Tadić: Opet bih se izvinio; Josipović: Fašizam ne spava

Bivši predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović prvi put zajedno, ekskluzivno u novom broju Nedeljnika, govore o srpsko-hrvatskim odnosima, o paljenju zastava i pomerenju, Tomislavu Nikoliću i Kolindi Grabar Kitarović, Vučiću i Šešelju, Titu i Miloševiću, ratu i Hagu, četnicima i ustašama.

Info

Izvor: Nedeljnik, 9. april 2015.

Četvrtak, 09.04.2015.

09:21

Default images

Tadić je ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske svakako lošiji nego u vreme predsedničkih mandata Ive Josipovića i njega.

"Odmah nakon predsedničkih izbora i u jednoj i u drugoj zemlji, imali smo nagoveštaje tog negativnog trenda, kroz izjave koje dovode u pitanje teritorijalni integritet i Srbije i Hrvatske. Nikolić je nakon izbora izjavio da je Vukovar srpski grad, a Kolinda Grabar- Kitarović je pohitala da izdvoji Vojvodinu iz sastava Srbije. Takva retorika pripada radikalnim nacionalističkim opcijama, a upravo sudar takvih politika nas je i doveo do ratova devedesetih i svih tragičnih posledica tih ratova. Zato je danas izuzetno opasno kada dolazi do bilo kakvog pogoršavanja odnosa Srbije i Hrvatske, a kamoli do ovakve eskalacije do koje je dovela najava povratka Šešelja u Hag i paljenje hrvatske zastave", naveo je Tadić.

Ivo Josipović kaže da je Vojislav Šešelj ratni huškač, a paljenje zastave je provokacija "koja ima za cilj unijeti nemir među ljude i pokvariti međudržavne odnose".

"Iako važnost Šešelja ne treba precijenjivati, sigurno je da na njegove provokacije treba reagirati, prvenstveno Srbija. Naravno, i u Hrvatskoj je trebalo reagirati jer paljenje zastave uvijek nosi opasan naboj, posebno kada tako što čini osoba sa Šešeljevom reputacijom i poviješću".

Na ovo Boris Tadić odgovara da je Hrvatska neadekvatno i preterano reagovala povlačenjem ambasadora, "jer nije vlast u Srbiji zapalila hrvatsku zastavu".

"Pa više puta su desetine hiljada hrvatskih navijača na utakmicama uzvikivali parole 'Ubij, ubij Srbina' ili su bile paljene srpske zastave u Hrvatskoj, pa nismo zbog toga povlačili ambasadore. Niko se više ne raduje paljenju hrvatske zastave u Srbiji od istih takvih šovinista i nacionalista iz Hrvatske", naveo je Tadić za Nedeljnik.

Ivo Josipović pričao je i o četnicima i ustašama.

"Fašizam, čija je inačica ustaštvo, ne spava nigdje u svijetu. Zar i u Srbiji ne prepoznajete isto? Četništvo i ustaštvo su išli ruku pod ruku. Ali, činjenica da postoji određeni krug proustaški orijentiranih ljudi, ne znači da se itko, bio Hrvat ili Srbin, treba bojati. Hrvatska je dominantno antifašistički orijentirana i proustaška politika je kod nas ipak marginalna."

Na pitanje da li je jugonostalgičar, Josipović odgovara:

"Ako me pitate da li bih da se Jugoslavija obnovi, moj je odgovor čvrst i jasan - nikako! Ali, ako me pitate jesam li u bivšoj državi imao lijepih životnih trenutaka kojih se rado sjećam, prijatelja, nekih vrijednosti koje cijenim, odgovor je svakako pozitivan. Tita smatram jednim od velikana naše povijesti, sa dobrim, ali i lošim stranama njegove vladavine. Procjene povijesnih ličnosti ipak moramo činiti u kontekstu vremena i prostora u kojemu su živjele i djelovale. Tito sigurno nije bio demokrata, dapače. Ali, ukupnost njegova djelovanja treba suditi polazeći od okolnosti vremena u kojem je živio."

Boris Tadić bio je prvi srpski zvaničnik koji se izvinio zbog srpskih zločina.

"Nisam se pokajao zbog izvinjenja, jer smatram da je to bio neophodan čin. I danas i u Srbiji i u Hrvatskoj mnogi ne razumeju ne samo političku, već i etičku dimenziju tog čina. Upravo zbog te etičke dimenzije bih to opet učinio", jasan je Tadić.

Tadić i Josipović su odbacili opaske, koje su svojevremeno stizale iz naprednjačkog tabora da su dok su vodili dve zemlje razvijali samo lične i prijateljske, a ne i međudržavne odnose. Ali, zašto je Aleksandar Vučić išao na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović, a Tadić na Josipovićevu nije?

"Ja nisam išao na inauguracije jer sam poštovao i sprovodio tadašnju državnu politiku Srbije. Vučić nije imao takvu vrstu prepreke. Ja sam, međutim, odlazio u Hrvatsku u mnogo težim okolnostima i iz razloga koji su nosili neuporedivo veći rizik, nego što je danas odlazak na predsedničku inauguraciju", rekao je Tadić u velikom intervjuu za Nedeljnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: