NSPM: Šta kažu penzioneri u Srbiji

Publikacija Nova srpska politička misao objavila je na svom sajtu istraživanje o raspoloženju i stavovima penzionerske populacije u Srbiji.

Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, istraživanje je rađeno sa ciljem da se "malo dublje skenira stanje svesti, problema, raspoloženja i razmišljanja naših najstarijih sunarodnika i sugrađana, uključujući, razume se, na koncu i njihove stavove prema aktuelnoj političkoj situaciji, izborima i ličnostima".

NSPM navodi da je istraživanje pokazalo da je ova populacija "najmanje imuna" na manipulativne aktuelne vlasti, kao i da se starost preklapa sa nižim obrazovanjem, slabijim materijalnim položajem i slabom informisanošću, odnosno upućenošću na informacije koje se dobijaju preko "kontrolisanih tv ekrana".

Prema istraživanju kojim je obuhvaćeno 1.000 ispitanika, većina veruje da se situacija u zemlji kreće u lošem smeru - 33,6 odsto, 29,8 odsto je onih koji misle da se kreće u dobrom smeru, dok je "na sredini" 23,4 odsto ispitanika.

Za razliku od tog odgovora, na pitanje o tome kako žive u odnosu na pre tri godine, skoro polovina kaže da je stanje "isto" (45,8 odsto), odgovor gore je dalo 35,4 odsto ispitanika, a bolje 13,3.

Što se materijalnog stanja tiče, srednja ocena je "dvojka", iako je "trojku" zaokružilo najviše ispitanika 34,5 odsto. Onih koji daju jedinicu je 22,3 odsto, dvojku 34,2 odsto, četvorku 8,2 odsto, a peticu 0,8 odsto.

Istraživanje možete pročitati na ovom linku.

Prati B92 na Viberu

Info

I Kosovu potrebna komisija za istraživanje ubistava novinara

Slučajevi trinaest ubijenih novinara na Kosovu od avgusta 1998. do 2005. do danas nisu rasvetljeni. Predstavnici novinarskih udruženja koja okupljaju i srpske i albanske novinare smaraju da bi formiranje komisije za istraživanje ubistava novinara na Kosovu moglo da pomogne da se u tim slučajevima pronađu dokazi i pokrenu procesi.

Pregled stampe sreda 15.02. 08:36 Komentara: 0
strana 1 od 1001 idi na stranu