Vreme je da žena bude papa

U ekskluzivnom intervjuu za najnoviji broj NIN-a katolička časna sestra i „nova ikona levice“, kako Terezu Forkades nazivaju svetski mediji, kaže da je Evropska unija „jedna antidemokratska organizacija“ i da „ukoliko se to ne promeni, ne savetuje nikome, pa ni Srbiji da joj se pridruži.“

Info

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

13:32

Default images
Foto: Gettyimages

Licemerje kapitalizma da podstiče protok robe, ali ne i ljudi, ona ilustruje upravo na primeru EU.

„Rastuća kriminalizacija ilegalnih imigranata je primer za to. Prepreke za velike korporacije nestaju, dok legalni imigranti gube pravo da se spoje sa svojim porodicama,“ kaže Forkades, koja širom Evrope drži brojna predavanja i inspiriše mnoge pokrete, ekonomiste i političare.

Kritikujući trenutni model ona kaže da su „vlade zapadnih demokratija podređene velikim korporacijama. Zašto pokret ogorčenih u Španiji i drugde kliče: „Živimo u lažnoj demokratiji“ i „Naši političari ne predstavljaju nas“? Jer su 90 odsto predstavnika u američkom Kongresu milioneri. Zato oni i ne mogu predstavljati američki narod, čija ogromna većina nisu milioneri.“

Forkades predlaže miran, ali radikalan raskid sa dosadašnjim modelom nacionalizacijom banaka i energetskog sistema, izlaskom iz saveza i formiranjem manjih samodovoljnih zajednica.

„Većina evropskih levih partija, a naročito socijaldemokratske, su partije sistema. Snažno su povezane sa velikim korporacijama i imaju ogromne dugove, koji ih čine zavisnim od banaka i nesposobnim da dovedu u pitanje moć svojih poverilaca. S većinom crkvenih zvaničnika, problem je isti kao i sa levim partijama. Oni su ugrađeni u sistem i imaju korist od njega.“

U crkvi se, kako kaže, njena ideja da žena može biti papa, mnogima dopada, „ali su neki njome skandalizovani.“

Sestra Forkades, koja je javno zdravlje i teologiju doktorirala u Barceloni i na Harvardu, pridružila se pokretu Indignados, koji je 2011. organizovao masovne proteste protiv mera štednje i napisala Manifest kojim poziva na nezavisnost Katalonije.

Po prvi put u NIN-u najavljuje da bi, ipak, razmislila i o ulasku u politiku zbog ostvarenja ciljeva kojima stremi.

„ Razmislila bih o ulasku u politiku isključivo na kratak period, od godinu ili dve, iako bih u tu svrhu, privremeno morala da napustim moj manastir“.

U svetu je postala poznata kada je 2009. godine objavila video o sprezi farmaceutske industrije i vlasti, upozoravajući da vakcina protiv svinjskog gripa nije dovoljno testirana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: