Svet se sve više naoružava

Svet se naoružava! Izvoz i uvoz oružja je u periodu od 2010. do 2014. porastao je za 16 odsto u odnosu na prethodni petogodišnji period 2005-2009, objavio je stokholmski institut SIPRI.

Info

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2015.

12:26

Default images
Foto: Beta/AP

U najnovijem izveštaju za period 2010-2014. stokholmski Međunarodni institut za istraživanje mira SIPRI beleži da su pet najvećih izvoznika oružja SAD, Rusija, Kina, Nemačka i Francuska. Te države zajedno su izvezle 75 odsto ukupnog izvoza oružja u svetu.

Daleko ispred svih zemalja su SAD i Rusija koje zajedno u izvozu oružja u svetu učestvuju sa 58 procenata. Evropska unija smanjila je izvoz oružja za 16 odsto u odnosu na prethodni period 2005-2009, kada je izvozila više od SAD i Rusije.

SAD i dalje ubedljivo na prvom mestu

Izvoz iz Sjedinjenih država je, u odnosu prethodni petogodišnji period, porastao za 23 odsto i sada čini 31 procenat ukupnog izvoza u svetu.

SAD izvoze oružje u 94 zemlje sveta i po tome su takođe na samom vrhu liste, daleko ispred svih. Jedan od autora izveštaja SIPRI Simon Vezeman, kaže da su razlozi za povećani izvoz sada drugačiji nego ranije kada su oni prevashodno bili političko-strateške prirode: "SAD su smanjile budžet za odbranu i sada industrija oružja iz te zemlje traži druga tržišta. Ne radi se tu više o ekstra zaradi, kao ranije, već o ozbiljnom delu posla."

Izvoz iz Rusije povećao se za 37 procenata i sada čini 27 odsto ukupnog izvoza oružja u svetu. I dok SAD relativno ravnomerno raspoređuju svoj izvoz po zemljama, Rusija daleko najviše oružja izvozi u Indiju, zatim Kinu, pa Alžir.

Rusija je izvezla oružje u 56 država, a 2014. i separatistima u Ukrajini, mada je to teško dokazati. Ipak, Simon Vezeman kaže: „Neko oružje koje koriste separatisti u Ukrajini je toliko novo, da mora da je stiglo iz Rusije."On dodaje da će SIPRI i dalje pomno pratiti tamošnju situaciju i napominje: „Mi ne kažemo šta je dobro, a šta loše. Mi se samo bavimo činjenicama."

Skoro jednaki po izvozu: Kina, Nemačka i Francuska

Kina, koja je prethodnom izveštaju za period 2005-2009 bila na devetom mestu, sada je treći izvoznik oružja u svetu i nalazi se u ravni sa Nemačkom i Francuskom. Najveći kupac kineskog oružja je Pakistan, a zatim slede Bangladeš i Mjanmar.

Kina je, inače, zemlja sa drugim po veličini vojnim budžetom na svetu, odmah posle SAD. Kina razvija sopstveno oružje i spada u diskontne izvoznike: "Kinsko oružje je uvek malo jeftinije nego isto iz drugih zemalja", kaže Vezeman.

Nemačka izvozi oružje u 55 zemalja, a najviše u SAD, zatim u Izrael i Grčku. Nemačka je u odnosu prethodni petogodišnji period, značajno smanjila izvoz oružja – čak za 43 precenta. Francuska je svoje oružje najviše prodavala u zemljama kao što su Maroko, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Najviše oružja uvozi Indija – i to iz Rusije

Pet najvećih uvoznika oružja su Indija, Saudijska Arabija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Pakistan. Te zemlje su ukupno uvezle 33 odsto oružja koje je cirkulisalo na svetskom tržištu. Gledajući po regionima, najveći kupac oružja je Azija sa Okeanijom (48 odsto) zatim Bliski istok (22 odsto), Evropa (12 odsto) Amerika (10 odsto) i Afrika (9 odsto).

Najveći porast uvoza oružja od 2010. do 2014. u odnosu na period 2005-2009, zabeležen je u Africi gde je veći za 45 odsto, zatim u Aziji i Okeaniji (37 odsto), Evropi (36 odsto) Bliskom istoku (25 odsto) i u Americi za sedam odsto.

Interesantno je da su SAD, mada najveći izvoznik oružja, na osmom mestu u svetu po uvozu. SAD najviše uvoze transportne i trenažne avione i helikoptere, iz Italije, Švajcarske i Nemačke, kao i patrolne čamce iz Španije.

Šta je SIPRI?

Međunarodni institut za istraživanje mira u Stokholmu, SIPRI, objavljuje izveštaje o transferu oružja u svetu na osnovu javno dostupnih podataka.

S obzirom na to da obim trgovine oružjem može snažno da varira od godine do godine, SIPRI analizira podatke u periodima od po pet godina, ali i godišnje izveštava o trendovima. Njegova definicija prodaje oružja obuhvata robu i usluge za vojne kupce, uključujući i domaće narudžbe i izvoz.

Analiziraju se podaci o konvencionalnom teškom naoružanju – avionima, brodovima, sistemima protivvazdušne odbrane, tenkovima. S obzirom na to da oružje različito košta u raznim zemljama, a ima slučaja i kada se poklanja, SIPRI ima sistem bodova za svaki tip oružja, za nosače aviona određeni broj, za tenkove takođe, itd. "Bodovi se daju na osnovu strateške važnosti oružja", objašnjava Vezeman.

Nuklearno oružje, lako naoružanje i municija, nisu obuhvaćeni tim izveštajima.

SIPRI je nezavisni institut osnovan 1966. godine koji delom finansira švedska država. U upravnom odboru su Sven-Olof Peteršon, (predsedavajući, Švedska), dr Devi Fortuna Anvar (Indonezija), dr Vladimir Baranovski (Rusija), ambasador Lakdar Brahimi (Alžir), Džajanta Danapala (Šri Lanka), ambasador Volfgang Išinger (Nemačka), profesor Meri Kejldor (Ujedinjeno Kraljevstvo) i direktor SIPRI, dr Ian Entoni (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: