Nikita Mihalkov: EU je topli starački dom, ne treba da idete tamo

Nije moja stvar da savetujem Srbe kojim putem će krenuti. Jedno je sigurno, iskustvo pokazuje da savez od 15 ili više staraca ne pruža garancije da će se dobiti jedan mladić. Evropska unija me pomalo podseća na tu situaciju - udobno, komforno, toplo, ali to je svejedno starački dom.

Info

Izvor: Nedeljnik

Petak, 17.10.2014.

17:27

Default images

Ovako je u ekskluzivnom intervjuu Nedeljniku, na dan posete predsednika Vladimira Putina Beogradu, "evropski put Srbije" ocenio Nikita Mihalkov, proslavljeni režiser čiji je novi film "Sunčanica" imao svetsku premijeru baš u glavnom gradu Srbije.

Autor vanvremenskih dela "Varljivo sunce", "Sibirski berberin", "Oči čarnije", prijatelj Emira Kusturice, poznat je i po tome što govori šta misli, bez obzira na priliku, kao kada je na Kroazeti javno digao glas protiv otimanja Kosova i Metohije, za Nedeljnik je kazao nije odabrao slučajno baš Srbiju za prvo prikazivanje filma čija je radnja smeštena na Krim.

"Veza između Srbije i Krima je zasnovana na tome što su u jednom trenutku Srbi prihvatili ogroman broj naših vojnika i naši vojnici su tu našli utočište - više od 3.000 ljudi. Srbi su prihvatili upravo najsiromašnije slojeve emigracije koji nisu imali ništa osim časti i epoleta. Imućniji su odlazili u Francusku i u druge zemlje. Bilo mi je važno da prikažem film baš u Srbiji - državi koja je među prvima pružila podršku hiljadama ruskih oficira, postavši za njih kao drugi dom. Upravo zbog toga smo doneli film prvo u Srbiju, a iz Srbije zajedno sa našim junacima smo se vratili na Krim odakle su oni odlazili", kazao je Mihalkov za Nedeljnik.
On je kritičarima Vladimira Putina i pripajanja Krima Rusiji poručio da se atmosfera promenila za sve ove godine.

"Smatram da je entuzijazam s kojim su Krimljani prihvatili mogućnost pripajanja Rusiji toliko iskren i srdačan da lično nemam nikakve sumnje da je to bila ispravna i pravedna odluka", rekao je Mihalkov.

Na pitanje šta zamera Srbima, a šta srpskoj politici, Mihalkov je odgovorio:
"Čini mi se da se najviši državni vrh mora potruditi da ne predaje svoje ljude u šape evropskog pravosuđa".

On se osvrnuo na kritike zapadnih medija zbog podrške koju je glasno iskazivao Srbiji, posebno kada se radi o Kosovu i Metohiji.
"Imamo različite zadatke. Ja govorim ono što mislim, a kritičari pišu ono što im diktira sredina."

Mihalkov je za poslednji broj Nedeljnika govorio i o NATO paktu, Holivudu, gej paradi, Emiru Kusturici i njegovom festivalu, životu u današnjoj Rusiji, Vladimiru Putinu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: