Kako je Islamska država nastala Amerikancima "ispred nosa"

Jedan od viših oficira terorističke organizacije Islamska država otkrio je za britanski "Gardijan" ekskluzivne detalje o poreklu grupe i njenom nastanku bukvalno ispred nosa američkih bezbednjaka u jednom zatvoru u Iraku.

Info

Izvor: Gardijan

Petak, 12.12.2014.

12:12

Default images

Džihadista čije je ratno ime Abu Ahmed bio je pre deset godina zatočen u Kampu Buka, ozloglašenom vojnom zatvoru za teroriste u Iraku pod kontrolom vojske SAD. Pristao je na razgovor posle dve godine kontakta sa listom, tokom kojih su njegovi radikalni stavovi omekšali, a pogledi na brutalno delovanje ID-a naterali na sumnju.

U dugom razgovoru sa izveštačem "Gardijana" otkrio je dosad nepoznate detalje o formiranju trenutno najopasnije terorističke grupe na svetu i opisao kako je sadašnji vođa ID Al Bagdadi tokom zatočeništva, praktično koristeći infrastrukturu SAD, ispleo svoju mrežu.

Kako je rekao Abu Ahmed, za zatočenike je Kamp Buka predstavljao mnogo više od zatočeništva - bio je jedinstvena prilika, a ispostaviće se i "inkubator" za Islamsku državu.

"Nismo mogli da budemo svi zajedno na jednom mestu nigde drugde, na svetu, ni u Bagdadu ne bismo mogli tako da se organizujemo. Bilo bi neverovatno opasno. U kampu ne samo da smo bili bezbedni, već smo bili na samo nekoliko stotina metara od celog vođstva Al Kaide", rekao je Abu Ahmed.
Al Bagdadi (Foto: Beta, AP)
Tada mladi Abu Ahmed "kaljen" je od ranog detinjstva i pod okupacijom SAD je brzo naučio da se bori. Njegova rana uloga u onome što će kasnije postati Islamska država obezbedila mu je sada visoku poziciju u "probuđenoj pobuni" koja se prelila van granica i stigla do Sirije.

Ubrzo po dolasku upoznao je i sadašnjeg vođu ID Abua Bakra al Bagdadija.

Kako kaže, sadašnji lider ID-a je među zatvorenicima uživao reputaciju tajnovitog čoveka kome nije lako prići, dok su ga čuvari videli potpuno drugačije - kao figuru od uticaja, koja može dovesti do pomirenja u toj zajednici.

"To je bio deo njegove igre. Uvek mi je delovalo kao da je krio nešto od spoljnog sveta, tamu koju nije želeo da podeli sa drugima. Bio je potpuno drugačiji od ostalih vođa sa kojima se mnogo lakše sarađivalo. Bio je uvek udaljen od svih ostalih", rekao je Abu Ahmed.

Bagdadi je bio uhapšen 2004. godine, kada je imao 33 godine i kada je vodio jednu militantnu grupu. Amerikanci su dobro znali koga imaju u rukama, ali većina od 24.000 zatvorenika podeljena u 24 kampa nisu imali pojma ko je zaista on i za šta je sposoban, piše "Gardijan".

"Bio je tih, harizmatičan. Osećao si da je neko važan, ali je bilo onih koji su u tom trenutku bili mnogo važniji. Iskreno, nisam mislio da će ovako daleko dogurati", kaže sagovornik lista.
Foto: Beta, AP
Abu Ahmed opisuje kako su Bagdadija Amerikanci videli pre svega kao čoveka koji rešava probleme.

"Svaki put kada bi se nešto desilo u kampu, on bi bio u centru problema. Želeo je da bude glavni u zatvoru, i kada sada pogledam, uspešno je koristio taktiku 'zavadi, pa vladaj'. Poštovala ga je vojska SAD, imao je beneficije, ako je hteo da ide u drugi kamp, bilo bi mu dozvoljeno. A za sve to vreme, sprovodio je svoju strategiju njima ispred nosa - gradio je Islamsku državu. Da nije bilo američkih zatvora u Iraku, sada ne bi postojala ID. Buka je bila fabrika, ona nas je stvorila, ona je izgradila našu ideologiju", kaže Abu Ahmed.

Kampovi su tako bili katalizator radikalizacije, a Abu Ahmed kaže da su se "prinčevi" redovno sastajali iza zidina.

"Imali smo mnogo vremena da planiramo sve. To je bilo savršeno okruženje. Dogovorili smo se da se svi okupimo kada izađemo, a recept je bio jednostavan, sve podatke smo ispisivali na lastišu donjeg veša. Kada smo izašli, povezali smo se. Svi koji su mi bili važni su bili ispisani u gaćama, brojevi telefona, imena sela, lokacije. Do 2009. mnogi od nas su radili isto ono zbog čega smo hapšeni. Samo smo sada bili bolji", kaže on.

Pentagon danas brani postojanje kampa, a Abu Ahmed je i dalje aktivni član ID i učestvuje u operacijama u Iraku i Siriji.

"Ulazak je moja najveća gerška, ali kada bih izašao, sigurno bi mi ubili celu porodicu. Nije da ne verujem u džihad, verujem, ali ja i nemam druge opcije. Ako odem, mrtav sam", rekao je.

Na kraju razgovora, naveo je da je Islamska država danas veća od bilo kog pojedinca i da se ono što se desilo u Buki ne može izbrisati ni promeniti.

"Ima mnogo onih koji nisu ideolozi, ljudi koji su počeli u Buku, kao ja. Posle je sve to postalo mnogo veće, ovo se ne može zaustaviti, ovo nije u kontroli jednog čoveka, ni Bagdadija, niti bilo kog na najvišem nivou", rekao je on.

Ceo razgovor pročitajte na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: