Gužva u registru političkih stranaka

U Registru političkih organizacija, na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, evidentirano je 409 aktivnih partija.

Info

Izvor: Nikola Stojiæ

Utorak, 18.03.2008.

13:40

Default images

Koliko su, ustvari, one "aktivne" najbolje pokazuju izbori, koji bi, kao svojevrstan završetak procesa političkog komuniciranja, trebalo da posluže političkim organizacijama da promovišu partiju i kandidate, prezentuju programe i ideje za rešavanje aktuelnih pitanja. No, i na predstojećim izborima tu mogućnost će iskoristiti tek neka od 409 aktivnih političkih organizacija u registru.

Oslobađajući se, sada već daleke, 1990. godine komunističkih stega, naša zemlja je krenula putem demokratije i višestranačkog parlamentarizma. Posledica tog procesa bila je "eksplozija" partija na političkoj sceni tadašnje Jugoslavije.

Stoga smo danas u situaciji da u Srbiji imamo veliki broj registrovanih političkih stranaka.

Na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu navodi se da je ukupno, u Registar političkih organizacija, upisano 445 organizacija sa namerom političkog delovanja. Od toga, njih 36 je u međuvremenu izbrisano iz registra, pa tako dolazimo do brojke od 409 aktivnih političkih organizacija.

U registarskom listu pod brojem 1. je upisana Socijalistička partija Srbije, sa ovlašćenjima da je zastupa i predstavlja Ivica Dačić, a odmah iza nje i Srpski pokret obnove Vuka Draškovića.

Demokratska stranka, koju zastupa Boris Tadić, je pod rednim brojem 7, dok je Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice upisana u registar 31. avgusta 1992. godine.

Kako piše u registru, 25. februara 1991. godine regostrovana je trenutno najveća opoziciona stranka u Srbiji – Srpska radikalna stranka, sa ovlašćenjima da je predstavlja Vojislav Šešelj. Prethodno je Šešeljev Srpski četnički pokret izbrisan iz registra avgusta 1990.

Od kada je sredinom te 1990. godine ozvaničeno višestranačje u Srbiji, samo u toj godini registrovano je 60 političkih organizacija.

I ako se ta činjenica može eventualno pripisati euforičnosti usled demokratskog preobražaja tadašnjeg jugoslovenskog društva, začuđuje podatak da je u 2007, kao i u prva dva meseca tekuće godine registrovano više od pedeset novih stranaka.

Posebno ako se ima u vidu da će se aktivnosti većine njih završiti upisom u registar. Ali, predstojeći izbori su, istovremeno, i njihova najbolja prilika da to demantuju.

Verovatno će se, u ovom segmentu, uvesti red tek usvajanjem novog zakona o političkim strankama, čije je predstavljanje (tačnije, predstavljanje nacrta zakona), početkom marta najavio resorni ministar Milan Marković.

Kako osnovati stranku

Na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, navodi se da u skladu sa članom 5. Zakona o političkim organizacijama, tu organizaciju može osnovati najmanje 100 punoletnih građana.

Neophodna dokumentacija, piše na sajtu ovog ministarstva, podrazumeva prijavu za upis u registar koju podnosi ovlašćeno lice, Akt o osnivanju političke organizacije koji sadrži, između ostalog, imena osnivača, naziv, sedište, ciljeve, kao i druga dokumenta.

Takođe, navodi se da podnosilac prijave treba da uplati i administrativnu taksu u iznosu od 9.050 dinara.

Od SPS-a do Romske napredne stranke

Kao što je napred navedeno, Socijalistička partija Srbije je bila prva politička organizacija koja je registrovana po uvođenju višestranačkog sistema. Mnogi će reći zbog "zakona jačeg".

Osim političkih stranaka koje su, pre svega učešćem na prethodnim izborima i izbornim rezultatima a s tim u vezi i prisutnošću u javnosti, poznate građanima Srbije, u Registru političkih organizacija nalazi se mnoštvo manjih, široj javnosti nepoznatih stranaka.

Zanimljivo je tako da na spisku aktivnih partija možete pronaći Veliku Rock ’n’ Roll partiju, Beo-Građansku stranku, Partiju rada, Domaćinsku partiju, Monarhistički pokret Srbije, Narodnu računarsku stranku Srbije, Stranku običnih Srba, Kosovsku objektivnu stranku, Stranku simpatizera sporta Srbije, Evropsku demokratsku uniju, Stranku glasa razuma itd.

Kao trenutno najnovija, evidentirana je Romska napredna stranka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: