Profil i ciljevi jedne sponzoruše

Kako se udati za milionera tema je koja dominira poslednjih godina i u Srbiji. Ta tema ima svoj začetak u Srbiji iz devedesetih godina prošlog veka, u fenomenu "sponzoruše". Sveopšte siromaštvo, iskrivljeni sistemi vrednosti, kriminal, pojava moćnih političara i "žestokih momaka sa beogradskog asfalta“, imaju svoju pratilju - devojku lakomu na novac i moć. Beogradska književnica Maša Rebić za B92 kaže da se tokom devedesetih bavila tim problemom.

Milan Nešić

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2007.

13:49

Default images

U knjizi “Sponzoruše” Maša Rebić opisuje devojke iz gradske sredine, iz porodica koje su sada materijalno obezbeđene. One nikad neće priznati da su sponzoruše, iako ih sponzori uvek pronalaze.

"One su tada živele u užasnoj besparici, ali naviknute prosto na novac, tražile su svoje srodne duše", objašnjava ona.

"Moć se povezivala sa gomilom novca, a svi znamo kako su ljudi tada dolazili do te velike količine novca: to su uglavnom bili kriminalci, bili su to političari i tu se nalazio poneki sportista, kao i sada", kaže ona.

"Sponzoruša će uglavnom tražiti muškarca koji isključivo ima pare. Moć ne mora biti vezana za pare, ali kod nas to i dalje jeste", navodi ona. 

Bivše članice mizičko-manekenske grupe “Models” Sandra Nikolić i Ivana Berendika uspele su da ostvare ono čemu streme mnoge domaće, ali i strane sponzoruše.

Posle gotovo tromesečnih priprema, Sandra se za najmlađeg ruskog milijardera Andreja Meljnjičenka udala u Kanu na dvodnevnoj svadbi.

Ivana Berendika je uspela da privoli Tomasa Jermoluka, učesnika u osnivanju Internet pretraživača "Gugl", da je odvede pred oltar.

Maša Rebić kaže da joj smeta to što kad prođe pored srednje škole viđa devojčice sa silikonima u ustima i grudima, koje maštaju da se slikaju za “Plejboj”.

"Sponzoruša se neće udati za svakoga s kim izađe u grad, ali neće ni čekati kod kuće onoga koji hoće da se oženi. Ona non-stop izlazi i traži svoje sponzore i preostaje joj da čeka svojih pet minuta", kaže ona.

"Pošto je to velika investicija, treba joj lepa odeća, obuća, šminka, a sve to zajedno mnogo košta i ona naravno to sebi ne može da priušti od nečega što radi ili od roditelja", navodi ona.

"Zato provodi vreme sa sponzorima, koji daju novc za sve to, dok se ne pojavi onaj pravi, koji će da se upiše sa njom u matičnu knjigu venčanih", kaže ona.

Sponzoruše mogu da se podele u više kategorija, od najnižih do onih najviših, ali pošto sponzori nisu istog ranga, nisu ni one.

Uglavnom im je zajedničko da su atraktivne, a često i da se bave nekim javnim poslom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: