Janković: Predsednika će birati građani, a ne stranke

Ombudsman Saša Janković rekao je za Nedeljnik da ne želi da učestvuje u kontinuiranoj izbornoj kampanji, u šta je pretvorena naša svakodnevica.

Info

Izvor: Nedeljnik

Sreda, 25.05.2016.

21:06

Janković: Predsednika će birati građani, a ne stranke
Nedeljnik

On je u velikom intervjuu za beogradski list naveo da ne želi nijednim gestom da doprinese relativizaciji mandata i autoriteta funkcije predsednika, a sve u vezi sa proglašavanjem njega kao kandidata za predsednika Srbije, u kako kaže, nepostojećoj izbornoj trci.

“Isto tako ne želim da se time derogira ni takođe važna državna funkcija zaštitnika građana. Svoj posao radim s punom pažnjom i trudom i nastojim da budem još bolji. Postoji vreme kada se radi i vreme kada se bira ko će da radi, sada je još ono prvo. Naša svakodnevica pretvorena je u kontinuiranu izbornu kampanju, ne treba da učestvujem u njoj“, rekao je Janković.

Dodaje da kao što bi smatrao krajnje nedoličnim da neko merka njegovu kancelariju, smatra još neprimerenijim da to neko radi predsedniku Srbije.

"Podsetiću - demokratski izabran predsednik Srbije je Tomislav Nikolić i njegov mandat traje još godinu dana. Izbori za predsednika nisu raspisani jer se, s razlogom, raspisuju tri meseca pre kraja mandata, a ne kada god neko poželi da se kandiduje ili da nekog kandiduje. Ja sam zaštitnik građana i moj mandat traje još otprilike isto toliko", kazao je Janković.

Na pitanje Nedeljnika zašto ga neki iz opozicije već kandiduju, on odgovara da nije prava adresa.

"I Zaštitnik građana i predsednik Republike su dužnosti koje se obavljaju u interesu i ispred svih građana, ne ispred bilo koje stranke, opozicije ili pozicije. Činjenica je da smo u prošlosti za predsednike države stalno imali ljude na čelu ili iz rukovodstva političkih stranaka, pa se verovatno zbog toga predsednik povezuje sa strankama. Predsednika shvatam kao prvog u državi među jednakim građanima, a ne prvog u ime neke političke opcije. Valjda zato u Ustavu piše da predsednik izražava državno, a ne stranačko jedinstvo", naveo je Janković.

U velikom intervjuu za novi broj Nedeljnika, ombudsman je najavio i da će biti obeležena deseta godina postojanja institucije Zaštitnika građana, i to okruglim stolovima širom Srbije, s ciljem učvršćivanja vladavine prava i socijalne pravde, načela građanske demokratije, ljudskih i manjinskih prava i sloboda i pripadnosti evropskim principima i vrednostima, kao temelja na kojima je sazdana naša država.

"Voleo bih da mi se predsednik Nikolić pridruži na nekom od njih, svakako bi njegovo učešće ojačalo te poruke. Kada je Boris Tadić bio predsednik, sa njim sam, na primer, išao u jedno vojvođansko selo da bi smo apelovali na građane da smire međuetničke tenzije. To nije politika, to je državna obaveza, ko god na našim dužnostima bio", rekao je Janković.

Osim o predsedničkoj kandidaturi, u intervjuu za Nedeljnik on se osvrnuo i na svoj odnos prema vlasti i politici, govorio o Savamali, "fantomkama" i tabloidima, aferama ove i prethodnih vlasti, prijateljstvu sa Rodoljubom Šabićem i Vericom Barać, ali i prvi put otkrio sve detalje o aferi "Pištolj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: