Džihadisti iz BiH: Ako BiH uđe u EU, vrata će nam biti otvorena

Gornja Maoča je već više puta bilo u centru pažnje domaćih i stranih medija. Tu su se vijorile zastave IS, odatle su kretali borci za Siriju i Irak. Nemački novinari posetili su to selo u Bosni i Hercegovini.

Info

Izvor: Dojèe vele

Utorak, 09.02.2016.

13:29

Džihadisti iz BiH: Ako BiH uđe u EU, vrata će nam biti otvorena
foto: Beta/AP

Gornja Maoča, malo selo u brdima na severoistoku Bosne i Hercegovine. Na pašnjaku u brdovitom zimskom pejzažu pasu ovce. I stanovnici žele baš jednu ovcu – kao honorar za intervju s nemačkom javnom televizijom ARD.

Snage bezbednosti BiH pretpostavljaju da se u tom selu regrutuju teroristi. Odavde su mnogi otišli u džihad.

Predstavnik dvestotinak stanovnika sela je Edis Bosnić. Taj 35-godišnjak se pokazuje kao miroljubiv, ali je istovremeno fasciniran idejom „Islamske države“ o utemeljenju svetskog kalifata: „Da li je to naša želja? Naravno“, kaže on. „Naravno da želimo da svi muslimani žive u jednoj državi, u kojoj više ne bi imali probleme. U kojoj svi muslimani imaju iste pasoše i u kojima piše da verujem u Alaha i u našeg proroka Muhameda.“

Paralelno društvo

Bosnić nosi dugu bradu. Na Tviteru prati radikalne salafiste, recimo Abu Mutana koji regrutuje borce za ID, ali i za Fronta Al-Nusra čiji se pripadnici bore u Siriji. U selu su se svojevremeno vijorile zastave ID. Policija je tu više puta sprovodila racije. Jedan stanovnik sela je pre četiri godine izvršio napad na američku ambasadu u Sarajevu. Usledila su hapšenja. I Bosnić je jedno kraće vreme bio u zatvoru.

„Mi ne priznajemo zakone, ne poštujemo ih“, kaže Bosnić. „Pogotovo u srcu pogotovo. Zašto? Zato što nije bilo pravedno da nas strpaju u zatvor.“

Iz Bosne i Hercegovine je do sada u rat u Siriji i Iraku otišlo oko 200 osoba – između ostalog i iz Gornje Maoče. Tragovi iz tog brdskog sela vode i do salafista u Beču, recimo do radikalnog propovednika Ebua Tejme, protiv kojeg se u Gracu vodi sudski postupak. Mijo Krešić, zamenik ministra bezbednosti BiH, priznaje: „Očigledno nekim stvarima nismo poklonili dovoljno pažnje. U međuvremenu se enormno povećao broj protivnika Ustava, onih koji, umesto demokratije, žele život isključivo u skladu sa šerijatskim pravom.“

Nadaju se ulasku u EU

Salafisti iz Nemačke hvale pobožnost stanovnika Gornje Maoče i pozivaju na prikupljanje dobrovoljnih priloga za to selo. Edis Bosnić oduševljen je time što BiH želi da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. On već sanja o islamskoj misiji bez granica.

„Ako BiH jednoga dana uđe u EU, to će nam otvoriti mnoga vrata. Tada možemo da bude aktivni i na drugim mestima. To bi bilo mnogo lakše s otvorenim granicama. Tada bi naš predivni islam mogli da damo i Nemcima.“

I u drugim delovima Bosne i Hercegovine vidljiva je tiha islamizacija. Pa i u Sarajevu. To omogućavaju dolari Saudijske Arabije. Ne samo da je novcem iz te države sagrađena najveća tamošnja džamija, već i dva ogromna trgovačka centra. U njima postoji i prostor za molitvu – što nije uobičajeno za Bosnu i Hercegovinu. A u supermarketima u tim centrima zabranjena je prodaja alkohola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: