSA nije uključena u ovogodišnju organizaciju, ali će na Prajdu učestvovati.

Ipak, kako B92 nezvanično saznaje iz izvora bliskih udruženju, ideja je da se ovogodišnji Prajd održi ranije nego prošle godine, pa se manifestacija planira za prvu polovinu septembra. Zvanični spot za Europrajd u Rimu: Kada se poredi 2011. godina sa prošlom i pretprošlom godinom, stiče se utisak da se ipak situacija polako ali konstatno poboljšava, barem kada je u pitanju sveopšta društvena klima u vezi sa Paradom ponosa.

Kao paralela sa Beogradom se može navesti Bratislava, u kojoj je takođe prva Parada ponosa prošla uz dosta incidenata. Međutim, za razliku od prošle godine, 4. juna je Prajd neometeno organizovan, uz manji incident na kraju manifestacije.

U maršu LGBT zajednice bili su ovog puta brojni političari iz vladajuće koalicije, na čelu sa predsednikom parlamenta Rihardom Sulikom i ministrom rada i socijalnih pitanja Jozefom Mihalom. Na miting pred početak povorke došao je i gradonačelnik Bratislave Milan Ftačnjik.

Dakle, što bude jasnija i nedvosmislenija podrška državnih i gradskih funkcionera, time će biti manji rizici po sam događaj.

Hrvatska: Veliki jubilej u Zagrebu, premijera u Splitu

Deseta Povorka ponosa u Zagrebu biće održana 18. juna pod sloganom "I budućnost je naša", tema jubilarnog Zagreb Prajda je decenija njenog održavanja i LGBT aktivizma.

"Ove, 2011. godine, slavimo naših prvih deset – jer i budućnost je naša. Naša borba i otpor svakom fašizmu, nacionalizmu, rasizmu, mačizmu, heteroseksizmu i nasilju nije završena. Pred nama je deset, naših drugih deset – godina zrelosti, rasta i novih pobeda. Pravo da se naše ljubavi i naše životne zajednice priznaju i definišu zakonima još nije ostvareno, ali i ta je pobeda pred nama. Jer Hrvatska će biti katolička kao Španija", saopštili su organizatori u proglasu.
Nedelju dana pre Zagreba, po prvi put će se održati Povorka ponosa i u Splitu, a tema premijernog Prajda u najvećem gradu Dalmacije je pravo na zaštitu porodičnog života istopolnih parova. Slogan Split Prajda je "Različite porodice, jednaka prava".

U 2010. godini donesene su prve presude Evropskog suda za ljudska prava u kojima je Sud potvrdio da se istopolne zajednice smatraju porodicom prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima (P.B. i J.S. protiv Austrije).

Zakon o istopolnim zajednicama usvojen je pre više od sedam godina, međutim on ne daje istopolnim parovima praktično nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu, navode organizatori Split Prajda.

Inače, Organizacioni odbor Europrajda je saoštio da je govor pape Benedikta tokom nedavne posete Hrvatskoj, u kom se osvrnuo i na istopolne zajednice, "neshvatljiv i lažan, izvan svake životne stvarnosti".

"Milioni de fakto parova u Evropi, bili oni gej i strejt, čine porodice u kojima je deljenje obaveza, osećaja, radosti i boli obeležje njihove stabilne svakodnevnice, sposobne da stvara budućnost", naveo je Europrajd. Himna ovogodišnjeg Europrajda u Rimu je slavni hit Rafaele Kare:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: