Ujedinjenoj desnici čak 20 odsto glasova

Srpska narodna stranka, čiji je formiranje najavio funkcioner Demokratske stranke Srbije Nenad Popović, moći će da računa na jedan deo nekadašnjih birača DSS, ali u ovom trenutku neće moći da se nadaju većem broju pristalica, kao ni ostale novonastale partije u Srbiji, ocenjuju sagovornici Danasa.

Info

Izvor: B Cvejiæ

Četvrtak, 04.09.2014.

17:39

Default images

Ono u čemu su, takođe, svi saglasni jeste da formiranje partije Nenada Popovića vodi do daljeg raslojavanja ne samo DSS već čitave desnice u Srbiji, za koju postoji značajan prostor na domaćoj političkoj sceni, ali samo ako bi se partije te orijentacije ujedinile u jedan blok.

Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju CeSID Đorđe Vuković ističe za Danas je osnivanje partije Nenada Popovića potez koji ide u suprotnom smeru od onog što je potrebno desnici u Srbiji, a to je ukrupnjavanje tih političkih snaga. Prema njegovim rečima, trebalo bi da se ujedini blok koji bi činile DSS, SRS i Dveri, u tom slučaju bi mogli da računaju nešto, a ne da se dodatno fragmentišu. „Zbog toga je i nemoguće da se glasači desnice artikulišu. Formiranje SNP je udar za DSS i desni blok, a birači neće moći da ih prepoznaju kao drugu stranku, jer nemaju prepoznatljive lidere. Međutim, kada bi se partije desnice ujedinile, to bi bio blok koji bi imao potencijala. To je oko 20 odsto biračkog tela u Srbiji“, napominje Vuković.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović napominje za Danas da je i suviše rano procenjivati šanse i domete novonajavljene stranke Nenada Popovića, ali da je sasvim sigurno da postoji prostor u tom delu spektra koji oni najavljuju. On dodaje da će u taj prostor mnogi pokušati da uđu što će dovesti do „gužve i komešanja“.

„Osnivanje SNP će mnogo naškoditi DSS-u, koja je u nezavidnom položaju nakon ispadanja iz parlamenta, ali to je ceh njihove odluke da na poslednje izbore izađu samostalno. Mislim da nova stanka neće samostalno imati velike perspektive, ali šire okupljanje relevantnih snaga moglo bi biti značajan faktor“, navodi Vukadinović.

Prema njegovim rečima, Popović se profilisao kao neko ko ima veoma dobre veze sa Rusijom, a istovremeno je viđen i na zapadu, tako da ima dobre spoljnopolitičke kontakte i verovatno bi bio moguć partner u raznim političkim kombinacijama.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za Danas da će Popovićeva stranka moći da računa na jedan deo birača koji su nekada glasali za DSS, koji su nacionalističke i evroskeptične orijentacije. On smatra da će Popović tražiti podršku u delu iste te „zajednice“ od onih koji su nezadovoljni politikom DSS. „Međutim, neće moći da računaju na veći broj pristalica, jer je trenutno situacija takva da većina građana čeka da vidi šta će aktuelna vlast prvo da uradi. Tako da svako ko formira novu stranku u Srbiji mora da računa na dugi put inkubacije. Sve dok ne počne da pada rejting vladajućoj partiji, neće se otvarati prostor za nove partije. A to neće biti tako brzo“, ocenjuje Stojiljković.

Podsetimo, jedan broj funkcionera DSS, na čelu sa doskorašnjim potpredsednicima Nenadom Popovićem i Milanom Stamatovićem, odlučio je da napusti DSS i formira novu političku stranku koja će se zvati Srpska narodna partija. Kako je najavljeno, namera „narodnjaka“ je da na političkoj sceni Srbije zauzmu poziciju desnog centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: