Ljiljana Smajlović: Ja sam podnela ostavku, Vučić mi je dao otkaz

U ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik, prvom nakon odlaska iz "Politike", Ljiljana Smajlović govori o "Politici" i politici, Vučiću, kao i o Olji Bećković, Dragoljubu Žarkoviću, Tijaniću, napadima iz NIN-a, Bujoševiću, Basari, Tadiću, Kusturici, Petričiću, "patkici"...

Info

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 21.07.2016.

09:46

Ljiljana Smajlović: Ja sam podnela ostavku, Vučić mi je dao otkaz
Foto: Medija centar Beograd / mc.rs

Dojučarašnja glavna urednica Politike Ljiljana Smajlović izjavila je u intervjuu za najnoviji Nedeljnik da joj je otkaz dao Aleksandar Vučić. Ona se u prvom intervjuu nakon ostavke, a zatim i smene, osvrnula na svoj drugi odlazak iz najstarije novinske kuće na Balkanu i otvoreno je govorila o medijskim i političkim prilikama u Srbiji.

"Moj otkaz su potpisale direktorke, ali mislim da sam otkaz dobila od Aleksandra Vučića. Nije fer da svaljujem odgovornost za nezakonit otkaz na direktorke. Ovo je potez vlasnika, i to onog koji ima zlatnu akciju. Zato bih rekla da iza mog otkaza stoji državni vlasnik, odnosno Aleksandar Vučić", ocenila je Ljiljana Smajlović i konstatovala da bi volela da čuje od Vučića zašto ju je smenio, ali da ga to niko ne pita.

"Aleksandar Vučić ne samo što je prećutao sve što se desilo sa Politikom nego je na neki način ponizio redakciju koja je tražila da se o razlozima moje ostavke otvoreno razgovara na sednici Skupštine, organa upravljanja Politikom. Prošli put je rekao nešto u smislu, 'ne čitam te novine, ali tamo mogu sve da posmenjujem'. Rekao je i da ga jedne velike državne novine predstavljaju na najgore moguće načine, da će da se pobrine da one budu u Muzeju apsolutizma i diktature Aleksandra Vučića. Ja sam u toj ideji prepoznala loš propagandni potez Bebe Popovića koji je nešto slično radio u Crnoj Gori. Nedostojno je da premijer koristi Politiku u te propagandne svrhe, jeftine. Da fingira da on u Politici ima ozbiljnog političkog protivnika", rekla je Ljiljana Smajović i podsetila da je prvi put 2008. u Politici smenjena pod tačkom "razno".

"Ja sam tada rekla: 'Kad smenjujete glavnog urednika Politike, radite to pod prvom tačkom dnevnog reda'. Nije tu bitan glavni urednik, bitno je da se ispoštuje Politika", navela je Ljiljana Smajlović i ukazala da se sada nije našla ni pod tačkom "razno" nego je prepuštena dvema anonimnim menadžerkama.

Na opasku Nedeljnika da je sama rekla da je ona dokaz da u Vučićevoj Srbiji nema cenzure, te šta sada misli, ona je potvrdila da su to njene reči, kao i da joj nisu smetale njegove kritike.
Foto: Nedeljnik
"Moram da odam priznanje Aleksandru Vučiću za nešto važno. On na mene nikada nije vršio pritisak. Javno je govorio da nije zadovoljan uređivačkom politikom, ali to smatram fer odnosom. Ja sam pristalica kritike novina. Pristalica sam toga da mediji jedni druge kritikuju. To je 21. vek u novinarstvu... Vučić nije nikada pokušao da izdejstvuje da se o nečemu piše ili ne piše, ili na koji način da se piše. Nije se mešao u uređivanje Politike i nije pokušao da iskoristi svoju ogromnu političku moć za pritisak na mene. Ja sam samo morala da se zapitam u nekom trenutku da li to šikaniranje od direktorki zapravo dolazi od vlasti", rekla je Smajlović i ukazala da je pokušala da s tim suoči Vučića, ali da ju je on svaki put uveravao da to nije tačno i da smatra da ona treba da bude glavni urednik Politike i da ne treba da ide sa tog mesta.

Ljiljana Smajlović je napomenula da se sa Vučićem viđala dva ili tri puta godišnje, kao i da joj je Vučić početkom ili sredinom juna poslednji put rekao da treba da ostane na čelu Politike.

"Vučić bi mi svaki put rekao: "Molim te, ti samo radi svoj posao, onako kako radiš." U nekom momentu više nisam mogla da znam da li to iskreno misli, ili promeni mišljenje kada razgovara sa Mirom Glišić Simić... Vučić bi mi svaki put dao podršku, ali sam se ja svaki put pitala koliko vredi ta podrška. Konačno smo to isterali na čistac. I sada znamo da podršku Vučića ima Mira Glišić Simić, a ne Ljilja Smajlović. Ja ne umem drugačije da zaključim", rekla je u dojučerašnja glavna urednica za najnoviji Nedeljnik koji je na kioscima od 21. jula.

U opširnom intervjuu za Nedeljnik pročitajte šta je Ljiljana Smajlović rekla o Olji Bećković, Dragoljubu Žarkoviću, Tijaniću, napadima iz NIN-a, Bujoševiću, Basari, Tadiću, Kusturici, Petričiću, "patkici"...

Ceo intervju objavljen je u letnjem dvobroju Nedeljnika, koji je od 21. jula na kioscima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: