Čomski: SAD "njihov" NATO i nuklearni rat

Koliko je opasna trenutna konfrontacija između Rusije i Zapada?

Noam Čomski veruje da su ekspanzija NATO-a i težnja SAD za hegemonijom napravile toliko nestabilnu situaciju u svetu, da svaka slučajna reakcija može da dovede do nuklearnog rata.

Info

Izvor: Raša tudej

Petak, 07.11.2014.

16:14

Default images

"Novi NATO" koji se proširio nakon raspada Sovjetskog saveza je u suštini interventna snaga SAD-a, sa potpuno drugačijom misijom od početne, izjavio je Čomski za Raša tudej.

"U stvari, neko može da pita zašto NATO, uopšte, i dalje postoji," kaže on.

"Zvanično, opravdanost za postojanje NATO-a da je njegova svrha da brani Zapadnu Evropu od ruskih horda, koje mogu da je napadnu".

S obzirom na to da više nema "ruske pretnje", prirodan zaključak ’90-tih bio bi da se alijansa raspusti, umesto toga, dogodilo se suprotno – protivno svim sporazumima, NATO se proširio čak do granica sa Rusijom.

"Njegova misija se promenila. Zvanična misija NATO-a postala je kontrola međunarodnog energetskog sistema, gasovoda, na globalnom nivou. To znači, da kontrola celog sveta."

U najgorem mogućem scenariju trenutna međunarodna nestabilnost, pogotovo tenzije između SAD i Rusije, koje liče na novi hladni rat, može dovesti do nuklearnog rata, u kojem bi bile eliminisane sve strane koje bi ga inicirale.

"Nekoliko puta u prošlosti bili smo dramatično blizu toga. I može ponovo da se dogodi, ali ne planirano, već slučajnom interakcijom," rekao je Čomski.

"I sada, pogotovu u ukrajinskoj krizi, takozvani odbrambeni sistem pored granica sa Rusijom predstavlja preteću situaciju."

Naporima da izoluje Rusiju konfrontacijom i sankcijama, Zapad će gurnuti Moskvu još više na Istok, bliže Kini.

Čomski veruje da je akcija SAD na Srednjem istoku, uključujući invaziju na Irak, stvorila takvo okruženje zahvaljujući kojem se Islamska država proširila.

"U suštini SAD je udarila Irak nekom vrstom čekića", uspostavljajući strukturu vlasti, koja je po prirodi sektaška."

Kako bi počistila nered, SAD je opet odlučila da ide protiv međunarodnog prava, formirajući koaliciju protiv Islamske države, koja je "besmislena, pored toga što je nelegalna."

“Države mogu da idu u Savet bezbednosti i da traže deklaraciju o mirovnom sporazumu. I to je nešto što bi moglo da se učini. SAD bi mogle da učestvuju u tome, a mogao bi i Iran, koji je najveća vojna sila i koji bi verovatno začas mogao da zbriše ID, ukoliko bi bile dozvoljene akcije na terenu,“ kaže Čomski.

SAD je daleko tehnološki najnaprednija zemlja na svetu, tako da je špijuniranje “mnogo raširenije u SAD-u.“

Iako je Edvard Snouden dao veliki doprinos otkrivajući metode koje koristi NSA, još je dalek put, rekao je Čomski.

“To nije prestalo, zapravo se širi. To se događa u Kini, Velikoj Britaniji, Rusini, i bez sumnje, u drugim zemljama. Najveća pretnja je ako to postane pasivno prihvaćeno, to će se nastavljati do tačke kada će mali leteći dronovi biti na plafonu vaše dnevne sobe, prisluškivaće vas i slaće u vladine kancelarije. Za to ne postoje granice.“

“Mora da postoji reakcija građana, koja bi zaustavila takvu praksu.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: