"Vučić vodi dvostruku politiku prema BiH"

Proteklih 15 godina, od kada su potpisani bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije, bilo je više padova, nego uspona. Svako malo dešavale su se ekscesne situacije zbog kojih bi jedni ili drugi povlačili ambasadore, a bilo je i perioda kada je odbijan dolazak najviših predstavnika vlasti u Beograd ili Sarajevo.

Info

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Sreda, 22.07.2015.

11:00

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Brojna su otvorena pitanja - od granica, problema u pravosudnoj saradnji koja se tiču procesuiranja ratnih zločina, statusa izbeglica u obe zemlje, ali i onih koji se odnose na imovinsko-pravne odnose.

No, ono što analitičari iz BiH u prvi plan stavljaju je problem i Bosne i Hercegovine i Srbije, a to je suočavanje sa prošlošću.

„Bez prevladavanja prošlosti nema budućnosti. Sadašnja igra Srbije u kojoj je Republika Srpska tretirana kao međunarodni politički subjekt, i u kojoj Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma forsira Republiku Srpsku ka njenom podržavljenju, neprestano dovode u pitanje međunarodni suverentitet Bosne i Hercegovine, odnosno državne strukture u Sarajevu“, smatra profesor na sarajevskom univerzitetu Enver Kazaz.

Niko u Bosni i Hercegovini ne spori činjenicu kako je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da ima pravo na specijalne veze sa Republikom Srpskom.

No, susedima se često zameri kako te veze zloupotrebljavaju, a neki idu i korak dalje, pa kažu kako navedeni sporazumi dovode u pitanje održivost države Bosne i Hercegovine. Tim pre, jer bi više trebalo razvijati odnose dve zemlje, posebno ako se u obzir uzme činjenica da obe u prvi plan stavljaju regionalnu saradnju i put ka Evropskoj uniji. O tome profesor na banjalučkom univerzitetu Miloš Šolaja kaže:

„Činjenica je da je Evropska unija standard koji ujedinjuje Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ali treba ponekad zaviriti i u unutrašnje odnose i u jednoj, i u drugoj zemlji, gde ti odnosi često budu i politički poligon za unutrašnje sukobe, odnosno za unutrašnje političke promocije, pa se onda s tim vrlo često poigrava.“ Profesor na mostarskom Univerzitetu Slavo Kukić sadašnje odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije ocenjuje najgorima do sada. Pri tome, Kukić kaže kako veliku odgovornost snosi srpski premijer Aleksandar Vučić za koga kaže da vodi dvostruku igru prema Bosni i Hercegovini.

Sada imate, doista, jedan privid. U verbalnom smislu premijer Srbije gospodin Vučić pokušava, utisak je, te odnose otopliti, a iza te verbalne ravni ono što stvarno čini, nisam siguran da doprinosi otopljavanju odnosa između dveju zemalja. Tu mislim, pre svega, na njegov stav prema Republici Srpskoj, ne kao dieu Bosne i Hercegovine, već kao samostalnom državnom entitetu i zbog činjenice da on i danas, 20 godina od završetka rata, nije spreman gospodinu Dodiku kazati da mu je glavni grad Sarajevo, a ne Beograd. Uostalom, jedna od njegovih zadnjih izjava je tako intonirana da - niti ima Republike Srpske bez Srbije, niti Srbije bez Republike Srpske“, ističe Kukić.

Profesor Kukić dalje navodi i kako sadašnja politika koja Beograd vodi, daje krila vlastima u Republici Srpskoj, koje već godinama prete otcjepljenjem.

„Ukoliko svetski centri moći ne primene mogućnosti koje im je dao Dejtonski mirovni sporazum, a iskreno se nadam da će te mogućnosti biti i iskorištene, pre svega bonska ovlašćenjai i to u njihovopj najradikalnijoj formi, u formi u kojoj ih je iskoristio Petrich i Ashodwn“, zaključuje profesor Kukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: