Znate li šta je mobing?

Psihičko maltretiranje na radnom mestu je često zastupljena pojava o kojoj se kod nas retko priča. Seksualno uznemiravanje, ignorisanje, ismejavanje, pretnje, zakidanje na zaradi, samo su neki od oblika zlostavljanja. "Mobing" je novi termin, koji obuhvata sve vrste šikaniranja na poslu.
Pripremio Bratislav Nikolić

Info

Izvor: B92

Petak, 08.07.2005.

18:34

Default images

Mobing je specifični oblik ponašanja na radnom mestu u kojem šef ili kolege zlostavljaju i ponižavaju drugu osobu s ciljem da ugroze njen ugled i dostojanstvo, što na kraju dovodi do ugroženog psihičkog i fizičkog zdravlja žrtve. Za razliku od zapadnih evropskih zemalja, kod nas se o mobingu skoro ništa ne zna.

Zagrebčanka Jadranka Apostolovski je osnovala udruženje za zaštitu žrtava mobinga, posle problema koje je zajedno sa svojim koleginicama imala sa poslodavcem. "Jedne nam je večeri oko 22 sata organizirao jedan kolegij, na kojem nas je izvređao i na kojem nam je rekao da smo lopovi, da smo gubitnici, da smo idioti... Mi smo dobili nove ugovore na strašno sramotno malu plaću i odlučile smo tužiti tada tog svog poslodavca. Nakon sveg tog prijavljivanja poslodavca policiji, općinskom državnom odvjetništvu, inspekciji rada, ja sam se naprosto slomila i morala sam potražiti pomoć psihijatra", kaže ona.

Tegobe na koje se ugroženi na poslu najčešće žale su bezvoljnost,  povlačenje u sebe, glavobolja i povišen krvni pritisak. Zbog straha od posledica, ugrožena zaposlena lica se najčešće plaše da potraže pomoć od nadležnih u svojoj firmi. Kad psihički problemi dostignu vrhunac, jedino rešenje preostaje odlazak kod psihijatra.

Dragan Milivojević, psihijatar, kaže da velike firme imaju svoje psihologe: "Međutim, čini mi se da se zaposleni ne javljaju psiholozima za pomoć kojio rade u tim firmama. Oni dolaze kod nas i dolaze zapravo s nekom idejom da bi to moglo da im smeta ukoliko bi oni bilo kome tamo nešto rekli o tome."

Naš zakon ne poznaje termin mobing, ali predviđa zabranu seksualnog uznemiravanja i diskriminacije na radnom mestu.  Zaposleni u tom slučaju treba da se obrati prekršajnom sudu, ali mora sam da iznese dokaze.

"Za sada jedina stvar koju neko može da uradi, jeste da podnese tužbu sudu, praktično da sud u postupku utvrdi da li je došlo do diskriminacije, odnosno da li je došlo do seksualnog uznemiravanja da bi eventualno dobio naknadu štete zato što je došlo do toga", objašnjava Ljiljana Milosavljević, zamenik Ministra za rad i zapošljavanje i socijalna pitanja.

Istraživanja kažu i da su žrtve mobinga najčešće ljudi pred penzijom, ali i mladi koji tek počinju s radom. Razvijenije zemlje sveta se na različite načine bave različitim oblicima mobinga, ali za sada je Švedska jedina država u kojoj je mobing krivično delo podložno kažnjavanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: