Roboti spremaju osnovce

U okviru programa „Bitka za znanje”, u Srbiji počinje velika nacionalna akcija KODigranje, namenjena razvoju nove pismenosti kod dece osnovnoškolskog uzrasta i njihovom osposobljavanju za život u 21. veku. Organizator je Fond B92, uz podršku Ministarstva prosvete.

Info

Izvor: Sandra Gucijan, Politika

Četvrtak, 12.01.2017.

14:34

Roboti spremaju osnovce
Foto: B92

Akciju je osmislio hrvatski filantrop Nenad Bakić, koji je i prvi donator. Cilj je da se uz pomoć učenja programiranja/kodiranja kroz igru kod osnovaca razvije kritičko mišljenje i veštine rešavanja problema, ali i da se motivišu da se u budućnosti bave tzv. STEM zanimanjima (prirodne i matematičke nauke, tehnologija i inženjerstvo).

„Bitka za znanje” i akcija KODigranje podrazumevaju opremanje osnovnih škola u Srbiji IT i robotičkom opremom i obučavanje nastavnika da je koriste kao nastavno sredstvo, koje je u primeni širom Evrope i u Australiji. Fond B92 planira da u narednom periodu svim zainteresovanim osnovnim školama u Srbiji obezbedi po pet mBot robota koji su jednostavni za sklapanje i programiranje, ali takođe omogućavaju i naprednije korišćenje. Planirana je i obuka nastavnika za samostalan rad sa učenicima u ovim oblastima, a u okviru akcije biće organizovana i takmičarska liga KODigranja u kojoj će, sa svojim timovima, učestvovati sve škole kojima su mBot roboti donirani. Timove će sačinjavati učenici od 5. do 8. razreda, a najuspešniji će dobiti nagrade – još naprednije robote i drugu IT opremu kako bi stečena znanja mogli dići na viši nivo.
Foto: B92
Konferencija za medije, na kojoj je juče predstavljena ova akcija, počela je na neuobičajeno: novinarima se prvi obratio robot Digi, rečima: „Vidimo svetlost u budućnosti za našu decu. Počinje čas robotike.” Nakon toga se začulo školsko zvono. Na pozornici su, uz govornike, bile postavljene kutije sa robotima (mBotovi) koji će biti podeljeni osnovcima širom Srbije.

Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92, rekao je da posle bitke za bebe i porodilišta, kreće bitka za znanje i da će trajati naredne dve-tri godine. Do akcije je došlo zahvaljujući hrvatskom preduzetniku i filantropu Nenadu Bakiću.

– Ne samo da je dozvolio da iskoristimo njegovu ideju, koja je već zaživela u Hrvatskoj, već je i donirao 13.000 evra za prvih 200 mBotova. Oni će stići u 40 škola, a koristiće ih hiljadu đaka. On je ovde došao sa suprugom i delom tima, koji će preneti znanje edukatorima koji će potom obučavati nastavnike u školama – objasnio je Matić.

On je rekao da se nada da će donatori u Srbiji brzo reagovati jer je plan da su u drugom polugodištu uključi ukupno 200 škola, što znači da je potrebno da se kupi još 800 robota. Plan je da u školskoj 2017/18 godini 450 škola bude opremljeno sa 2.250 robota (što košta 225.000 evra), a 2018/19 još 600 sa ukupno 3.000 robota (300.000 evra).
Foto: B92
Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, rekla je da se nada da će društveno odgovorne kompanije prepoznati značaj ove ideje i dodala da bi Ministarstvo prosvete trebalo da predvodi ovu akciju.

Ona je podsetila da je od iduće godine informatika obavezan predmet, da je deo sadržaja i kodiranje, tj. programiranje i da je bilo logično što su prosvetne vlasti podržale ovu ideju jer je već pokrenut čitav niz promena sa ciljem da se podigne digitalna pismenost i uvede preduzetnički duh među đacima.
Foto: B92
Kako se čulo, prema podacima Ekonomskog instituta, Srbiji danas nedostaje 30.000 stručnjaka iz oblasti IKT-a, a udružena prognoza više od dvadeset ministarstava obrazovanja evropskih država kaže da će Evropi već do 2020. godine nedostajati 800.000 profesionalaca iz ove oblasti. Programiranje je osnova svega, a poznavanje osnova informatike zahteva 90 odsto današnjih poslova.

Akciju su na predstavljanju u „Reksu” podržali i Udruženje profesora informatike Srbije, Centar za kreativno razmišljanje „Kliker” i firma FCBA.

Zanimljivo je da su novinari imali priliku da se poigraju sa robotima koji su kineske proizvodnje, ali su, kako su nam rekli, vrlo kvalitetni, da su sav pres-materijal dobili u elektronskom obliku, ali uz to i na poklon male zelene table sa kredama, kao podsetnik gde smo trenutno u školama, a gde želimo da budemo.

Hrvatski školski roboti u službi 8000 učenika

Foto: B92
Veran Matić je rekao da je godinu dana pratio blog Nenada Bakića, jednog od najuspešnijih hrvatskih preduzetnika, filantropa i osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i predložio mu sastanak do kojeg je došlo veoma brzo. Reč je o čoveku koji je akciju pokrenuo u Hrvatskoj pod geslom „Gde će moje dete biti 2031. godine”, a sa željom da svaki đak dobije priliku da uči veštine neophodne za 21. vek, da se što više mladih opredeli za STEM zanimanja i da se tako što više mozgova zadrži u zemlji.

– Nauka, tehnologija, inženjering i matematika su oblasti koje odvlače u inostranstvo najviše mladih iz Hrvatske, Srbije i sa prostora eks-Jugoslavije, a kao i u svim nekadašnjim socijalističkim zemljama, obrazovni sistem se teško menja. Zato smo mi odlučili da „hakujemo” sistem. Našu ideju nisu prepoznale hrvatske prosvetne vlasti, i zato mi je drago što je iza ove priče u Srbiji odmah stalo Ministarstvo prosvete. Trenutno je u hrvatskim školama 1.800 robota, koristi ih 8.000 učenika, a glavni pokrovitelj nam je predsednica Kolinda Grabar Kitarović – rekao je Bakić.

Posle Hrvatske i Srbije, akcija se širi na Bosnu i Hercegovinu, tj. Mostar i Banjaluku, a ideja je da zaživi i van granica bivše Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: