"Otac arhanđela smrti" - irački ratni selebriti

Borbe protiv Islamske države besne u Tikritu, gde iračka vojska dobija pomoć od desetina pripadnika šiitskih naoružanih jedinica. Jedan borac privlači posebnu pažnju medjia, lokalne, ali i svetske javnosti. On ima stotine hiljada fanova na internetu, ali njegova priča pruža uvid i u funkcionisanje propagandne mašinerije Irana, piše BBC.

Info

Izvor: BBC

Sreda, 18.03.2015.

12:44

Default images
Foto: Facebook

On nosi sekiru, mač i automatsku pušku, a njegove avanture na ratištu su ušle u legendu. Ali ko je čovek koga hiljade ljudi na mreži zoev "otac arhanđela smrti"?

On je ćelav, ima veliku bradu i na slikama se najčešće smeje, čak i kada je do zuba naoružan. Fejsbuk stranica posvećena njegovim delima ima 300.000 fanova, od toga najviše onih sa ratnih područja u Iraku.

Njegovo ratno ime je Abu Azrael - "otac arhanđela smrti".

Međutim, kako piše BBC, ništa nije tako jednostavno kada se govori o borbi protiv ID i mnoge podatke je teško proveriti.

Pravo ime Abua Azraela je Ajub Falehj al-Rubaije, kaže da se borio protiv ID na bar šest frontova, ali njegovo iskustvo seže mnogo dalje od aktuelnog sukoba sa trenutno najpoznatijom svetskom terorističkom grupom.

Al Rubaije je za AFP rekao da je bio deo vojske Mahdi, lokalne milicije koja se borila protiv američkih snaga u Iraku. Takođe, kaže da se borio protiv sirijskih poubnjenika u blizini Damaska.

U svojoj priči za AFP, Abu Azrael kaže da postoje dve strane medalje i dok opisuje nemilosrdne borbe protiv ID, govori o svojim iskustvima kao oca petoro dece.

"Možete me često videti kako vozim svoju decu u školu. Tada sam potpuno miran. Međutim, Islamskoj državi prikazujem drugo lice", kaže on.
Foto: Facebook
Jasna suprotnost između njegovih avantura na ratištu i "običnog života" predstavljaju deo priče koji privlači najviše pažnje.

AL-Alam, državna TV mreža u Iranu, objavila je i da je on profesor fizičkog na iračkom univerzitetu, da trenira tekvondo i streljaštvo.

Međutim, informativni Tviter nalog @IraqLiveUpdate je objavio da Abu Azrael ima bogato vojno iskustvo i da je dugogodišnji pripadnik iračkih specijalnih jedinica.

BBC piše da je, bez obzira na detalje o njegovom privatnom životu, priča o Abuu Azraelu značajna i zbog uvida u iransku propagandnu mašineriju.

Prisustvo velikog broja šiitskih boraca u Tikritu, srcu sunitske teritorije u Iranu, za mnoge je znak uzbune. Neke borbene jedinice imaju navodne veze sa Iranom, pa se strahuje da bi njihovo prisustvo moglo da dodatno destabilizuje region.

Takođe, jedna od Fejsbuk strana koja najviše promoviše njegov lik pre svega je posvećena iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Abu Azrael je član Kata'ib Imam Ali grupacije, koja je formirana prošlog leta.

"Pratim šiitske milicije na društvenim mrežama i ovo što vidimo se uklapa u model organizovane kampanje. Imao je svoje profile i stranice od kraja 2014. godine. Izgradili su ceo lik veoma dobro, a prve objavljivane fotografije su ga prikazivale kako čini herojska dela i veoma interesantne stvari", kaže stručnjak za šiitske naoružane borce Filip Smajt sa Univerziteta u Merilendu.

On ističe da je njegova grupa postavljala mnogo mračnije stvari na Fejsbuku i Tviteru - uključujući i slike odrubljenih glava, za koje tvrde da pripadaju borcima ID.

Većina Abu Azraelovih fanova na Fejsbuku su Iračani, ali i njihovi susedi iz Irana su veoma aktivni u praćenju njegovih dela i šerovanju fotografija na kojima on vozi bicikl kroz ratnu zonu, pa čak i karikatura na kojima su prikazane njegove pobede nad ID.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: