Nedeljnik: Vučić sa Durakovićem i preživelima iz Srebrenice kod Klintona

Premijer Srbije Aleksandar Vučić govoriće na završnoj plenarnoj sednici godišnje konferencije porodičnog dobrotvornog fonda Bila, Hilari i Čelzi Klinton, otkrila je Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

Info

Izvor: B92

Subota, 27.08.2016.

10:38

Nedeljnik: Vučić sa Durakovićem i preživelima iz Srebrenice kod Klintona
Foto: Tanjug

Ova ekskluzivna informacija objavljena je u četvrtak, da bi je dva dana kasnije u srpskim medijima pojaviila netačna informacija

"Tema skupa, koji se održava samo nekoliko dana pre prve debate na kojoj će Hilari Klinton odmeriti snage sa Donaldom Trampom, je "Partnerstvo za globalni napredak", a organizatori su Hilarin suprug Bil Klinton i njihova ćerka Čelzi. Uz Vučića govoriće još tridesetak gostiju iz raznih zemalja, među kojima i premijer Italije Mateo Renci, predsednik Argentine Maurisio Makri, direktori globalnih korporacija", piše u jednom dnevnom listu.

Istina je, ipak, kako se jasno vidi na sajtu Klintonovih, da će Aleksandar Vučić biti govornik na završnoj, plenarnoj sednici pod nazivom “Imagine All the People”, gde mu sagovornici, pred moderatorom Bilom Klintonom, 42. predsednikom Sjedinjenih Američkih Država, neće biti Makri ili Renci, već gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković, preživeli iz Srebrenice Avdija Ibrahimović, kao i glumac i režiser Ben Aflek, profesorka neuronauke Suzan Diker i potpredsednica Fondacije, Čelzi Klinton.

"Moramo da posvetimo svoja srca i umove empatiji, kooperaciji i akciji kako bismo stvorili mir i prosperitet. Ova sesija će istraživati prirodu i nauku empatije i zamisliti kako svako od nas može da je primeni u poslu i životu – stoji, između ostalog, na sajtu CGI.

Ovo, inače, neće biti prvi susret Bila Klintona i premijera Vučića na temu Srebrenice. Predsednik Klinton bio je gost u Potočarima prošlog jula, kada je Aleksandar Vučić brutalno napadnut na komemoraciji povodom dvadesete godišnjce zločina u Srebrenici.

"Žalim zbog tog incidenta, ali se to ne bi dogodilo da je Vučić došao malo kasnije, nakon što je počela molitva ili da je samo išao na komemoraciju. Mislim da je ljudima ipak bilo drago da je bio na komemoraciji, ali da ništa od onoga što je tamo bilo rečeno ova gomila ljudi nije čula i onda su ostali u šoku kad su ga videli –kazao je Klinton nakon incidenta.

Nekoliko meseci nakon toga, 11. novembra, Vučić je u poseti Srebrenici, na Investiciono-razvojnoj konferenciji “Mogućnost i perspektive razvoja”, najavio da će Vlada Srbije u narednom periodu uložiti u Srebrenicu 10 miliona maraka. To, ipak, nije bilo dovoljno da postane poželjan u Srebrenici na komemoraciji u julu ove godine, pa niko iz državnog vrha nije bio u Potočarima.

Sada će, ipak, sa Durakovićem i sa Ibrahimovićem govoriti pred Bilom, Čelzi i naravno Hilari Klinton.

“Četrdeset drugi američki predsednik vešto se dosetio da godišnju konferenciju porodičnog dobrotvornog fonda drži u vreme redovnog zasedanja Generalne skupštine UN, koje sredinom septembra u Njujork privuče stotinjak šefova država. Kod Klintonovih je glamuroznije nego na Ist Riveru: kod njih srećete najmoćnije, najbogatije i najslavnije ljude na svetu”, napisala je Ljiljana Smajlović u kolumni u Nedeljniku.

“Davno smo rekli da bi premijer Srbije mogao da bude uzdržaniji u izboru stranaca koje naziva prijateljima, ali je u ovom slučaju možda samo ispao dobar đak. Pažljivo je pročitao mejlove verovatne buduće američke predsednice i izvukao isti zaključak kao i Karlos Slim, Džordž Soros i Mateo Renci: isplati se druženje sa Klintonovima jer gospođa Klinton to ume da ceni”, kaže se u kolumni Ljiljane Smajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: