"Da više ne bude podela na partizane i četnike"

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da bi želeo da epilog rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda i da više ne bude ideoloških podela na partizane i četnike.

Info

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 14.05.2015.

13:08

Default images
Foto: Beta, arhiva

"Ja bih želeo da epilog rehabilitacije Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda. I verujem da će tako biti", rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) za "Nedeljnik" od četvrtka, pre odluke suda o rehabilitaciji.

Upitan da li to znači da SPC zapravo podržava rehabilitaciju četničkog vođe, patrijarh je kazao da "SPC podržava samo istinu".

"Istina je najlekovitija za sve nas. I za narod i za crkvu. I za našu prošlost i za našu sadašnjost i za našu budućnost", dodao je patrijarh Irinej.

Govoreći o značaju rehabilitacije Mihailovića, patrijarh je naglasio: "Istina je spora, ali dostižna".

"Vreme je da istoriju prepustimo istoričarima, a da srpski narod prestane da se deli samo na osnovu toga ko je nekad kojim putem pošao", kazao je patrijarh Irinej.

On je potvrdio da je nameravao da prisustvuje završnoj reči u sudskom procesu.

"Želeo sam da odem da podržim istinu, ali sam zbog obaveza i priprema Sabora SPC bio sprečen. Crkva je imala svog predstavnika", kazao je poglavar SPC. Viši sud u Beogradu je usvojio zahtev za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića. Sud je utvrdio da Mihailović nije imao fer i pravično suđenje 1946. godine i da mu nije data mogućnost žalbe na presudu.

Predsedavajući sudskog veća Aleksandar Trešnjev rekao je, obrazlažući presudu, da sud nije utvrđivao činjenicu da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, već isključivo da li je imao fer i pravično suđenje.

"Ovo nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini jer je to učinjeno brojnim zakonima koji se odnose na boračka pitanja, već isključivo da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje", rekao je Trešnjev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: